Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Megszépül a barokk műemlék

Megkezdték a munkálatokat az ásványrárói kálvárián: a barokk műemlék helyreállításának milliós költségeit az önkormányzat, egy magánszemély és az egyház vállalta.
A barokk kálváriát 1738-ban, Apponyi Zoltán birtokos megrendelésére emelték: a község szélén, a fekete nyár tövében álló kálvária nemcsak építészetileg érdekes, a természet és az emberi alkotás harmóniáját is sugározza. Az előtte álló nyár a legnagyobb és legidősebb a Szigetközben: korát száz évre becsülik, törzsének kerülete 520 centiméter. A kálvária ennél jóval idősebb: 1738-ban emeltette Apponyi Zoltán, az akkor még önálló Ráró birtokosa.

Minden megháromszorozódik

A kutatók az építmény centrális szerkezete és az oszlopfők megformálása alapján az akkoriban a győri karmeliták templomát építő Wittwer Márton munkájának vélik. Minden „megháromszorozódik" a kálvárián: az ovális mellvéden három karcsú, kockafejezetű oszlop áll. Ezek tartják a háromoldalú boltozatot: alatta három kereszt látható, melyek közül a két szélső a középső felé fordul. A műemlék a Szentháromság gondolatát hordozza. Az oszlopfők felett szárnyakkal övezett angyalfejek díszítik a homlokzatot. A tető csúcsán kovácsoltvas kereszt díszeleg, a tetőzet vörös zsindely.

Műemlékvédelmi hozzájárulással

Az idő azonban már „kikezdte" a műemléket: roskadozó betonkorlátok, málló vakolat csúfítja. A felújítás már régóta időszerű: az önkormányzati támogatás mellett egy magánszemély szponzorálta a felújítás költségeit. Minden szükséges engedélyt beszereztek, többek közt a műemlékvédelmi, püspöki hozzájárulást. A kivitelezők a műemlékvédelmi szempontok szerint látnak munkához. Többek közt a szigetelést is megoldják, felszedik a belső tér lapjait, s kiszedik onnan a nedves homokot.

Tóth József ásványrárói plébános márciusban erről úgy nyilatkozott: „Böősy Imre polgármester vezetésével az önkormányzat egy emberként, pártállástól függetlenül kiállt a kálvária felújításának ügye mellett. A kivitelező tervező és kivitelező egy személyben. A szép dokumentációért dicsérte őt az egyházmegye is, és megbízta a kálváriafelújítás munkájával és Isten áldását kéri ezen a tájon való munkáira."

Speciális munkák

A plébánost tegnap ismét megkerestük, s szerettük volna megkérdezni a felújítás állásáról: ő a polgármesterhez irányított bennünket, ám vele sem sikerült beszélnünk. Információink szerint az egyház, a vállalkozó és az önkormányzat munkáját az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség irányítja. Három önkormányzati alkalmazott segíti a restaurálást. Speciális munkára van szükség: a belső részt felszedték, s olyan kaviccsal töltik fel, mely elvezeti a vizet. Egy egyedi tisztítógépet is használnak a kálváriánál, mely műemlékvédelmi szempontból lényeges. A felújítási munkákkal néhány hónapon belül végezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év múlva Schengen?

A hamarosan megszülető uniós rendelet várhatóan lehetővé teszi hazánknak jövő októbertől a schengeni csatlakozást. Az egységes bűnügyi nyilvántartás rendszerének kiépítése folyamatban van, uniós pénzek áramlanak a külső határok megerősítésére. A rajkai és hegyeshalmi útlevélkezelők már felkészültek állásuk közelgő megszűnésére. Tovább olvasom