Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Megújul az egykori vadászkastély

Újrónafő önkormányzatának bevételei és kiadásai az előirányzottak szerint alakultak, a település megtakarításait tőkegarantált értékpapírokban helyeztük el – mondta Kertész Attila, Újrónafő polgármestere.

Elmondta: ˝Az idei fejlesztések a tervek szerint valósultak meg. Minden pályázatunk nyert.˝

A tavasz folyamán elkészült az Ady utca első szakasza, októberben pedig a második. Szeptemberben a buszmegálló nyerte el végső formáját. A felújítással egy időben felszerelt térfigyelő kamerák is hasznosnak bizonyultak a buszmegálló környékének őrzésében. A Felszabadulás utcára is ráfért a vízelvezetés megoldása és a padkázás, ezt októberben oldották meg. A kistérségi társulás könyvtári pályázatán elnyert pénzből közösségi célokra alakították át a hivatal épületében hajdanvolt szolgálati lakásrészt. Az óvoda épülete is új, korszerű ablakokat kapott, egyedi bútorokat. A helyi napközi konyha nem üzemel már. Ezért gazdasági megfontolások alapján a gyermekek étkeztetését Mosonszolnokról oldják meg. Az eddigi tapasztalatok jók. Nagy öröm, hogy kevesebb a szemét, az önkéntesek segítségével ugyanis sikerült felszámolniuk több illegális hulladéklerakó helyet. A polgárőrség tagjai egész évben járőröznek, több, sikeres akciót hajtottak végre. A faluban aktívan dolgozik a baráti kör, az Iskoláért és Óvodáért Egyesület, a színjátszó kör, de a sportkör is eredményes évet zár, akárcsak a helyi Vöröskereszt.

A polgármesteri hivatal felújítása a jövő év legnagyobb beruházása Újrónafőn.
A polgármesteri hivatal felújítása a jövő év legnagyobb beruházása Újrónafőn.

– A hivatali épületre, az egykori vadászkastélyra nyert támogatásból a nyílászáró cseréje és a külső homlokzat felújítása a legnagyobb jövő évi beruházásunk. Ezután olyan pályázatokra kívánunk figyelni, amelyek kevés önrészt igényelnek, de mégis sok ember hasznára válhatnak. Így többek közt házszámtáblákat, útbaigazító táblákat helyeznénk el, fedett kerékpártárolót alakítanánk ki, de terveink között egy községszintű térfigyelő kamerarendszer felszerelése is szerepel – fogalmazott Kertész Attila

Olvasóink írták

 • 13. akinemfél 2010. január 06. 23:31
  „Tehát errol van szo.”
 • 12. vecseilászló 2010. január 05. 19:21
  „Csak tényeket soroltam fel, a teljesség igénye nélkül. Az önkormányzat épületében közérdekű, közszolgálati munka folyik, aki ezt élvezetnek gondolja, nos az téved... Az önkormányzat a választók akaratából négyévente megújul.”
 • 11. akinemfél 2010. január 05. 10:21
  „Világos gondolatokat egyszeruen is meg lehet fogalmazni. Ezek a magyarázatok igen-igen hosszúak. Egy világos : a falu irányításának minden tagja bízik benne,hogy sokáig élvezheti belulrol a felújított vadászkastélyt,ugye ?”
 • 10. balinebea 2010. január 03. 20:09
  „Véleményem szerint a falu minden lakosának fontos, hogy milyen állapotúak a község közintézményei, útjai, járdái, közterei.
  A most elnyert pályázat - az önkormányzat épületének homlokzati nyílászáróinak cseréje és külső felújítása - önrész nélküli, utófinanszírozású.
  Az épület azon kívül, hogy a körjegyzőség központja betölti az összes közösségi funkciót is, így a felújítás a település összes lakójának érdekeit szolgálja majd.
  Mint már azt előttem leírták, a szűkös költségvetés miatt a fejlesztési célokat befolyásolják az elérhető pályázati lehetőségek, hiszen önerőből sajnos nem tudunk beruházásokat eszközölni.
  Az itt élőket igyekszünk a lehetőségekről és az elképzelt fejlesztési célokról mindig informálni.
  Sajnos azonban az ötletek, észrevételek, kritikák nem minden esetben jutnak el hozzánk megválaszolható módon, például a december eleji közmeghallgatáson is csak kb. 20 lakos vett részt.
  Azt gondolom, hogy az elkészült beruházások a falut gazdagítják, szépítik, nem öncélúak, hanem a közösségért történtek, és ezekben a ,,nehéz időkben" ennek örülni kellene.......

  Baliné Nagy Beáta”
 • 9. vecseilászló 2010. január 03. 16:47
  „Kedves ,,akinemfél"!

  Elsősorban megjegyezném, aki nem fél az vállalja saját nevét!

  Iskolánk és konyhánk elvesztését mindannyian sajnáljuk. A tájékozott lokálpatrióták mind tudják, hogy a kisiskolák körmönfont rendeletekkel történő bezáratása a kormányzat kudarca, és nem a sarokba szorított kistelepülések önkormányzataié!
  Mindenki kézhez kapta falunkban azt az önkormányzati Hírlevelet, ami tényszerűen, részletesen tartalmazta az iskola, és később a konyha bezárásának okait, körülményeit. Röviden: a kormányzati rendeletek nyomán létrejött pénzelvonások ellehetetlenítették az iskola és konyha működtetését. Mindenáron való megtartásuk a falunk fejlődését teljesen meghiúsította volna. Mert kérdem én: ki akarna, haldokló, úttalan utakkal rendelkező településen élni? A Kisalföld több cikkében is foglalkozott a végletekig kitartó iskolákban tanítók bérének többhónapos elmaradásával, az összevont osztályokkal, a későbbi nagy bukásokkal, megszűnésekkel (Vocational academy fenntartó). Tőlünk nagyobb és gazdagabb falvak is kénytelenek voltak bezárni ezen intézményeiket.
  A volt vadászkastély épülete több évtizede vár felújításra, mára végletesen leamortizálódott (nem a galamboktól, hanem az idő vasfogától), amiben egyébként helyet foglal a posta, orvosi rendelő, könyvtár, kultúrház, bankautomata, Újrónafő és Várbalog körjegyzősége, irattár, önkormányzatunk tárgyalója és hivatala. A felújítás mindannyiunk szemét gyönyörködteti majd, nem kell szégyenkeznünk tovább jelenlegi külleme miatt. A szolgálati lakás közcélú felújítására kistérségi pályázaton nyertünk pénzt, amihez még önrész sem kellett. A teljes külső homlokzat felújítás és nyílászárók cseréje szintén önrész nélküli, de az áfát az önkormányzatok nem igényelhetik vissza az államtól, ezt sajnos egyetlen egy beruházásunk esetén sem tehetjük a fennálló kormányrendelet miatt! Minden elnyert pályázati és önerős beruházásunk után az állam visszavesz 25%-ot magának. A megtakarításaink a következő pályázatok alapját is képezik. Csak arra lehet pályázni, amire a kormányzat kiírja a pályázatot. (Sajnos nem mindig arra, amire nekünk égetően szükségünk lenne.)
  A leendő térfigyelő rendszerünk kistérségi összefogással valósulhat meg, ami sebességmérővel fog rendelkezni, tehát megszüntetheti a gyorshajtást, távol tarthatja, illetve ismerté teheti az utazó bűnözőket a rendszámfelismerő és éjjellátó programjával.
  A konyháról röviden. Már több éve működnek ételszállító éttermek a környékünkön, akik házhoz szállítják a házias étkeket a falu lakóinak. Egy vállalkozó sem látott perspektívát a kis létszámú óvoda gyermekélelmezésének ellátásában, illetve az itt élő lakók kiszolgálásában. Senki sem akar ráfizetni.

  A falu érdeke, hogy három év leforgása alatt három hosszú utcánk kapott aszfaltos utat, murvázott padkával, árokkal. A Felszabadulás utca új padkát és árkolást kapott. Murvázott útfelületet kapott Császárrét három útja, a temetői út. A Nefelejcs utca vízzáró réteget. A vadászkastély körüli beton zoknis, betonoszlopos, dróthálós kerítés felszámolásra került. Füvesített, nagyrendezvényeink helyszíne lett. Több funkciós fűnyíró traktorral, fűkaszákkal gazdagodtunk. Az óvoda nyílászáróinak, bútorainak cseréje megtörtént. Teljesen újjáépült, takaros lett a buszváró. Az önkormányzat irodái megújultak, azokban funkcionált az ügyfélfogadás. A térfigyelő kameráknak köszönhetően, az adott területen megszűnt a kerékpárrongálás és lopás. A civil szervezetek közcélú, színes rendezvényei és vállalásai a lehetőségek szerint anyagilag támogatva vannak. Sok hirdetőtábla került kihelyezésre. Önkormányzati közreműködéssel ló szállító kamionok gyártása ad munkát az itt élőknek és két ipari park várja a gazdasági világválság kifutását, valamint tavasszal elindul a nagykastély épületének teljes rekonstrukciója (munkalehetőségek).
  Tervekkel, cselekvőképességgel bővelkedik az önkormányzat, csak legyen hozzá elég forrás és megfelelő pályázati lehetőség...

  Vecsei László”
 • 8. 41 2010. január 03. 13:44
  „Az iskola müködésének utolsó éveiben a csodák elmaradtak,sajnos.Az önkormányzati vezetők munkáját pedig nem tisztünk megítélni.Megválasztottuk őket,teszik a dolgukat(nem rosszul!)Ha kérdéseinkkel hozzájuk fordultunk mindig találtak megoldást. Úgy csinálnak egyesek mintha a bejelentés arról szólna, hogy a polg. mester új kényelmes bőrfotelt venne magának. A Mi falunkhoz tartózó, Mi kastélyunkat újjítják, Nekünk.
  Az ellenzék pedig azért ellenzék, hogy elégedetlen legyen a döntésekkel.”
 • 7. akinemfél 2010. január 02. 23:05
  „Jobb a gyereknek,ha 30 tanulora jutaz osztályban egy tanár ? Csodákat lehet kihozni a tanulokbol egy lelkiismeretesen vezetett kis iskolában ! Egy konyhát is el lehet uzemeltetni,ha jo marketing érzékkel vezetik és találnak piacot az ott megfozott ételnek,vagy/és ha okosan csokkentik a koltségeket,vagy/és ha ilyen pályázatokra is koncentrálnak az onerovel is. Persze hogy a falu nem éppen sikeres vezetése megérdemli,hogy a falu pénzét ezek után a vadászkastély felújítására szánják ! Miért ne ? Lehet ennél okosabban szolgálni a falu lakosságát ? Mert ugye a feladat a falu lakosságának az érdekének a szolgálata lenne. Lenne.”
 • 6. 41 2010. január 02. 20:59
  „Az óvodások megérdemlik a felújított óvodát,mi lakók megkaptuk az új utakat(amit az önkormányzat vezetői intéztek!)de Ők nem dolgozhanak szép környezetben?Akik ott dolgoznak a mi ügyeinket intézik egész nap,megérdemlik a norm.körülményeket.”
 • 5. távolból 2010. január 02. 19:13
  „Kedves akinemfél
  Látom, elkezdtél korteskedni a választásokra! Akinek nem kell félnie, az azt hiszem a falu mai vezetösége. Szemmel látható eredményi vannak müködésüknek.

  Az iskolát én is sajnálom, hisz odajártam és mi is hordtuk a téglákat a napközi rész épitéséhez - tornaóra helyett...

  De azt is be kell látni, hogy a tanitás szinvonala sinyli meg, ha nagyon kicsi az iskola, ha kevés a pénz a jó tanárokra.( Mert ugye a számtant például nem lehet úgy tanitani, hogy a tanárnak elöre be kell irnia a megoldást a könyvbe, hogy le tudja vezetni az órát...)

  A konyha bezárásához nem tudok hozzászóni, de gondolom a gazdaságossággal volt probléma.

  A kiskastélyra ráfér a tatarozás, de utána valamit majd ki kell találni a madarakkal is, hogy ne legyen megint olyan ronda az épület homlokzata, mint amilyen most...”
 • 4. jánosi 2010. január 02. 18:59
  „Tökéletesen értelek és igazad is van, tönkreteszik a kistelepüléseket. De az sem megoldás, hogy
  észak-magyarországi betelepülők hozzák a gyerekeket, valószínűleg ez sem tetszene !”
 • 3. akinemfél 2010. január 01. 21:22
  „Ha valamit akarunk,arra mindig van megoldás. Lásd sok-sok más falusi iskola példáját. Ha valamit nem akarunk,akkor meg mindig akad kifogás. Meg onero is boven akad,sok millio is, például az onkormányzat dolgozoinak nagyon kényelmes munkakorulményeinek megvalosításához. Amit a faluvezetés fontosnak tart,arra mindig van pénz. A konyhát is meg tudják menteni máshol,ahol fontos. Persze,ha kell a sok millios onero a vadászkastély felújítására,akkor a lépés értheto.
  Amit meg a faluvezetés nem tart fontosnak,azt "a kormány miatt" be kell zárni. Hát igen !
  De hamarosan lejár a mandátum.”
 • 2. jánosi 2010. január 01. 17:17
  „1.
  Én ugyan nem ott lakok, de az iskola megszűnéséről nem az önkormányzat tehet, hanem a kormány
  azzal, hogy olyan létszámokhoz köti az állami támogatást, amihez nincs elég gyerek !! Állami normativ
  támogatás nélkül NINCS iskola, nem lehet fenntartani !
  Pályázati pénz meg csak arra mehet amire adják.”
 • 1. akinemfél 2009. december 31. 21:36
  „Ha sikertorténet a falu iskolájának és konyhájának bezárása,akkor sikeres a falu vezetése. Ha kudarcnak tekintjuk a falu iskolájának bezárását és a falu konyhájának bezárását,akkor ez a kudarc torténete. A lényeg,hogy az onkormányzat vezetoinek irodája csodálatosan fel lesz újítva,jo sok pénzbol,nagyon-nagyon sok pénzbol. Hiszen az iskola és a konyha megszuntetésével már az onkormányzat dolgozoinak kényelmének biztosítása a legfontosabb feladat a falu vezetése számára. Ez így kerek sikertorténet Gyurcsányék birodalmában. Es talán majd marad néhány ezer forintocska a sok-sok milliobol az utcatáblákra,meg a házszámokra. Ja meg a falu bekamerázása,hiszen az nagy buli mostanában a nagyvárosok onkormányzatainak vezetése számára. Nagyon nagy buli az onkormányzatok vezetése számára ! A vezetés számára. Kell-e ez a vezetési stílus a falu számára ? Majd eldol az oszi választásokon.
  Lehetne a falunak iskolája = jovoje. Lehetne konyhája ? Kell a rengeteg pénz arra,hogy gyonyoru vadászkastélyban székeljen a falu irányítása ? Nincs pénz ? De mégis van méghozzá rengeteg ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászgyűlés

A Honvéd Horgászegyesület éves közgyűlését január 2-án, szombaton délelőtt tíz órától Dunakilitin az… Tovább olvasom