Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Megszűnhet az általános tüdőszűrés

Az elképzelések szerint ha egy megyében százezer emberre huszonötnél kevesebb tébécés esik – ez Győr-Moson-Sopronra igaz –, megszüntethetik az általános tüdőszűrést.
Illusztráció: A tüdőrákban szenvedő betegek száma megháromszorozódott harminc év alatt.
A mellkasi ernyőfénykép-szolgálat 134 stabil és 50 mobil szűrőállomásával a legnagyobb múlttal rendelkező egészségügyi rendszer. Minden városban működik szűrőállomás, a mozgó szolgálattal pedig évente egyszer a legkisebb falvakba is eljutnak. Dr. Szalai Zsuzsanna, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház tüdőosztályának főorvosa szerint a tébécések száma ugyan évről évre csökken, ám a tüdőrákosoké harminc év alatt megháromszorozódott.

– Érdekes módon a vonzáskörzetbe tartozó vidéki településeken kétszer annyian járnak el tüdőszűrésre, mint a mosonmagyaróváriak – kezdte dr. Szalai Zsuzsanna főorvos. – Az ötvenháromezer tizennégy éven felüliből huszonkétezren valamelyik községből, míg tizenegyezren a Lajta partjáról jelentek meg állomásainkon. A falvakban más a mentalitás, az emberek rendszeresen járnak vizsgálatra, míg a városiak a szolgálat folyamatos jelenléte miatt halogatják a kontrollt.

– A hálózat kialakulása az egészségügy sikertörténete: jelentősen csökkent a betegek száma. A kilencvenes évek elején a szűrés kötelező jellege megszűnt, így ekkor átmenetileg emelkedés volt tapasztalható. Persze területileg is megosztott a kép. Kelet-Magyarországon és Budapesten például magasabb a tbc-sek száma, mint megyénkben. Természetesen a rossz higiéniai és szociális körülmény befolyásoló tényező, így jellemzően hajléktalanokat érint a megbetegedés. Szerencsére megyénkben megfelelő a hajléktalanellátás, s ha valaki szállóra kerül, kötelező tüdőszűrésre mennie.

Megszüntetnék a tüdőszűrést

– Azokban a megyékben, ahol a tbc–s betegek száma kevesebb huszonöt százezreléknél, ott megszüntetnék a tüdőszűrést. Győr-Moson-Sopron megye – Vassal és Zalával – ebbe a kategóriába tartozik. Megyénkben tavalyelőtt 16 –, tavaly 24 százezrelék volt ez az arány, ellentétben Pest megye 39 és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tavalyi 43 százezrelékével.
„ Megyénkben már nem lenne kötelező az általános lakossági szűrés, de bizonyos célcsoportok, például a tüdőrák szempontjából veszélyeztetett 40 év feletti dohányosok, és a tébécé szempontjából veszélyeztetettek szűrése nem szűnne meg."

Háromszor annyi tüdőrákos

Amegelőzés nagyon fontos.
– A további szűrés nemcsak a tébécé, hanem a tüdőrák korai felismerése miatt is fontos. A legfrissebb adatok szerint e daganatos betegségek száma megháromszorozódott harminc év alatt, s ennek okai még nem ismertek. A negyven év feletti, dohányzó férfiak esetében vezető halálozási ok a tüdőrák. A szűrésnek azért van jelentős szerepe a felismerésben, mert ha a beteg valamilyen panasszal fordul orvosához, akkor az már általában előrehaladott stádiumot jelent az állapotában. 2001-ben országosan négymillió szűrést végeztek munkatársaink, s több mint kétezer embert szűrtek ki közülük. Közülük kétszer annyi műthető, mint aki már valamilyen panasszal fordul orvosához. Tavaly hatezer-háromszáz új tüdőrákost regisztráltak, s összesen tizenötezren szenvedtek ebben a betegségben.

Program a megelőzésre

– A krónikus hörghurut szinte népbetegség, mely a dohányzással áll összefüggésben. A hosszú ideje dohányzók egy részénél folyamatosan romlik a légzőszerv állapota. Ez néhány évtized alatt súlyos légúti elégtelenséghez vezet. Ebben a csoportban magasabb a tüdőrák kockázata is. A becslések szerint Magyarországon 300 ezer ember szenved ebben a betegségben, de csak töredékük jut el a tüdőgondozóba. Ha előrehaladott az állapotuk, akkor azt szinte lehetetlen már visszafordítani. Programot indítottunk azért, hogy korai stádiumban kezelhetővé váljanak ezek a betegek. Ezért azok a negyven év feletti aktív dohányosok, aki megjelennek nálunk tüdőszűrésen, egy öt kérdésből álló tesztet tölthetnek ki. Ezután légzésfunkciós vizsgálatot végzünk: ha ez kóros elváltozást mutat, akkor újabb vizsgálatokra hívjuk őket vissza – tájékoztatott dr. Szalai Zsuzsanna.

Mosonmagyaróvár és környékének népességszáma (2002-es adatok szerint):
72 ezer, ebből 14 éven felüli: 53 ezer.

A vidéken tüdőszűrésre jelentkezettek száma:
21.896 ebből kiemelt beteg: 1216. Városi szűrésre jelentkezettek száma: 11.633 ebből kiemelt 902.

A kiemelt betegek vizsgálata 2002-ben: 258.

Kapcsolódó cikkek >>

A rettegett kór ellen (2003-05-27) >>
A vetkőzés nem mellékes kérdés (2003-06-27) >>
A vetkőzés nem mellékes kérdés (2003-06-27) >>
Kényszerpályán a segélyközpont (2002-05-28) >>
SARS: nincs szűrés (2003-05-06) >>
Szűrésekkel a megelőzésért (2002-11-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híd kell a kompkikötőhöz

A tervek szerint Lipót és a szlovákiai Bős között néhány éven belül kompjárat közlekedhet. A két… Tovább olvasom