Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megszólal még a hajókürt?

A hétvégén a két évvel ezelőtt emlékhellyé nyilvánított volt dunaremetei kikötő mentén ünnepség várta a helybélieket. A lakosság a hajóállomás hetven évvel ezelőtti alapítására emlékezett.
A második világháború előtt az addig nehezen megközelíthető falu életében nagy eseménynek számított a hajóállomás átadása. Bekapcsolta a települést a nemzetközi kereskedelmi és személyszállító forgalomba, ismertté tette határainkon kívül a környező szigetközi településeket is.
Az első hajó 1933. május 14-én állt meg a remetei kikötőben.

Kezdetben az uszályok a gazdag szigetközi földben megtermett zöldséget, paprikát és gabonafélét szállították Bécsbe. Később szenet, timföldet, papírfát és építőanyagot vittek, majd megindult a személyszállítás is Bécs és Budapest között. Az útvonalon Dunaremete mint egy főállomás szerepelt. Az utazók a hajók indulásáig hangulatos csárdában múlathatták az időt, az állomásig platánfasor árnyékában kocsizhattak ki.
A helybéliek nosztalgiázva emlékeznek a régi időkre. A nyugdíjasok kifogyhatatlanok a történetekből.

Nem csoda, hiszen generációknak adott munkát, jelentett megélhetést a hajóállomás és a hajózás. Hatására települtek le a földművelő családok mellé iparosok. Marovics Géza polgármester helytörténeti kutakodása és az idősek visszaemlékezése szerint a Kávé II. elnevezésű uszály állandó vendég volt Dunaremetén. Érkezését hajókürt jelezte, amire a falubéli munkások kerékpárral indultak ki a kikötőbe, hogy segédkezzenek a ki- vagy berakodásnál. Az utolsó szállítmány a Duna elterelése előtt az akkori Lajta–Hansági Állami Gazdaság borsórakománya volt.

A dunaremeteiek, nem feledve a kikötőt, két évvel ezelőtt a vízügyi igazgatóság közreműködésével a területet emlékhellyé nyilvánították. Azóta gondozzák a pihenőhelyet, a képviselő-testület és a lakosság összefogásával rendezték a platánsor környékét és padokat helyeztek ki a néhai hajóállomásra. Szinte már csak az uszályok és a vendégek hiányoznak. A polgármester a jubileumi ünnepségen beszédét azzal zárta, hogy reméli, hallanak még hajókürtöt Dunaremete jelenleg néma kikötőjében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázhárommillió a Flexum-részvényekért

Éles és hosszúra nyúlt viták, demonstrálók zúgolódása, valamint a város jövőjét meghatározó fontos… Tovább olvasom