Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Megtiltották az utcai italozást

Mosonmagyaróvár - Egyhangúlag fogadta el Mosonmagyaróvár önkormányzata az alkoholfogyasztást tiltó rendeletét közterületen. Szavaztak a kórháznak adott kölcsön visszafizetésének meghosszabbításáról is.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén napirend előtt Sári Gyöngyi (MSZP) azt kifogásolta, hogy a közelmúltban az Ipartelepen rendezett kerékpáros országos bajnokságra sem a város-, sem pedig a helyi sportvezetés nem látogatott ki. A képviselő szerint a városvezetést nem érdekli a sport, kérte továbbá, hogy a Makkos József-emléktúrát a jövő évben kiemelt sportrendezvényei közt szerepeltesse a város.

Szabó Miklós polgármester visszautasította, hogy nem foglalkoznának a sporttal. Mint mondta, olyan rendezvényre nem tud elmenni, amire nem kapott meghívót. A Makkos-túra pedig már régóta a város kiemelt rendezvénye. Dr. Nagy István alpolgármester hozzátette: magánemberként még anyagilag támogatta is a rendezvényt, ám meghívót ő sem kapott.

A képviselők a napirendek sorában tárgyalták a közterületi alkoholfogyasztás tiltásáról szóló rendelettervezetet (Rendelettel tiltanák az utcai italozást – Kisalföld, 2007. október 25.). Dr. Tóásó Gyula (MSZP) úgy vélte, nem biztos, hogy ez a szabályozás megoldást hoz a problémára. Szabó Miklós elmondta: a rendelet megalkotása egy lépés a rendteremtés útján, a következő feladat lesz ennek a számon kérése és betartatása. Dr. Pető Péter (Fidesz) szerint ezzel a hatóságoknak már lesz lehetőségük arra, hogy felelősségre vonják az utcán randalírozókat. Dr. Szeredi Ádám (MVE) szintén támogatta a javaslatot, ám szerinte a rendelet betartatása nem lesz egyszerű. Az utcai garázdaságok elsősorban hétvégente éjszakánként fordulnak elő, ezért megoldást kell találni ezeknek az időszakoknak a fokozott ellenőrzésére. A testület végül egyhangúlag szavazta meg a rendeletet.

A képviselők döntöttek a Karolina kórháznak adott 60 millió forintos kölcsön visszafizetési határidejének meghosszabbításáról. A kölcsön szeptember 30-án járt le, a kórház igazgatója levélben jelezte, még mindig nagy terhet jelentene, ha most kellene visszafizetni az összeget. Az igazgató kérte az összeg legalább felének elengedését, a másik felének visszafizetési határidejét pedig az év végéig meghosszabbítani.

A testület végül arról szavazott, hogy a visszafizetési határidőt december 31-ig meghosszabbítja, valamint felkérik a kórház igazgatóját, mutassa be a kórház helyzetét és vázolja fel a jövő évi finanszírozást. Nyitrai József (Labe) szerint amennyiben az önkormányzat továbbra is ilyen engedékeny marad, nem fog a kórház adóssága csökkenni. Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: a kórház vezetése a külső körülményeket nem tudja befolyásolni, az is nagy teljesítmény, ha megállítják az eladósodást.

A képviselő szerint fel kell készülni arra, hogy az önkormányzat a kórházra is egy olyan intézményeként tekintsen, amire forrást kell biztosítani a költségvetésben. Azután kell pénzügyi tervet kérni az igazgatótól, ha rendeződik a finanszírozás körüli bizonytalanság és azt lehet majd számon kérni. Dr. Nagy Lajos (MSZP) úgy vélte, ezen a téren a képviselők szakértelme jóval kisebb, mint a kórház vezetőségéé, ezért minden kérésüket elfogadják. (A tanácskozás további témáira visszatérünk – a szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzatok csatája a kóbor ebekkel

Körkép - Az iskolába induló gyerekektől elveszik a tízórait, elhanyagolt telkekről embereket… Tovább olvasom