Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Megszűnne két osztály

Költségcsökkentés miatt két osztály megszüntetését tervezi a mosonszentmiklósi önkormányzat a helyi általános iskolában. Az intézmény igazgatója szerint ez a döntés szakmailag teljesen megalapozatlan.

A pedagógusok és a szülők együtt tiltakoznak az intézkedés ellen. A mosonszentmiklósi általános iskola igazgatója a napokban kapott egy levelet a polgármestertől, miszerint költségcsökkentés miatt két osztály megszüntetését tervezi az önkormányzat.

– Teljesen váratlanul ért bennünket ez a döntés, hiszen semmiféle előzménye nem volt. Korábban ugyan egy újságcikkben azt nyilatkozta a polgármester, hogy összevonásokat tervez, ám hivatalos megkeresés nem érkezett – mondta el lapunknak Héczné Tóth Mária.
– Iskolánkban jelenleg nyolc évfolyamon tizennégy osztályban folyik az oktatás. A létszámok minden csoportban a törvényben előírtaknak megfelelnek. Bontások csak abban a csoportban történtek, ahol a létszám meghaladta a jogszabályban előírtakat. Az önkormányzat semmit sem spórol, ha újra összevonjuk ezeket az osztályokat. Az új közoktatási törvény tervezetében ugyanis konkrétan szerepel, hogy amennyiben a létszám túllépi az előírt felső határt, úgy azokra a gyerekekre nem kapjuk meg az állami normatívát. Előzetes számításaink szerint több mint 5 millió forinttól esik így el az iskola évente és körülbelül ugyanennyit takarítana meg az önkormányzat az osztályok összevonásával és az ezzel járó leépítésekkel. Huszonhárom olyan tanulónk van továbbá, akik valamilyen problémával küzdenek, a normatívát tekintve ők csak akkor számítanak duplán, ha legfeljebb tizenöt fős csoportban tanulnak. Az osztályok összevonása további problém át is jelent, hiszen csupán két olyan tantermünk van, ahol 32 gyereket el tudunk helyezni – hangsúlyozta az iskolaigazgató.
„ Minden lehetséges formában tiltakozni fogunk a döntés ellen, mivel teljesen megalapozatlannak tartjuk azt. Nem készült szakvélemény, nem világították át az iskolát, nem kértek pedagógusi segítséget, pedig ez törvényi kötelezettsége lenne az önkormányzatnak."

Nem döntöttek, javaslatot kértek

Varga László polgármester szerint nem történt megalapozatlan döntés, hiszen a képviselő-testület még nem határozott semmiben.
– A képviselő-testület az éves költségvetés tárgyalásakor már jelezte, hogy az új tanév megkezdésekor az eddigi osztályok számát kettővel csökkentve is megoldhatónak tartja az iskola megfelelő működését. Ez az átszervezés a falu szűkös költségvetése miatt vált elkerülhetetlenné, hiszen 10 milliós hiánnyal küszködünk. Az igazgatónőnek küldött levélben nem a képviselő-testület döntését közöltük, hanem azt kértük, hogy ezen szempontok figyelembevételével készítsen javaslatot a következő tanévre. Ismerve a várható tanulólétszámot, úgy láttuk, hogy lehetőség nyílik két osztály összevonására és az így létrejött egy csoport létszáma nem haladja meg a közoktatási törvény lehetőségi kereteit. A jogszabály szerint ugyanis, ha egy évfolyamon egy osztály indul, úgy a maximális létszám húsz százalékkal túlléphető. Kétség merült fel a pedagógusok részéről továbbá, hogy ilyen nagy létszámú osztályok nem férnek el a tantermekben. Ezt a kérdést a döntés előtt a képviselő-testület megvizsgálja és megfelelő megoldást keresünk.
– A tanterv szerint az iskolában jelenleg heti 50 túlóra van. Az osztályok összevonásával ezek a túlórák megszűnnének, így pedagógust nem kell majd elküldeni. A szakmai javaslatot végül az iskola vezetésének kell meghoznia, a képviselő-testület pedig a május végi ülésen dönt a kérdésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földművelés műholdról vezérelve

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudo- mányi Karán kitenyésztett sárga ma-… Tovább olvasom