Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Megtalálták az eltűnt kenus holttestét

FRISSÍTVE - Többnapi keresés után a Deepex ipari búvárcsoport tagjai megtalálták a vasárnap a rajkai 6-os zsilipnél kenuzás közben balesetet szenvedett férfi testét.


Háromnapi keresés után találták meg a kőzárás és a zsilip között az ágakba, drótok közé akadt férfinak a testét, aki vasárnap kora délután kenuzás közben tűnt el. A tűzoltóság és a mosonmagyaróvári ipari búvárok együttműködve vizsgálták a lehetséges területeket, ahová beakadhatot a balesetet szenvedett kenus. Hétfőn Mosonmagyaróvár és Rajka között fésülték át a medret és a két part mentén is végighaladtak, ám akkor sikertelenül zárult a kutatás.- Kedden délután 3 órakor a kőzárás és a zsilip között az ágakba akadva találtak rá a férfi holttestére a búvárok, Mezei Gábor és Pintér Róbert. A keresés ideje alatt a zsilipnél lezárattuk a vizet, hogy az áramlás ne akadályozza munkájukat - tájékoztatott Szilágyi János, mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok-helyettes, aki elmondta: a búvárok szabadidejüket nem kímélve, térítésmentesen vállalták a feladatot.

Mint már arról írtunk, a keresés első óráiban a búvárok szonár bevetésével kutatták az eltűnt férfit és a kenut. Az utóbbira már vasárnap rábukkantak.
- A szonáron nem láttuk korábban a kenust annak elhelyezkedése miatt. A férfit egyébként a műtárgytól húsz méterre, 2,5 méter mélyen, fejjel a talaj felé találtuk meg - világosított fel Mezei Gábor búvár. Munkájukat korábban a sodró víz, legutóbb a sok vízbe dőlt fa nehezítették meg.

Korábban

Hétfőn újból a Mosoni-Dunán kenuzás közben eltűnt férfi keresésére indultak a mosonmagyaróvári tűzoltók és búvárok. Egyelőre eredménytelen a kutatás.

Vasárnap kora délután a rajkai 6-os zsilipnél szenvedett balesetet az a mosonmagyaróvári férfi, akinek a testét a tűzoltók, búvárok közösen keresik. Gyakorlott kenusnak számított, ugyanis gyakran bérelt hajót a közeli kempingben, mentőmellényt viszont nem viselt a baleset ideje alatt.

Vasárnap este 9-ig nem bukkantak a fiatalember nyomára, így hétfőn reggel újból átfésülték a szakemberek a Mosoni-Dunát Rajkától Mosonmagyaróvárig.

– Mi a zsiliptől hétfőn reggel 8 óra után indultunk, a Deepex Ipari Búvárcsoport tagjai pedig Mosonmagyaróvártól haladtak felfelé a vízen, a mederben nem lehet a férfi teste. Délután a folyó széleit vizsgáltuk két motorcsónakkal. Valószínű, hogy a kenus fennakadhatott valamelyik bedőlt fán – tájékoztatott Szilágyi János mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok-helyettes.

Tegnap este lapzártánkig nem találták meg a férfit.

A vízi tragédia kapcsán a tapasztalt kenutúra-vezetőt, Fűzfa Zoltánt kérdeztük az evezés szabályairól.


A rajkai 6-os zsilip (Víg-zsilip) közelében történt a baleset – a kemping felőli részen, az alvízen.
A rajkai 6-os zsilip (Víg-zsilip) közelében történt a baleset – a kemping felőli részen, az alvízen.

– Naponta kint tartózkodom a hullámtéren, jól ismerem a terepet, tudom, melyek azok a szakaszok, ahol egyszerűen átcsoroghatunk, vagy ki kell emelni a hajót. Látogatóink nagy része vezetett túrára jön, nagyon kevesen, mintegy öt százalék indul el túravezető nélkül – magyarázta a szakember. Elmondta: aki úgy ül kajakba, kenuba, hogy nem tud úszni, feltétlenül viseljen mentőmellényt. A Mosoni-Dunán, ha valaki betartja az alapvető szabályokat, kicsi a borulásveszély: ehhez persze jól kell tudni kezelni a hajót és kerülni kell a műtárgyakat. Egyébként az új turistatérképeken (melyek beszerezhetőek a Tourinform-irodákban) jól láthatóan jelölik, hogy mire számítson a vízi túrázó a műtárgyhoz érve: tilos alatta átmenni, mindenképpen át kell emelni a hajót.

–  A műtárgyaknál általában ki kell szállni a kenuból, körültekinteni, hogy alatta biztonságos-e áthaladni, nincs-e uszadék, ami borulásveszélyes lehet. A 6-os zsilipnél át kell emelni a hajót – tette hozzá a túravezető, akit arról is kérdeztünk, hogy milyen esélyt lát arra, hogy megtalálják az eltűnt kenust. Mint elmondta, a Mosoni-Dunán sok a bedőlt fa, ezeken fennakadhatott a teste. Ha meg is találják a keresők, biztosan nem a közelben, mert a víznek komoly sodrása van.


Előzmények:

Egyelőre még nem találták meg azt a 34 éves férfit, aki vasárnap kora délután a rajkai 6-os zsilip közelében borult fel kenujával. A mosonmagyaróvári fiatalember gyakran bérelt kenut a közeli kempingből, gyakorlott vízi túrázóként azonban nem viselt mentőmellényt.

A tűzoltóság, a vízi rendészet, a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság munkatársai és Mezei Gábor ipari búvárcsapata közösen keresi azt a férfit, aki a Mosoni-Dunán Rajkánál a 6-os zsilip közelében szenvedett balesetet vasárnap kora délután. Egyébként a zsilipen óriási tábla is áll, mely arra figyelmeztet, hogy a műtárgy ötven méteres körzetében fürödni, csónakázni, horgászni, a műtárgyon tartózkodni tilos és életveszélyes.

A szakemberek búvár szonár bevetésével próbáltak az eltűnt kenus nyomára lelni. Többórás keresés után halászták ki a megrepedt kenut, és megtalálták a férfi papucsát.

Galéria!

 
Halálos vízi túrázás korábban
 
Május elején történt utoljára tragédia a Mosoni-Dunán, akkor egy pozsonyi rendőr vesztette életét Dunaszigetnél. A férfi szintén nem viselt mentőmellényt. 2001. május 31-én hasonló, tragikus eset történt a dunaszigeti kőhídnál: a kenuban evező két mosonmagyaróvári férfit az erős sodrás a híd tartópilléréhez vágta, és a csónakot kettétörte. Csak a harmincöt éves Á. Tibornak sikerült kimenekülnie, társa, a harminchét éves Sz. Csaba mintegy ötven méter sodródás után elmerült, s a vízbe veszett. Teste napok múlva került elő.  

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. iker 2009. július 23. 21:33
  „Ma eltemettük Zsoltit...béke poraira.Kérünk mindenkit emlékezzen meg Róla tisztelettel..köszönjük”
 • 61. Enemy 2009. július 20. 21:09
  „Részvétem és sajnálom!”
 • 60. tosa2 2009. július 18. 00:16
  „buxa ! igen igazad van, nevelés kérdése, hogy ki hogy fogalmaz.
  de ez nem változtat a tényeken. Egy tapasztalt ember, aki nem
  tartotta be a szabályokat. Igaz, vagy nem ??!!!
  Sajnáljuk, de hibázott.”
 • 59. nibail 2009. július 16. 20:48
  „Ismertem a srácot,régebben együtt buliztunk.Nagyon jó fej volt.Nagyon sajnálom ami vele történ. Hiányozni fog.Részvétem a családnak.”
 • 58. buxa 2009. július 16. 19:19
  „Kedves tosa2!
  Van aki megsértődik a valós dolgokon?Azt kérded "mentőmellény???"Más úgy fogalmazna, hogy: Istenem, bárcsak lett volna rajta mentőmellény...! A különbség nevelés kérdése.”
 • 57. VJR 2009. július 16. 17:54
  „Nehezen tudom felfogni,hogy nincs többé!Párszor voltunk közös túrán,az első Gerecse50-es túrámon is ott volt,jókat sztorizgattunk a haverokkal együtt,eveztünk is párszor...igazi Jelenség volt,mindig feldobta a hangulatot!Hiányozni fog!
  Őszinte részvétem a családnak!”
 • 56. Kviszti 2009. július 16. 15:58
  „Köszönöm none81.”
 • 55. atesz1980 2009. július 16. 15:30
  „Ismertem a kenust,régen sokat buliztunk eggyütt.Jó srác volt!Öszinte részvétem a családnak!”
 • 54. none81 2009. július 16. 14:10
  „Kedves Kviszti!

  Szeretnénk kifejezni részvétünket nektek, sok erőt kívánunk, férjemmel egyidős volt mi is Rajkaiak vagyunk, és ismertük.”
 • 53. Kviszti 2009. július 16. 14:01
  „De ha végig olvasod,amit írtak nem az első két oldalt,akkor meglátod,h mit írt az a lolita!!!! Nem bántunk senkit.Csak gondolja meg,h mit ír.Mi se értjük,h miért nem vett fel mellényt,ezt csak ő tudná megmondani nekünk.”
 • 52. tosa2 2009. július 16. 13:45
  „Kedves rokonok, ismerősök !!
  Együttérzek veletek, hogy elveszítettétek hozzátartozótokat !
  De: a szabály , az szabály : mentőmellény ???, távolság a zsiliptől ??!!
  veszélyt jelző tábla ??!
  Ezt csak azért írom, mert ez egy hozzászólós oldal.
  ha csak mindíg a jót írjuk le, abból nem fog senki tanulni.
  de úgy látom, így sem nagyon, mert sértésnek veszitek a valós dolgok
  leírását. SENKI NEM ÍRTA, HOGY ÚGY KELLETT NEKI !??
  IGAZ ???????!!!”
 • 51. Kviszti 2009. július 16. 12:01
  „Kedves Lolita! Itt egy unokahúg ír neked,aki vele lakott! Mielőtt ilyeneket írnál,először légy körül tekintőbb.A zsilipen át lehet halad, úgyhogy ha kiszállsz a kenuból és átemeled! Erről ennyit. Nem ismerted ismeretlenül meg ne mondj róla véleményt.Ezt a legidősebb nővére üzeni!! Köszönjük a többi hozzászólok együttérzését!!!”
 • 50. csetedavid 2009. július 16. 10:36
  „szegény kenus:((”
 • 49. j. 2009. július 15. 22:48
  „Nagyon sajnálom ami a kenussal történt!Nem fogjuk elfelejteni!”
 • 48. cicuka 2009. július 15. 21:55
  „Nem volt szándékod kedves lolita?Alapjába vagy ilyen gonosz, és rosszindulatú?.Azok az emberek akik igy gondolkodnak azokat be kellene zárni valami gyógy intézetbe!!mert veszélyesek az emberekre nézve!”
 • 47. lolita 2009. július 15. 21:49
  „TRUDER! Pontosan igy van az emberek nem elegge ovatosak ,körültekintöek es majd mindig ebböl adodik a baleset,tragedia ami engem nagyon elszomorit.Igen nekem is van szivem tudom mit jelent csaladtagot stb elvesziteni hi´rtelen varatlanul,holott meg elhetne ha.........Elnezest azoktol ha valakit megbantottam,de nem ez volt szandekom.”
 • 46. cicuka 2009. július 15. 21:44
  „Őszinte részvétem a családnak.Sok erőt a továbbmaradáshoz!!!”
 • 45. Truder 2009. július 15. 20:42
  „Lehet,hogy nem tett meg minden óvintézkedést,nem volt elég körültekintő..Ettől még nem kellett volna meghalnia.Kedves Lolita,csípjél vissza magadból.Szegény srác..részvétem a hozzátartozóknak.”
 • 44. buxa 2009. július 15. 20:11
  „Múltkor az ismerősöm nővére halt meg balesetben, akkor is az a lolita volt az egyetlen akinek a hozzászólásain mindenki felháborodott. Szerintem nemcsak esze, szíve sincs.”
 • 43. invektus 2009. július 15. 17:41
  „Remélem van menyország s szent péter beenged a menyország kapuján .”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hónap végére kell elkészülnie az épülő új mentőállomásnak

Mosonmagyaróvár - Már tető alá került a most épülő új mentőállomás Mosonmagyaróváron. A tervek… Tovább olvasom