Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megtartanák az erőművüket

Három magyarok lakta szlovákiai kisközség mégis harcba kezd leendő törpeerőművéért.
Itt lesz a törpeerőmű.
– Lassan médiasztár leszek, annyian keresnek a – főleg szlovák – sajtótól a vízi erőmű ügyében – mondja viccesen Boráros József, a szlovákiai Doborgaz polgármestere. Mint ismert, a dunacsúnyi duzzasztómű megépítése miatt leginkább hátrányt szenvedett három település – Vajka, Bodak, Doborgaz – állami kompenzációként építési jogot szerzett egy törpe vízi erőmű építésére Doborgaz határában. A 200 millió koronás (másfél milliárd forintos) projekt tervei és a terület a szlovák Vízügyi Építővállalat tulajdonában voltak.

Nem adnák át

A hárommillió koronában megszabott árat önerőből a települések képtelenek kigazdálkodni, ezért először egy hőtermeléssel és távfűtéssel foglalkozó cég vállalta volna a hitelezést. Cserébe viszont a törpeerőmű tulajdonjogát és üzemeltetését kérték: a befektető az éves haszon tíz százalékát ígérte cserébe.

Egymillió jut egy falura

Bár az előszerződés megköttetett, az ügyben összehívott falugyűlés is bizonyította: jó néhányan aggódnak amiatt, hogy rossz üzletet kötnének. Köztük Boráros József doborgazi polgármester is, aki néhány hete került vissza féléves kényszerpihenő után a településvezetői székbe. Mint mondja, két másik kollégája is „gondolkodik a váltáson". Mégis maguk vennék át az ügyet, ám az idő nagyon sürget.

– A Vízügyi Építővállalattól már megkaptuk a számlát, melyet november huszonkettedikéig kell rendeznünk – kezdte a polgármester. – Cserébe megkapjuk a területet és a terveket. Több mint egymillió korona jut egy falura, s ezt önerőből nem tudjuk finanszírozni. Megoldási lehetőségeket keresek, üzletemberekkel, bankokkal tárgyalok a kölcsönről. Semmiképp nem akarok a hőtermelő céggel üzletet kötni, hisz az átvételt követően a tulajdonjogot öt napon belül át kellene adnunk nekik.

Ki a szegénységből

– Remélem, hogy összejön a szükséges összeg, most „hajtom a pénzt"– mondta a polgármester. – Ha sikerül megszereznem, akkor az erőmű megvalósításához pénzügyi elemzésbe kezdünk, majd elkészítjük a projektet. Ezután az uniós alapokat is megpályázzuk, ám nem kell megvárnunk a brüsszeli átutalást az építkezés megkezdéséhez. 2006-ig meg kell kezdenünk az erőmű felépítését, vagyis jövőre mindenképp megindulnak a munkák.

– Választhatunk: vagy kitörünk a szegénységből, magunk vesszük át az ügyet és így a hasznot is mi fölözzük le, vagy megmarad itt az állóvíz – mondta a polgármester.
Több mint egymillió korona jut egy falura, melyet önerőből a települések nem tudnak finanszírozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátrányos besorolást szeretne Szigetköz

A hátrányos helyzetű térségek közé szeretne bekerülni Szigetköz, így jóval több pályázaton… Tovább olvasom