Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mégsem átok a szénhidrátok jelenléte

A tévhitekkel ellentétben mégsem átok a szénhidrátok jelenléte a mindennapokban – ezt bizonyította be dr. Ajtony Zsolt előadásában a nyugdíjasegyetem tegnapi rendezvényén. A hallgatók ezúttal is zsúfolásig megtöltötték a termet.
– Örvendetes, hogy a harmadik előadásra sem vesztettek lelkesedésükből a résztvevők – jelentette ki köszöntőjében dr. Varga László, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánhelyettese és egyben bemutatta a helyi egyetemi kar, az önkormányzat és a Kisalföld támogatásával életre hívott nyugdíjasegyetem második rendezvényének előadóját, dr. Ajtony Zsoltot.

Az egyetemi docens „Átok rátok, szénhidrátok?" című előadásában a hétköznapi nyelvre lefordítva mutatta be a szénhidrátok jelentőségét, élettani hatásukat, előfordulásukat, hasznosításukat és próbálta eloszlatni az ezekkel kapcsolatban a köztudatban elterjedt számos tévhitet és ellentmondást. Az előadó kiemelte: a szénhidrátok – vagy tudományos néven szacharidok – fontos szerepe, hogy energiát szolgáltatnak az állati és emberi szervezetben. A bevitt energia több mint fele a szénhidrátokból származik.

A növények szárazanyag-tartalmának 80 százalékát alkotják, a sejtek üzemanyagai, tartalék energiahordozók, támasztó- és vázanyagok, a növényi sejtfalak építőelemei, valamint bakteriális és állati sejthártyák alkotórészei. A docens a szacharidok fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen védik a sejtek felületét a károsító anyagokkal szemben, az antibiotikumok és tumorellenes anyagok alkotóelemei. Kiemelte az emberi táplálkozásban betöltött szerepüket, mivel a vércukorszint csökkentése szempontjából meghatározó az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, illetve az úgynevezett glikémiás indexe. Az előadó, mint mondta: a nyugdíjasegyetem hallgatóinak körében – az életkorból fakadóan – különösen fontos a szénhidrátok ezen szerepe.

A szénhidráttartalmú élelmiszerek glikémiás indexe azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer elfogyasztása milyen hatással lesz a vércukorszintre. Az alacsony glikémiás indexű ételek – mint például a lencse, répa, zeller, alma, körte, mogyoró, árpa vagy tej – az emésztés során lassan bomlanak le, és a vércukorszint emelkedése lassabb és egyenletesebb lesz, mint a magas glikémiás indexű élelmiszerek – glükóz, fehér kenyér, főtt tészták, édességek, alkohol – elfogyasztása után. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása nemcsak cukorbetegek számára, hanem testsúly egyensúlyban tartására is javasolt.

Dr. Ajtony Zsolt elmondta: a molekulaszerkezet bonyolultsága alapján megkülönböztetünk monoszacharidokat vagy más néven egyszerű szénhidrátokat. Ilyen például a gyümölcscukor és a szőlőcukor, számos erjedési folyamat alapanyagai.

Olvasóink írták

 • 12. pancser 2012. január 23. 08:46
  „"Akela" Nem azt mondtam ne süss kenyeret otthon. "Contar"azt sem mondtam, hogy a tanácsomat meg kell fogadni, de ajánlatos. A Fusarium gomba a leggyakoribb a gabonák esetében, a búzánál is, néhány kattintás és fel leszel világosítva. A malmokba bekerülő búzát szigorúan ellenőrzik de az őrleményt is. Azon kívül a multikban nem láttam mág a magyar liszten kívül mást. Sakk- matt!”
 • 11. akela4 2012. január 23. 07:13
  „Te pancser, rengeteg ember süti otthon a kenyerét, mert ha nem tudnád forgalomban van a háztartások számára elérhető áron többfajta kenyérsütő és akkor szerinted azoknak már mind a kórházban, vagy a temetőben kéne lenniük!
  Még jó, hogy ezt nem a pancserok döntik el!
  <moderálva>”
 • 10. Contar 2012. január 23. 05:35
  „"... szuperemarketban ellenőrzött minőséget!"
  ?”
 • 9. pancser 2012. január 22. 14:58
  „Ami a teljes kiőrlésű magvak ellen szól: Nehezen emészthetők, puffadást okozhatnak. De még fontosabb, hogy a magvak külsejére tapadva sok minden van, például toxinokat létrehozó gombafajok szaporító anyaga, maguk a gombák toxinjaikkal. Ezek a szervezetbe kerülve komoly gondokat okozhatnak. Hántoláskor mintegy megtisztítjuk a magvakat a külsejükön levő anyagok nagyobb részétől. Az élelmiszert feldolgozók, keményen vizsgálják a toxinok mennyiségét a gabonák felületén. Nehogy valakinek eszébe jusson egy marék búzát otthon megőrölni és abból ezt azt sütni. Bajt okozhat magának. Ha már erre vetemedik, vegyen egy szuperemarketban ellenőrzött minőséget!”
 • 8. pancser 2012. január 22. 10:01
  „5! "juhi" Ha nem tetszik amit írok, ne olvass!
  Azt meg senki ne várja tőlem beálljak egy éppen divatos kórusba, amely szidja az élelmezéstudomány és az élelmiszeripar legújabb eredményeit, magasztalja azt ami szerencsére elmúlt. Úgy és azt esztek amit akartok, de bűn az ostobaság terjesztése, hogy ma rosszabbul táplálkozunk mint régen.
  A magyar átlag soha nem élt olyan jól mint manapság, soha nem állt rendelkezésére az élelem olyan választékban mint most. Többnyire sokkal egészségesebbek az étkezési szokások is. Nem kell ahhoz öregnek lenni, hogy valaki ezt észre vegye. Elég csak 25 évre visszamenni. Mosonmagyaróváron volt a kenyérgyár és kész. Akkor is jártam Ausztriában, nem értettem, hogyan lehet az, hogy ott ropogós a kifli, nálunk meg a kenyérgyári csoszvadt, még véletlenül sem ropogós. Akkortájt Grácban voltam egy kiállításon, néhányan akik még nem jártak kint, el voltak hűlve, hogy februárban, friss saláta, paradicsom sőt dinnye volt a gyönyörű zödségosztályon a hipermarketban
  Ma nálunk is ez van.
  Sírva fakadnánk egy hogy egy falusi háztartás egy napi menüjét, kellene fogyasztanunk 25 évvel ezelőttről!
  "Akela4"! Közlöm veletek azt is, hogy az élelmiszergyárakban szigorú ellenőrzés van, nem is hinnétek mekkora de nem csak ott, még a kutyatápszer gyárakban is.
  "Az összes élelmiszerbe olyan anyagokat kevernek, amit még a patkányok sem tekintenek élelemnek", írod. Honnét veszed ezeket, ez már olyan szint nem tudom is érdemes-e ilyen mélyre szállnom, a vita kedvéért. Valószínűleg nem.
  De fontos megjegyeznem nem igaz az állítás. A mai élelmiszerkínálat egészséges, finom jó és egyáltalán nem káros az egészségre, kivéve az ismeretlen eredetű bevizsgálatlan termékeket, amit többnyire lelkiismeretlen piacozóknál találunk meg!”
 • 7. Contar 2012. január 22. 09:46
  „3. akela4: "...a kenyér minél sötétebb, annál egészségesebb!"
  Csak nem mindegy mivel sötétítik!”
 • 6. akela4 2012. január 22. 06:16
  „Te pancser, fogalmad sincs, hogy a mai élelmiszeripar az egész világon a kész átverés kategóriába tartozik, mert semmi sem az, aminek látszik!
  Gátlástalanul bármit előállítanak felhasználva akármit, csakhogy a profitjukat növelhessék!
  A legsilányabb, másra már használhatatlan olajmaradékokból hidrogénezéssel és egyéb kémiai adalékokkal egyenesen a pancsereknek készül a margarin!
  Az áldások gabonaféléket megfosztják a biológilag értékes részektől és azokat többszörös haszonnal adják el, külön becsomagolva!
  Te meg eheted az egészségtelen maradékot!
  Az összes élelmiszerbe olyan anyagokat kevernek, amit még a patkányok sem tekintenek élelemnek, pedig azok aztán sok mindennel élnek!
  Ahogy az autójába sem tesz az ember bármilyen üzemanyagot, a tudatos ember is megválogatja ételét!”
 • 5. juhi 2012. január 21. 17:43
  „Bölcs gondolataival megszólalt ismét Pancser, a mindentudó. Nem is értem, hogy egy ilyen polihisztor még nem a Tudományos Akadémia mindentudás szekcióját gazdagítja, hanem szerényen itt él köztünk.”
 • 4. pancser 2012. január 21. 15:08
  „Akárhogy is nézem a civilizált ember sokkal egészségesebb mint a nem civilizált. Mai magyar sokkal egészségesebb mint az 50 évvel ezelőtti. Nyugodtan fogyassza mindenki a mai táplálkozástudomány és az élelmiszeripar termékeit, egészségesek mind. Egy dologra kell vigyázni az egyoldalú táplálkozás mindig veszélyes. A fehér kenyeret nem kell kiátkozni semmi baj nem lesz belőle, egészséges és finom. A rostot korpából fedezni nem használ az emésztőrendszernek, de nincsen is rá szükség, gyümölcs, zöldség fogyasztása bőven fedezi a rostszükségletet, meg mást is ami a korpában nincsen. Kifejezetten utálom a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, nincs is gyomorbajom! Egyesek felkapnak valamit ami éppen divatos és másokra akarják kényszeríteni. Aki nekem a régmúlt táplálkozását dícséri annak fogalma nincsen hogyan táplálkoztak eleink. Egészségtelenül!”
 • 3. akela4 2012. január 21. 11:48
  „A fehér kenyér és a többi civilizációs ártalom felelős a betegségek nagyrészéért és a kenyér minél sötétebb, annál egészségesebb!
  Sajnos sokan gondoskodtak a téveszmék terjesztéséről!
  Szegény Bicsérdy és Fletschert pedig forog a sírjában, amikor ilyenek hozzászólnak, mint egy pancser!”
 • 2. pancser 2012. január 21. 08:49
  „Az ember nagy találmánya a korpa és a liszt különválasztása. A korpa nehezen emészthető, a disznóknak meg a marháknak való. De énmiattam ehet korpát aki akar lelke rajta. meg a gyomra. Én bizony szeretem a finom könnyű selymes finom pékárukat és utálom a tömör, pláne korpás kenyeret. Elég sok adalékmentes kenyeret ettem kiskoromban egy-két heteset is. Az emberek akkor sokkal korábban haltak mint ma. Az átlag a mai péksütemények ellenére jócskán túléli a szüleit.”
 • 1. akela4 2012. január 21. 03:53
  „Úgy néz ki, hogy már megint feltalálták a Spanyol viaszt!
  Már régen nem kellene megengedni a malmoknak, hogy őrléskor különválasszák a búza egészséges és hasznos elemeit, mert akkor sokkal egészségesebbek lennének az emberek, ha teljes kiörlésű alapanyagok felhasználásával készülne a mindennapi kenyér.
  Sajnos a gyakorlatban mindenféle huncutságot és merényletet elkövetnek a kenyér gyártása során, mert még kávézaccal barnított, fehér lisztből készült kenyérre is rá merik fogni, hogy abban minden benne van!
  Utólag hozzákevert korpával is gyakran manipulálnak, mert kimarad a fontos alkotó a búzacsíra!
  Ráadásul a semmi pluszmunkát nem igénylő teljes kiörlésű kenyér előállítása sokkal kevesebbe kerül, mégis pofátlanul azt adják drágábban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibázott az oktató

Egy év próbára bocsátotta és félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a bíróság azt… Tovább olvasom