Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megszépülhet a kálvária

A rárói barokk kálváriát 1738-ban, Apponyi Zoltán birtokos megrendelésére emelték.
A rárói barokk kálváriát 1738-ban, Apponyi Zoltán birtokos megrendelésére emelték. A község délkeleti szélén, egy fekete nyár tövében álló kálvária nemcsak építészetileg érdekes, a természet és az emberi alkotás szép harmóniáját sugározza. A fekete nyár a térség jellegzetes, őshonos fája volt. A más földrészről hozott „rokon fajok" gyorsabban nőttek, így ezeket ültették, s a fekete nyárból alig maradt néhány példány. A kálvária előtti a legnagyobb és legidősebb a Szigetközben: korát száz évre becsülik, törzsének kerülete 520 centiméter. A kálvária a fánál jóval idősebb: 1738-ban emeltette Apponyi Zoltán, az akkor még önálló Ráró birtokosa.

A kutatók az építmény centrális szerkezete és az oszlopfők megformálása alapján az akkoriban a győri karmeliták templomát építő Wittwer Márton munkájának vélik.

„ Megháromszorozódik"

Minden „megháromszorozódik" a kálvárián: az ovális mellvéden három karcsú, kockafejezetű oszlop áll. Ezek tartják a háromoldalú boltozatot: alatta három kereszt látható, melyek közül a két szélső a középső felé fordul. A műemlék a Szentháromság gondolatát hordozza. Az oszlopfők felett szárnyakkal övezett angyalfejek díszítik a homlokzatot. A tető csúcsán kovácsoltvas kereszt díszeleg, a tetőzet vörös zsindely. Az idő vasfoga azonban megette már a műemléket: roskadozó betonkorlátok, málló vakolat csúfítja a kálváriát – vélhetően már nem sokáig.

Magánszemély vállalta

Tóth József ásványrárói plébános megerősítette információnkat, miszerint hamarosan felújítják a kálváriát.
– Egy magánszemély vállalta a költségeket, akiről annyit árulhatok el, hogy nem helyi lakos. Teljes felújítás indulhat meg mihamarabb, várhatóan még a tavasz folyamán. Minden szükséges engedélyt beszereztünk, a műemlékvédelmi, püspöki hozzájárulásunk is megvan, s már a tervdokumentáció is elkészült. A kálvária szinte már csak egy „romvár": a kivitelezők a műemlékvédelmi szempontok szerint látnak majd munkához. Többek közt a szigetelést is megoldják, felszedik a belső tér lapjait, s kiszedik a nedves homokot is. A munkálatok elkészültének végső időpontja egyelőre bizonytalan – mondta a plébános.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen indulnak az időközi választáson

Az utak állapotának javítását, illetve a Frankel-lakótelep környékének rendbetételét tartják a… Tovább olvasom