Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Megtöltötték az értéktárat

Míg másfél éven keresztül mindössze egy értéket találtak a városban, addig az elmúlt hónapban újabb tizenegyet vettek fel a helyi értéktárba. Döntő többségük épület, de felkerült a szigetközi víz is a listára.
A törvényi kötelezettségének eleget téve 2013-ban a mosonmagyaróvári önkormányzat is létrehozta a települési értéktárbizottságot. A kormányrendelet alapján a munkacsoportnak félévente kötelező beszámolnia a testületnek a tevékenységéről. Ez ezt megelőzően tavaly novemberben volt.

Akkor a bizottság – az értéktárba történő felvételére irányuló javaslat hiányában – érdemi tevékenységet nem végzett, így a képviselő-testület nem döntött a beszámoló elfogadásáról. A korábbi alkalommal is mindössze egyetlen javaslat érkezett a bizottsághoz, miszerint az óvári sajtokat vegyék fel a települési értéktárba. A javaslat megvitatását követően határoztak arról, hogy az óvári sajtot, az illmici sajtot, a Lajta sajtot és a krémfehér sajtot mint nemzeti értéket felveszik a helyi értéktárba.

Felvették a helyi értékek közé a mára igencsak leromlott állapotú magyaróvári várat is.
Felvették a helyi értékek közé a mára igencsak leromlott állapotú magyaróvári várat is.

A testület legutóbbi ülésén ismét beszámolt a munkacsoport tevékenységéről. Ezúttal viszont a korábbiakhoz képest jóval több értéket vettek fel a listára. Ezek döntő többsége a város területén fellelhető és helyben meghatározó épületek. Így került a helyi értékek közé a Szent Gotthárd-plébániatemplom, a magyaróvári vár, a Deák téren álló Nepomuki Szent János-emlékmű, az ipartelepi Szent Kereszt-kápolna – amit a köznyelvben csak olasz kápolnának hívnak. Helyi érték lett továbbá a Cselley-ház, a Haller-iskola műemlék épülete, az egykori mosoni Korona Szálló, a Futura és a postapalota. Ugyancsak felvették a listára a szigetközi vizet is.

A bizottság
A helyi értéktárbizottság elnöke Iváncsics János alpolgármester. Tagjai: Staár Katalin, Keszeiné Siklósi Zsuzsanna, Pausits István, Kránitz László, Jávor Miklós, Farkas István, Makk Zoltán, Luksa Attila, Gnám Károly. A bizottság munkájába szabadon bevonhatja a város értékmentésben közreműködő civil szervezeteit, az érintett intézmények munkatársait. A kutatómunkában továbbra is kiemelt szerepet kap a titkársági feladatok ellátásával megbízott Hansági Múzeum, a városi könyvtár, valamint a megyei levéltár mosonmagyaróvári fióklevéltára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csendes építkezések éve lehet

Szűkebb költségvetési keretből gazdálkodik idén a Mosonmagyaróvári járás legtöbb települése, ugyanis sokuknál tavaly fejeződött be egy-egy beruházás. Tovább olvasom