Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Megszűnik az éjszakai gyermekügyelet

A munkaidőre vonatkozó jogszabály módosítása miatt júliustól megszűnik a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gyermekgyógyászatán az éjszakai ügyelet. A gyerekeket ezentúl a városi, illetve a vidéki ügyeleten látják el.
Az Országgyűlés a napokban fogadta el a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozó rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében július elsejétől az orvosok minden ügyeletben eltöltött órája munkaidőnek számít. A júliustól hatályba lépő új szabályozás változásokat hoz a mosonmagyaróvári Karolina Kórház ügyeleti rendjébe is.

Az intézmény már készült erre a változásra, s már májusban kidolgoztak két lehetőséget a folyamatos betegellátásra – mondta el dr. Vermes Tamás főigazgató a Kisalföldnek. Az egyik a műszakszervezés, míg a másik az ügyeleti jellegű feladatellátás. A Kórház végül a második verzió mellett döntött, mivel a jogszabályváltozás lehetőséget adott a betegek ügyeleti formában történő folyamatos ellátására.

– A jogszabály-módosítással pontosan meghatározták az orvosi ügyelet és az ügyeleti feladat fogalmát – mondja dr. Vermes Tamás. – E szerint bizonyos feltételek mellett lehetőség van huszonnégy órás orvosi ügyeletre. Változás az eddigiekhez képest, hogy az ügyelet minden órája munkaidőnek számít, a huszonnégy órás ügyeletet követően pedig kötelező azonnal kiadni a legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt. Áttekintettük és elemeztük az intézményi mutatókat és törvényi előírásokat. Ezek alapján a sebészeti és belgyógyászati mátrix, a szülészeti, illetve az intenzív osztályon folyamatos orvosi jelenlétet biztosítunk a továbbiakban is. A gyermekgyógyászatnál azonban változás lesz.

A fekvőbeteg-ellátás a gyermekeknél folyamatos marad, ám az osztályos ambulancia, illetve a járóbeteg-ellátás csak reggel 8-tól délután 6 óráig biztosított.

Ezen az időn kívül az eddigiektől eltérően a járóbeteg-gyermekellátás – az életveszélyes állapotokat leszámítva – csak a városi és vidéki alapellátás keretében lehetséges.

– A változtatás azért volt szükséges, mert jelenleg a gyermekgyó-
gyászati ügyeletbe bevonható orvosok száma nem teszi lehetővé, hogy a jogszabálynak megfelelő munkarend szerint ügyeletet állítsunk ki. A mátrixrendszerű működés ugyanakkor kellő biztonságot nyújt a készenléti ügyelet esetére is – mondja dr. Vermes Tamás.
Júliustól a traumatológiai ellátásban is változások történnek. Új
traumatológus orvosok felvételével javulnak az ellátás személyi feltételei, így nem lesz szükség az elmúlt fél évben tapasztalható beteg-továbbirányításokra. Ezzel egyrészt helyben eleget tudnak tenni nagymértékű lakossági igényeknek, másrészt pedig tehermentesítik a megyei Kórház traumatológiáját is.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irtani csak saját repülővel lehet

Jövő héttől már irthatják a szigetközi szúnyogokat: viszont vélhetően nem a jó néhány éve minden pályázaton nyertes Corax. Ők ugyanis nem rendelkeznek repülőgéppel – ami a meghívás feltétele volt –, hanem alvállalkozókat bíznak meg. Öt és fél milliós állami támogatás mellé másfél milliót tesz a kistérségi társulás, négymilliót pedig az érintett önkormányzatoknak kell „bevállalniuk". Tovább olvasom