Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Megújul a Korona Szálló homlokzata

Lekerült a ponyva az egykori Korona Szálló lepusztult homlokzatáról.


Az egykori Korona Szálló a Fehér Ló Fogadóval és a magtárral az 1700-as évek második felétől Moson legjelentősebb, a dunai gabonaforgalommal összefüggő épületegyüttese volt. A szállót eredetileg Zsidanics István építtette családi kúriaként 1727-ben.

Az épület később a mezőváros, Moson tulajdonába került és átalakították beszálló vendéglővé. Egészen 1939-ig fogadta a Győr, Bécs és Sopron felől érkezőket. A bejárattól balra működött a szállodai rész, tizenegy szobával, jobbra pedig a vendéglő.

Hosszú idő után végre megkezdődik az egykori Korona Szálló homlokzatának rendbetétele.
Hosszú idő után végre megkezdődik az egykori Korona Szálló homlokzatának rendbetétele.


Az épület aztán az államé lett: az erdészet használta, valamint bérlakások is voltak benne. Ez idő alatt az állaga folyamatosan romlott, az utolsó felújítási munkálatokat több mint fél évszázada végezték el rajta. Az épületet a kilencvenes évek végén értékesítette a város, akkor került egy helyi vállalkozás tulajdonába.

Az elmúlt évek alatt a tulajdonos az állagmegóvás mellett számos felújítást elvégzett az épületen, így a statikai megerősítést és a teljes tetőszerkezet cseréjét. A munkát nehezítette és nagyban drágította is, hogy a műemlék-felügyelet szigorú ellenőrzése mellett az épületet az eredeti állapotába kellett volna visszaállítani.

Így fordulhatott elő például, hogy a tetőszerkezet elkészülte után annak egy részét vissza kellett bontani, mivel az ablakok mérete kissé eltért az eredeti állapottól.

A nagy, boltíves termek falairól leverték a vakolatot és ahol szükséges volt, újrarakták a téglákat, majd bevakolták a falakat. Az ingatlan hasznosítása azonban elmaradt, mivel az állami támogatások megváltozása a tulajdonos által tervezett emelt szintű otthon létrehozását ellehetetlenítette, ezért nem valósult meg a beruházás.

 Az épület belső része nem olyan rossz állapotú, mint azt a homlokzat tükrözi, az előző tulajdonos számos felújítást elvégzett itt.
Az épület belső része nem olyan rossz állapotú, mint azt a homlokzat tükrözi, az előző tulajdonos számos felújítást elvégzett itt.


Ezt követően történtek még beavatkozások az épületen, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – az önkormányzat közbenjárására – pedig hat éve határozatban kötelezte a tulajdonost az épület homlokzatának rendbetételére. Erre azonban nem került sor, így a város egy óriási, a homlokzatot stilizáló ponyvával takarta el a járókelők szeme elől az omladozó épületet.

Ez a ponyva került le a napokban a homlokzatról, ugyanis az épületet megvásárolta az önkormányzati tulajdonú Movinnov Kft. E cégtől egyébként a korábbi tulajdonos vette meg az épületet. Az ingatlan mára már az egyik bank tulajdonában volt, mi- után egy hitel fedezetéül szolgált.

Az épület hasznosításáról még nem döntöttek.
Az épület hasznosításáról még nem döntöttek.


„Moson egyik legmeghatározóbb épülete ez. Félő volt, valaki olyan céllal vásárolja meg, hogy a hozzá tartozó hátsó nagy ingatlant hasznosítja. Ezzel pedig az egykori Korona Szálló továbbra is az enyészeté maradt volna. Ezért döntött a Movinnov Kft. az ingatlan megvásárlásáról" – magyarázza Polhammer Jenő ügyvezető.

Elmondta: a megvásárláskor már tudták, hogy a műemléki hatóság kötelezést írt elő a homlokzat felújítására. Ennek határideje akkorra már lejárt, ezért hosszabbítást kértek, eszerint legkésőbb szeptember végéig rendbe kell tenni a külső homlokzatot.

Új építési engedélyt kell kérni a felújításhoz. Az ehhez szükséges előkészítő munkálatok már elkezdődtek, így a faldiagnosztika, festő-, illetve kőrestaurátori, valamint művészettörténészi vizsgálatok.

A munkálatok a falak sótalanításával kezdődnek hamarosan.

Ez meglehetősen hosszú folyamat, közel két hónapot vesz majd igénybe. Ezután kezdődhet majd a felújítás látványos része. A város augusztus 20-ra szeretné rendbe tenni a homlokzatot. Az előzetes számítások szerint a munkálatok több tízmillió forintba kerülnek majd.

Az ügyvezető hozzátette: az épület hasznosításáról még nem döntöttek. Ehhez pályázati forrást keresnek majd, vagy megpróbálnak találni olyan befektetőt, aki megfelelő módon felújítja és hasznosítja az egész épületet.
Az épület belső része egyébként nem olyan rossz állapotú, mint azt a lepusztult homlokzat sejteti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A segítség azonnal jött

Borzáék remélik, hogy májusra visszaköltözhetnek ásványrárói albérletükbe, amelyet javában… Tovább olvasom