Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megszavazták az intézményi zárolást

A költséghatékonyságot vizsgáló munkacsoport létrehozásával mindenki egyetért, ám az intézményi költségvetések öt százalékának befagyasztását aggályosnak találja az ellenzék.
A városvezetés szerint nem megszorításról, hanem a kiadások racionalizálásáról van szó.

Egy munkacsoport létrehozását hagyta jóvá legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Ennek feladata lenne az intézményi költségvetések, költségek indokoltságának felülvizsgálata, egy új munkamódszer és szemlélet kialakítása. Az előterjesztés szerint a munkacsoportot a gazdaságért felelős alpolgármester vezeti, tagjait javaslata alapján a polgármester bízza meg. Ezzel együtt a vizsgálat befejezéséig, de legkésőbb november 30-ig a polgármesteri hivatal és az intézmények éves költségvetésének 5 százalékát zárolnák. A befagyasztott összeget a vizsgálat eredményétől függően szabadítják majd fel vagy vonják el végleg.

A javaslat már a bizottságok mindegyikében sem aratott osztatlan sikert. A pénzügyi bizottság a munkacsoport létrehozásával és a vizsgálattal ugyan egyetértett, ám az öt százalékos zárolást nem támogatta.

A csütörtöki ülésen aggályosnak tartotta az ötszázalékos befagyasztást Hushegyi Róbert (független), szerinte ezzel az intézmények működése lehetetlenülne el és munkahelyek szűnnének meg. A munkacsoport javaslatait inkább a jövő évi költségvetés tervezésekor kellene figyelembe venni – vélte. Hasonlóan vélekedett Kovács Tamás (MSZP) is. Mint mondta: az oktatási intézményektől korábban már elvontak 160 milliót, a mostani közel félmilliárdos újabb elvonás a működést veszélyeztetné. A képviselő ugyanakkor felajánlotta szakmai segítségét a munkacsoport vizsgálatában. Szabó Miklós (MPKE) az intézmények sanyargatásának nevezte az elvonást, szerinte nincs félmilliárdos tartalék a rendszerben, a racionalizálással nem tudnak ekkora megtakarítást elérni. A képviselő hozzátette: az intézményektől elvonnak, ugyanakkor más területeken meg szórják a pénzt.

Pető Péter (Fidesz) elmondta: végre szigorúan szakmai alapon, politikától mentesen tudják átvizsgálni az intézmények gazdálkodását és elvégezni a szükséges racionalizálásokat. A frakcióvezető visszautasította, hogy megszorításról lenne szó. Mint mondta: az intézményi kifizetések jelentős része a negyedik negyedévben jelentkezik, így a november 30-ig tartó zárolás nem zavarja a működést. Nagy István polgármester elmondta: a zárolásra azért van szükség, hogy súlya legyen a vizsgálatnak és az intézmények komolyan vegyék azt. Árvay István (Fidesz) szerint az eddigi bázisszemléletű költségvetés-tervezésen változtatni kell. Ez ugyanis amellett, hogy számos indokolatlan kiadással jár, egyenlőtlenségeket okozott az intézmények között. Eddig bevett gyakorlat volt, hogy decemberben megugrottak a kiadások, az intézmények vásárlásba kezdtek, hogy elköltsék az éves keretet.

Az alpolgármester kiemelte: tudja, hogy népszerűtlen ez az intézkedés, de meg kell lépni, hiszen a működésben mintegy 500 millió hiányzik a város költségvetéséből. Ha a vizsgálat eredménye alapján elvégzik a szükséges racionalizálásokat, akkor elkerülhetik a drasztikusabb beavatkozásokat az intézményrendszerben. Árvay István hozzátette: nagyra becsüli Kovács Tamás szakmai tudását, ám ezúttal mégis mellőznék a munkacsoportból. Olyan szakembereket akar felkérni erre a feladatra, akik politikamentesen, elfogultság nélkül tudnak állást foglalni.

A testület végül megszavazta a városháza és az intézmények költségvetése öt százalékának befagyasztását, valamint a munkacsoport létrehozását.

Olvasóink írták

 • 9. Boli 2011. május 07. 13:13
  „Kell ez a pénz nagyon a város útjaira és a városi pártmédia központra. Fontos dolog ez kérem, nem lehet csak úgy akárkiket oda felvenni, pláne nem évi 5 milliós fizetésért! Azért komolyan meg kell dolgozni! De tényleg! :o)”
 • 8. pidali 2011. május 06. 14:06
  „Ezt a sok okos képviselőt kellene befagyasztani mert nyíltan lophatna,csalhatnak,sikkaszthatnak,de ha lopsz egy tábla csokit akkor meg lecsuknak! Kiváncsi leszek ezt a munkacsoportot miből fizetik,ha nem a mi pénzünkből!!!!!!????”
 • 7. evikedves 2011. május 06. 13:39
  „míg a kórházban úgy vesznek fel főnővért, hogy mint közalkalmazott ő szabja meg mennyiért vállalja/több százezerért természetesen/közben a többiekre a közalkalmazotti bértábla vonatkozik lehet elvonni a kórháztól!X-nek meg még lakás is jár!”
 • 6. dorombolok 2011. május 05. 10:46
  „Csak megszorítás ne legyen.”
 • 5. Goldhofer-Anhängerbau 2011. május 04. 21:39
  „Mi szavaztuk meg, mi akartuk, DE lehet hogy kissé fájni fog, amikor augusztus közepén kézhez kapja a közszférában foglalkoztatott munkavállalók kb. 15 - 20 %-a a felmondását!! (...persze el lehet menni..., mint azt tudjuk!)”
 • 4. Boli 2011. május 03. 21:09
  „2. "mi ha nem megszorítás?" Hol van megszorítás? A Polgármesteri Hivatalban? Vagy a FRAKCIÓVEZETŐ ÚR-nál? Ugyan... Sokkal egyszerűbb máshol - MEGSZORÍTANI! Mennyivel is kerül többe jelenleg a Hivatal működtetése, mint előzőleg??? Ugyan már, nagyon gyenge a szövegük!”
 • 3. embertelen 2011. május 03. 16:11
  „Inkább arra kellene munkacsoport, hogy megnézzék, hogyan sikerült 2010 végére a fidesznek - az elmúlt négy éve alatt - 3 milliárd fölé tornásznia a város adósságát. Erről nagy hallgatás van, még a Kisalföld se írt róla.”
 • 2. Tmoha 2011. május 03. 13:59
  „Újabb munkacsoport, amelyről nem tudni kik alkotják, van e közük a vizsgálandó területhez, szakmaiságukat már nem is kérdem!? Az, hogy egy iskolában már egy feladatlapot sem lehet sokszorosítani, mi ha nem megszorítás?”
 • 1. Boli 2011. május 02. 18:41
  „Ha valaki nem tudná, ezt a pénzt a városi utak céljára zárolták - az amúgy is szűkösen kimért intézményi keretrendszerből...
  Azt a kitételt nem is minősítem, hogy "A frakcióvezető visszautasította, hogy megszorításról lenne szó." Nem hát, sőt bővítés, a Fidesz retorikájában!
  Aranyos, de nagyon pofátlan és szemérmetlen! Ekkorát belehazudni mindenbe, hogy egy elvonás, zárolás, amit soha nem fognak megkapni, az nem megszorítás!
  Akkor Gyurcsányék pedig hol is szorítottak meg? Csak nem a kedves frakcióvezető úr micsodájánál??? Nagyon humoros, de ecceri! Mint a faék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Transzparenst függesztett ki a Jobbik - délutánra ellopták

A Jobbik mosonmagyaróvári alapszervezete egy, a majális bejáratához kifeszített molinóval adta az… Tovább olvasom