Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Mégsem kellenek a bunkerek a határon

Egy betegszabadságon lévő hivatalnok és egy félreértés miatt került a rendezési tervbe a bunkerépítési kötelezettség – ezt álltja Dunacsúny polgármestere.


„Nem kell óvóhelyeket építeni a határ mentén. Nem is voltak ilyen elképzelések" – jelentette ki érdeklődésünkre Gabriela Ferencáková, Cunovo (Dunacsúny) polgármestere. A közelmúltban a Kisalföldben számoltunk be elsőként arról, hogy Pozsony állítólag légópincéket tervez építeni közvetlenül a szlovák–magyar határ mentén. Az egész azzal kezdődött, hogy tizennégy szlovák család három éve telkeket vásárolt Dunacsúnyban, közvetlenül a határvonal mellett. Az ingatlanokon hétvégi házakat szerettek volna emelni. Elkészíttették a terveket, ám legnagyobb megdöbbenésükre Pozsony városa nem akarta engedélyezni az építkezést. A lapunknak nyilatkozó egyik telektulajdonos hivatalos dokumentumokkal is igazolta, hogy azért nem kaptak építési engedélyt, mivel az érintett területre – csupán egy méterre a magyar–szlovák határtól, a Dunacsúny–Rajka részen – civil védelmi bunkereket kell építeni. Minderről semmit sem tudtak egészen addig, amíg az év első felében be nem adták az építési-engedély-kérelmet a pozsonyi hivatalhoz. Dunacsúny ugyanis közigazgatásilag a szlovák főváros egyik kerülete. A telektulajdonosok még Csáky Pálhoz, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökségi tagjához – korábban nyolc éven át volt Szlovákia miniszterelnök-helyettese – is segítségért fordultak. Sőt, Nagy István, a térség országgyűlési képviselője is levélben tudakolta a körülményeket a pozsonyi főpolgármesteri hivatalnál ez ügyben.

Noha az eredeti településrendezési terv valóban tartalmazta a bunkerépítési kötelezést, mostanra kiderült, hogy csak egy félreértésről van szó. Így nem lesznek civil védelmi óvóhelyek a határon. Csupán egy betegszabadságon lévő hivatalnok miatt pattanhatott ki az egész ügy – állítja Gabriela Ferencáková. A dunacsúnyi polgármester lapunknak elmondta: a kiskertes övezetbe tartozó területet az ingatlanok tulajdonosai szerették volna átminősíttetni. Az ehhez elkészült településrendezési tervbe egy jogszabályra hivatkozva valamilyen módon bekerült az óvóhely-építési kötelezettség. Ezt aztán véleményezésre elküldték a kerületi hivatal illetékes polgári védelmi hatóságához. Mivel erre harminc napon belül nem érkezett válasz – később kiderült, a hivatalnok betegsége miatt –, úgy értelmezték, hogy a tervezetet automatikusan jóváhagyták a benne foglalt feltételekkel. Most azonban, miután a lapunkban megjelent írás nyomán a szlovák sajtó is foglalkozott az üggyel, illetve a magyar és szlovák politikusok is kérdőre vonták a pozsonyi hivatalt, az újabb véleményezési eljárás során a korábban betegszabadságon lévő hivatalnok már törölte a bunkerépítési kötelezettséget a rendezési tervből. Az erről szóló határozatot a polgármester meg is mutatta.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2013. szeptember 30. 14:09
  „Mindez tipikus (nálunk is gyakori) hivatali hozzállásbeli problémákra világít rá.
  A probléma gyökere az, hogy egyfajta üggyel kizárólag egyetlen ember foglalkozik, a többi nem is ért hozzá, nem is lát bele. A főnökök gátlástalanul leosztják a feladatot rá akkor is, ha hosszabb szabadságon van, váratlanul megbetegszik vagy éppen betegállományban is van.
  Az ő aktáihoz más nem nyúl, mondván: ez nem az ő dolga. A főnöknek viszont kötelessége lenne úgy beosztania a munkát, hogy a távol levő helyett valaki érdemben foglalkozzon az üggyel, ne álljon meg az élet (vagy szülessenek hibás döntések) azért, mert Nélkülözhetetlen János két hétre nyaralni merészelt menni, vagy uram bocsá´ meg merészelt betegedni.
  Nyilván, ha a folyamatos leépítések miatt egy területen már csak egy szakember van, akkor ez a probléma élesebb. Ezt is érdemes lenne átgondolniuk a politikusoknak, mikor teli szájjal hirdetik a "bürokrácia csökkentését", az "olcsóbb államot". Igen, olcsó államnak híg a leve! A minőségi és gyors munkához kellő számú és a területhez értő ember jelenléte kell!”
 • 1. urbaniastapista 2013. szeptember 28. 22:11
  „Na ilyen, hogy egy hivatal bevallja a hülyeségét nálunk elő nem fordulhat. Itt NER van, nem engedünk a rációnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzgyújtás Szent Mihály napján

Mosonmagyaróváron és környékén is több program várja a szórakozni vágyókat az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! rendezvény keretében szombaton és vasárnap. Tovább olvasom