Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megszaporodtak tavaly a háztüzek Mosonmagyaróváron

Lényegesen több háztűzhöz riasztották a mosonmagyaróvári tűzoltókat tavaly, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy a magas gázár miatt sokan visszatértek a vegyes tüzeléshez, ám a berendezések szükséges felülvizsgálata elmaradt.

Csaknem negyedével több esethez vonultak a mosonmagyaróvári tűzoltók tavaly, mint egy évvel korábban: 404 eseményhez riasztották őket. A megelőző évben ez a szám 356 volt – tudtuk meg Sallai Péter alezredestől, városi parancsnoktól.

A riasztások közül 112 volt tűzeset, míg 198 műszaki mentés, emellett kellett vonulniuk utólagos tűzbejelentéshez, téves riasztás miatt és más tűzoltóságoknak is többször nyújtottak segítséget. A parancsnok kiemelte: a korábbi évhez képest a legnagyobb arányú növekedés a tűzeseteknél volt. 2009-ben 80, tavaly 112 ilyen riasztás érkezett. Az alezredes szerint ennek egyértelmű oka, hogy a gáz árának növekedésével egyre többen helyezték üzembe vegyes tüzelésű fűtőberendezéseiket. A hozzájuk kapcsolódó szakszerű felülvizsgálatok azonban elmaradtak és sokszor ez okozott nagyobb károkat.

A mosonmagyaróvári tűzoltóknak tavaly az egyik legnagyobb munkát adta a Szent István király úti gázrobbanás.
A mosonmagyaróvári tűzoltóknak tavaly az egyik legnagyobb munkát adta a Szent István király úti gázrobbanás.

A vonulásokon belüli arányok nem nagyon változtak. Továbbra is az a tendencia figyelhető meg, hogy a vonulások harmadát a tűzesetek, kétharmadát a műszaki mentések teszik ki. A tavalyi év egyik legemlékezetesebb és legnagyobb erőfeszítést követelő eseménye a júliusi gázrobbanás volt az egyik Szent István király úti társasházban.

Nyaranta sok munkát adtak a mosonmagyaróvári tűzoltóknak a bajba került vízi túrázók. Ezért az elmúlt évben már az iskolai időszakban tájékoztató anyagot juttattak el a vízi túrázókhoz. Az intelemnek is köszönhetően ilyen jellegű eseményhez nem kellett vonulniuk 2010-ben.

A vonulások mellett a tűzoltók tavaly is nagy figyelmet fordítottak laktanyájuk rendbetételére. Ezt az intézmény-felújítási alapból, valamint saját bevételeikből finanszírozták, a munkálatokat pedig a tűzoltók maguk végezték el.

A vonulásokon belüli arányok nem nagyon változtak. Továbbra is az a tendencia figyelhető meg, hogy a vonulások harmadát a tűzesetek, kétharmadát a műszaki mentések teszik ki.
Így újulhatott meg az első és hátsó szertár, illetve a helyi védettségű laktanyaépület tornya. A műszaki-technikai fejlesztések területén jelentős eredmény volt, hogy lecserélték a magasból mentő járművet, a működtetéséhez szükséges speciális képesítéseket pedig egy hónap alatt sikerült megszerezniük a tűzoltóknak.

Sallai Péter elmondta: a tűzvédelmi ismeretek mind szélesebb körű elterjesztése sikeres vállalkozásnak bizonyult.

A mosonmagyaróváriaknak a tűzoltósportversenyben is sikerült előrelépniük: idén második helyezést értek el győri kollégáik mögött a tűzoltó, valamint kismotorfecskendő-szerelés versenyszámban.

A parancsnok az előttük álló feladatok közül kiemelte a mosonmagyaróvári tűzoltóság fennállásának 135. évfordulójára való felkészülést, illetve a városban beindított projektek folyamatos figyelemmel kísérését.

Olvasóink írták

  • 1. jozsipapa 2011. január 12. 19:14
    „Élénkül a nősülési kedv? Több fiatal megy háztűznézőbe? Esetleg gondatlanság vagy gyújtogatás lehet az ok?
    Én az elsőnek örülök, a többi lehetőségnek nem annyira!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívügyük marad a Wittmann park

Programokban gazdag évet zár a Majoroki Kör Egyesület: a majoroki fesztivál és búcsú megszervezése… Tovább olvasom