Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Megszűnik a Hegyeshalom és Csorna közötti vasútvonal

Kistérség - Szűkös határidő, tisztázatlan feltételek: a közlekedési tárca „ultimátuma" elfogadhatatlan volt, így januártól megszűnik Hegyeshalom és Csorna között a vasúti személyszállítás. Mosonszolnok szerint e helyzetben nem kötelességük eltűrni a megmaradó teherszállítás negatív hatásait sem.
Gazdaságtalan működtetése miatt harmincnyolc vasúti szakaszon térségi működtetést szorgalmaz a közlekedési tárca, így a Hegyeshalom és Csorna közötti vonalon is. Az önkormányzatok múlt hét közepén kapták meg az erről szóló tájékoztatást és rendkívül szoros határidőt (november hetedikét, vagyis a szerdai napot jelölték meg) kaptak arra, hogy döntsenek: fizetnek vagy vállalkozót keresnek a vasútjuk fenntartásáért.

Az állam csak „ésszerű kompenzációt" fizetne, a működtetéshez szükséges össze többi részét helyben kellene előteremteni. A gond csak az, hogy a helyi hivataloknak fogalmuk sincs, mennyi pénzt adna az állam, s milyen mélyen kellene a zsebükbe nyúlniuk. Ráadásul a határidő szerdán jár le, alig marad idő még a rendkívüli testületi ülés összehívására is a leginkább érintett Mosonszolnokon, Jánossomorján és Bősárkányon. Az önkormányzatok az elmúlt néhány napban összefogva próbáltak több információhoz jutni a jövőbeni lehetőségekről – kevés sikerrel.

Csak januárig: A jánossomorjai vonalon jövő évtől csak a teherszállítás működhet.


Mosonszolnokon kedden tartottak rendkívüli testületi ülést: még az iparűzési adónak köszönhetően „jómódú" településen is úgy határoztak, hogy ilyen – pontosan nem is ismert – feltételekkel nem vállalják a vasút térségi működtetését. Török Sándor polgármester elmondta: a testület szerint ebben a formában tárgyalhatatlan volt a tárca felvetése.

– Hivatalosan meg sem kerestek bennünket, nem egyeztettünk, felelős döntést így nem lehet hozni. Úgy határoztunk: egy levelet küldünk a minisztériumba.

– Ebben egyrészt leszögezzük, nem tudjuk elfogadni, hogy állami feladatot az önkormányzatokra 'testáljanak'. Másrészt kérdés, hogy ha a személyszállítás megszűnik, akkor kötelességünk-e eltűrni a teherszállításból adódó negatív hatásokat. Nálunk egy utcarészt vág el a vasút: ha az állam a közszolgáltatást nem vállalja, akkor fellépünk a teherszállítás ellen is" – mondta a polgármester.

Információink szerint a másik két leginkább érintett településen – Bősárkányban és Jánossomorján – sem találtak megoldást (s persze főként önálló anyagi fedezetet) a kialakult helyzet megoldására: így a jövő évtől megszűnhet a személyszállítás a Csorna és Hegyeshalom közötti vonalon.

Olvasóink írták

 • 10. timke 2007. november 15. 10:28
  „Hát az szuper lenne, ha már Csornáról sem lehetne eljutni pl. M. óvárra vonattal! Két éve élek Vágon. Itt vasút nincs, néhány km-re Szany-Rábaszentandráson volt - megszűntették. Ebből a kis faluból SEMMILYEN környező nagyobb településre nem lehet eljutni olyan időpontban, hogy egy átlagos 8-16-ig terjedő munkát lehessen vállalni. Épp ma próbáltam M.óvárra jelentkezni melóra, a vonat Csornáról ideális megoldás lenne. (bár hogy odáig hogy jutok el, az még kérdéses...)De ezek szerint felejtsem is el. Egy ideig Kapuvárra jártam dolgozni - szintén vonattal, Szanyból. Hiába gyűjtötték az aláírást a vonaton a megszűntetés ellen, mégsincs már vonatközlekedés Csornáig. Aki ezen a környéken él, pontosan tudja, hogy a közúton való utazás -sajnos szó szerint - halott dolog. 30 éves vagyok, a két évből 10 hónapot munkanélküli, mert autó nélkül és most már vonat ill. normális busz nélkül egyszerűen nincs semmilyen lehetőség. Kedves "mert", a busz nem megy el mindenhová, főleg, ha a közúton baleset, útlezárás, hófúvás van. Illetve ha el is megy, milyen áron? Egy 50 km-es bérlet 36000 FT! Nem egy ismerősöm van, aki kénytelen minimálbérért dolgozni és nem kap utazási támogatást. Számoljunk csak...”
 • 9. ancsu 2007. november 14. 18:06
  „Kedves mert!
  Annak se lenne semmilyen értelme hogy a vasútat megszüntetni és mindent a buszokra hárítani. Igy is rengeteg a közúti baleset!! Mert így több buszt kellene a menetrendbe rakni, ami nagyobb forgalommal jár. A személygépkocsik vezetői meg a lassú forgalom miat türelmetlenebbek lennének és még több baleset lenne. A vasút nélkülözhetetlen a személyszállításban is. Bár az igaz hogy a teherszállítás jobb lenne ugy de amerre nem jár vonat azzal mi lenne?”
 • 8. gli 2007. november 14. 00:03
  „A tiltakozás kevés. Meg kell találni a módját, hogy a helyi lakosság ténylegesen tartson igényt a vasúti személyszállításra. Mondjuk azzal, amit korábban írtam. Meg azzal, hogy az állomáson / megállóban nyugodt, tiszta és kényelmes körülmények között várhatja a vonatot, ill. az autóbuszt az utas. Ebben nagyon sokat tehetnének az önkormányzatok. Fel kellene venni a kapcsolatot a MÁV-val a szolgálat nélküli épületek átvétele és üzemeltetése végett. Lépett ebben bárki is?”
 • 7. sanyi mosonszolnok 2007. november 12. 10:35
  „szerintem össze kellene fogi a településeknek és tenni valamit a vasútért:aláí rást gyűjteni vagy esetleg tüntetni vagy félpályás útlezárást "csinálni" a főúton.Ha valaki egyetért velem,és segítene küldjön e-mailt vagy hívjon a 06702788387-es telszámon.Tegyünk együtt a vasútért!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. vasútbarát 2007. november 11. 10:59
  „apám a Csornai állomáson dolgozik.
  nap mint nap látja, hogy sokan utaznak Hegyeshalomba vonattal.
  Hegyesbe csak vonattal lehet eljutni.
  Csornáról Mosonmagyaróvárra napi 2 busz megy.
  Jánossomorjára, Bősárkányba, Mosonszolnokra is utaznak bőven.
  nem megszüntetni hanem fejleszteni kell.
  például mivel Móvárra 2 busz megy, és van sok ember aki el akar jutni oda, elmegy Hegyesbe ott átszáll a győri gyorsra vagy személyre és percek alatt Móváron van!
  ha a vonal megszűnik, akkor a szerencsétlen utasnak győrbe kő menni, és ott átszállni.
  Csornára kéne 2 helyijárat.
  egyik végállomása lehetne a vasútállomás.
  és nem túl drágán adni rá a jegyet.”
 • 5. pancser 2007. november 09. 23:07
  „Azért legyünk tárgyilagosak. A vonaton nagyon kevés az utas, ennek egyszerűen az az oka, hogy a mozgás Mosonmagyaróvár felé irányul, ahova nem szoktak vonattal menni Jánossomorjáról. Bősárkánynak ott a főútvonal és a buszjárat Sanyi barátunk pedig szintén jól tudja tőlük is csak busszal mennek Magyaróvárra, észak-dél irányba a vasúton alig utaznak. Amit a teherforgalomról mondott hirtelen felindulásában az meg csak viccnek tekinthető.”
 • 4. gli 2007. november 08. 21:19
  „És mit tetteke eddig -a tiltakozáson túl- az önkormányzatok?
  Nyilvánvaló, hogy pl. egy olyan nagykiterjedésű településen, mint Jánossomorja nem fog a reménybeli utas kisétálni az állomásra, ha már egyszer beült az autójába. Ellenben nem tűnhetne istentől elrugaszkodott ötletnek, ha a települési falugondnok -az általában meglévő többszemélyes furgonnal- kivinné az állomásra az utazni szándékozókat, illetve bevinné az érkezőket onnan a település központjába, esetleg több megállással.”
 • 3. vasútbarát 2007. november 08. 21:12
  „mert kolléga!
  a teherszállítással kapcsolatban igazad van, de a többi csupa ostobaság!
  a buszok,de főleg az utak rosszak!
  persze aki fővárosiannak ez semmit se jelent.
  a vasút milliószor környezetkímélőbb mint a drágalátos buszaid!!!
  kell a vasút! a rossz menetrendek miatt van minden!
  mert olyanok csinálják, akik sosem utaznak.
  a jövőben NEM a buszoké lesz a főszerep hanem a vasúté!
  az a barom polgármester aki fellép a vasút ellen mennyen a francba a kóka haverjával egyetemben!
  sásdról komlóra a buszon 2-en utaztak a vonat meg tele volt!
  na ennyit a szar buszokról amik mindenhová elvisznek, minden bokorba megállnak!
  a buszok közlekedtetése környezetszennyezés!
  mert kurva sok cuccot dobnak a légkörbe.
  a vasút gazdaságosabb.
  különbenis a vasúton ritkán vannak balesetek! pl: 85-ös főúton meg nap 4-5!
  rengeteg ember hal meg a közúti balesetekben.
  a kókát le kéne lőni a horváth barátnőjével együtt!
  kóka egy barom,akinek nem volt gyerek szobája!
  egyszóval a kóka és a sok szar busz fölösleges, nem a vasút!!”
 • 2. mert 2007. november 08. 17:47
  „Tiszta felesleges már a vasuti személyszállítás! A busz elmegy mindenhová! Meg kell szüntetni minden személyszállítást vasuton, és a buszokat kellene jobban támogatni, a vasuti sineket meg nem felszedni, hanem az átmenő teherforgalmat a vasutra kellene tenni, így nem lenne annyi rohadt kamion!!!!”
 • 1. Don Tomassino 2007. november 08. 11:51
  „Egyre szánalamasabb vasút hálálra ítélése. 5év múlva győr és hegyeshalom közt is felszedik a sineket?

  Valaki körbe adhatna egy petíciót melyben mélyen elítéli a vonal bezárásokat és a királyi udvar golyóit is megszorongatná.

  Mellesleg Kókát akarom mint kalauzt! Az jobban menne neki. Úgyis habzik az ürge szája a megérzi a pénz szagát”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'Elődeink a lovak közé dobták a gyeplőt'

Mosonmagyaróvár - „Politikai ellenfeleink felébredtek abból a dermedt kábulatból, amit a… Tovább olvasom