Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megszűnt a hétvégi orvosi ügyelet Jánossomorján

A jánossomorjai képviselők rendkívüli ülésen tárgyaltak a helyi hétvégi orvosi ügyelet helyzetéről. Az önkormányzat a megszabott tárgyi és személyi feltételeket nem tudja biztosítani, ezért egyelőre megszűnt a településen a hétvégi orvosi ügyelet.
A rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívásának oka az volt, hogy a mosonmagyaróvári városi tisztiorvos, dr. Kovács Márta Blanka levelet írt az önkormányzatnak, mely szerint július 17-én helyszíni ellenőrzés során meggyőződött arról, hogy a jánossomorjai hétvégi orvosi ügyelet nem az engedélyezett formában működik. Az ügyeletes háziorvosok ugyanis hétvégenként nem az ügyelet telephelyeként meghatározott rendelőben tartózkodnak, hanem otthonukban, készenlét formájában fogadják a betegek hívásait, s vagy „kiszállnak" a páciensekhez, vagy a rendelőben fogadják őket.

A másik gond az volt, hogy az ellátáshoz szükséges személyi feltételek sem biztosítottak: szakápolókra, diszpécserekre lett volna szükség. A tisztiorvos asszony felhívta az önkormányzat figyelmét: ha egy héten belül nem biztosítják az ÁNTSZ korábbi határozatában leírtakat, felfüggeszthetik a háziorvosi ügyelet működési engedélyét.

Tavaly csak ideiglenes engedélyt kaptak

A képviselő-testület a témával már korábban, a tavaly októberi testületi ülésen is foglalkozott, hisz az akkori ülés előtt néhány nappal kapták kézhez dr. Pék József mosonmagyaróvári tiszti főorvos levelét. Ebben a főorvos tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a 2003. július 1-jével hatályba lépett rendelet szerint a kórházon kívüli sürgősségi ellátásban részt vevő háziorvosi ügyeletnek és készenlétnek meg kell felelnie a központi ügyeletre meghatározott minimumfeltételeknek. Jánossomorja ekkor csak ideiglenes engedélyt kapott az ügyeleti és készenléti orvosi ellátás biztosítására.

Szakápoló, diszpécser, gépjármű, sofőr

Az önkormányzat a rendeletben meghatározott személyi és tárgyi feltételeket a mai napig sem tudta biztosítani. Nincsenek szakápolók és diszpécser, ráadásul egy sofőrnek és egy gépjárműnek is rendelkezésre kellene állnia. A hétvégi háziorvosi ügyelet előírtak szerinti teljesítését nehezítette egyik háziorvos hosszan tartó betegsége, majd későbbi halála. Emiatt a felnőtt-betegellátást és a hétvégi ügyeletet huzamosabb ideig a másik két háziorvos látta el.

Egyelőre mosonmagyaróvári kft. látja el

A képviselő-testület elfogadta az ÁNTSZ észrevételeit, hiszen kényszerhelyzetben vannak: jelenleg nem tudják biztosítani a hétvégi háziorvosi ügyelet ellátásához szükséges feltételeket. Több képviselő is megfogalmazta, Jánossomorja nem mondhat le arról, hogy visszaálljon a megszokott háziorvosi ügyeleti ellátás, ezért az önkormányzat mindent megtesz, hogy mihamarabb újra biztosítani tudja a hétvégi ügyeletet. Miután az önkormányzat határozatot hozott arról, hogy nem tudja biztosítani a megfelelő működést, a városi tiszti főorvos távollétében dr. Kovács Márta Blanka tisztiorvos felfüggesztette Jánossomorján a készenléti és a hétvégi háziorvosi ügyeleti ellátást, egyúttal kötelezte a mosonmagyaróvári Nonstop Med Orvosi Ügyeletet Ellátó Kft.-t a jánossomorjai és várbalogi háziorvosi ügyeleti ellátásra. Így a jövőben ezen települések betegei a mosonmagyaróvári ügyeletet hívhatják vagy kereshetik fel.

A város önkormányzata a megyei egészségbiztosítási pénztártól kapott havi 380 ezer forint támogatással járul hozzá a hétvégi ügyelet megszervezéséhez. Ha azonban szeptember 24-ig biztosítják az előírt személyi és tárgyi feltételeket, az ÁNTSZ engedélyezi a régi hétvégi háziorvosi ügyelet visszaállítását. Addig a mosonmagyaróvári kft. látja el az ügyeletet, melyet a rászorulók a 215-013-as telefonszámon érhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók csapatták le az ammóniafelhőt

A mosonmagyaróvári tűzoltókat a hétvégén többször is riasztották: egy mosonmagyaróvári cégnél hét… Tovább olvasom