Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megsemmisítés helyett hasznosítanának

A biológiai eredetű erőforrások, hulladékok felhasználásának optimalizálását kutatják a mosonmagyaróvári egyetemi karon osztrák partnerükkel közösen a nyugat-magyarországi régióban, Bécsben és Burgenlandban.


A Biores elnevezésű program résztvevői a minap találkoztak a Lajta-parti városban.

A kutatás célja, hogy a biológiai eredetű hulladékokban található természetes erőforrások növényi tápanyagokként vagy humuszként történő hatékonyabb felhasználását előmozdítsák – tudtuk meg dr. Schmidt Rezső dékántól. Elmondta: a biológiai eredetű hulladékok komposztálásával a humusz és a növényi tápanyagok – nitrogén, foszfor és kálium – visszajutnak a természetes körforgásba, míg a hulladékok egyéb módon történő eltávolításával ezek az elemek örökre elvesznek. Ráadásul az újrahasznosítással a szerves hulladékokban található szén nem kerül szén-dioxid formájában a légkörbe, hanem a komposzttal humuszként a talajban növeli a termőképességet és gátolja a talajeróziót. Ezzel az eljárással így a szén talajban történő raktározása a klímát is védi.

A Biores-program résztvevői a minap összegezték a kutatás eddigi tapasztalatait.
A Biores-program résztvevői a minap összegezték a kutatás eddigi tapasztalatait.


A dékán hozzátette: a kutatás során stratégiákat dolgoznak ki a biogén hulladékok felhasználásához. Ehhez elsőként felmérik a jelenlegi állapotokat, majd ezek elemzésére alapozva elvégzik a szükséges vizsgálatokat és kísérleteket. A programban az egyetemi kar mellett részt vesz a mosonmagyaróvári és a győri önkormányzat, a Győr-Szol mint az intézmény társtanszéke, valamint a bécsi polgármesteri hivatal hulladékgazdálkodási osztálya és egy osztrák talajtani intézet.

A vizsgálatok során elsőként feltérképezik a régióban található szerves hulladékokat, azok tápanyagtartalmát és hasznosításuk lehetőségeit, illetve kifejlesztik azokat a technológiákat, amikkel hatékonyan lehet kinyerni ezeket az elemeket. A kutatásban részt vevő szakemberek a minap Mosonmagyaróváron összegezték az eddigi vizsgálatok eredményeit, majd a kar tangazdaságában és a győri komposztüzemben megtekintették a már zajló kísérleteket.

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2011. július 23. 07:23
  „2."anvuk" akik ezt tetetik azok nem szakemberek, hanem dilettánsok.”
 • 3. hovatovabb 2011. július 22. 21:43
  „Az nyomtatott újságban írják hogy "csak" silozni kell a GMO szenyezetett...NEM TÁRCSÁZVA vannak.”
 • 2. anuvuk 2011. július 22. 14:30
  „A génmódosított dolgokba, mi kívül állók, - ne "pancserkodjunk" bele, - bízzuk a szakemberekre!
  Ne engedjék a multik akaratát, ránk erőltetni!”
 • 1. pancser 2011. július 21. 23:46
  „A tanácskozók adhatnának tanácsot a kukoricát kitárcsáztató miniszternek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lébényi Piknik sztárokkal

Augusztus első hétvégéjére igazi kulináris élményekkel készülnek lébényiek. A pikniken a sok-sok… Tovább olvasom