Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Megújult a tüdőosztály

Nívós szakmai konferenciát szerveztek tegnap Mosonmagyaróváron, a Karolina Kórházban az új tüdőosztály megnyitása apropóján. Újrónafőről a felújított Karolina-részlegbe most visszaköltöző orvosok és szakdolgozók filmen is megörökítették „kastélyéli víg napjaikat”.
Dr. Szalai Zsuzsanna osztályvezető főorvos, a tegnapi mosonmagyaróvári szakmai konferencia szervezője elmondta: 1961-ben került a tüdőosztály az újrónafői vadászkastélyba.

Az új részleget huszonöt ággyal alakították ki

A négy orvos és tizenkettő-tizennégy ápoló évente ezernégyszáz beteget látott el. Az új huszonöt ágyas részleg viszont nagyságrendekkel jobb körülményeket biztosít a gyógyító munkához. Munkatársai a kastélyban is becsülettel helytálltak, ám mostanra alkalmazkodtak az új körülményekhez is.

Előnyös elhelyezés, jó műszerezettség

A szakmai program részeként dr. Magyar Pál professzor előadásában rámutatott: a tüdőosztály, a gondozó és az allergológia együttes elhelyezése és a jó műszerezettség megsokszorozza a gyógyítás hatékonyságát, s rendszeres konzultációs lehetőséget biztosít az orvosok számára. Dr. Bözsörményi Nagy György elmondta: a szakma első nagy fordulata 1969-ben volt, amikor a tüdőgümőkór gyógyítása helyett a tüdőgyógyászat új irányokat keresett.

Újabb fordulat előtt áll a szakma, mert kapacitásszűkítésre és profilváltásra van ismét szükség. Így például az ország 162 tüdőgondozójából mintegy harminc hamarosan megszűnhet.

Egyre több az allergiás beteg a világon

Dr. Nékám Kristóf az allergológia új irányairól szólva figyelmeztetett: az EU országaiban minden negyedik- harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. Az EU legújabb keretprogramjában 14 millió eurót szán huszonöt európai kórház együttműködésének kiépítésére. Ehhez a hazai orvosszakmának is kapcsolódnia kell.

Dr. Strausz János professzor rámutatott: sok a bizonytalanság az egészségügyben. Így például feltűnő az aránytalanság: a hazánknál hatszor nagyobb népességű Angliában éppen annyi tüdőgyógyász van, mint nálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stipkovits helyett Gyurcsány indul

Stipkovits Pál az MSZP listás országgyűlési képviselője és egyben Mosonmagyaróvár polgármestere. A… Tovább olvasom