Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Megrongált autók Szlovákiában

A szlovákiai áremelések, a dráguló benzin után egyre kevésbé éri meg bevásárolni és tankolni Szlovákiában. Ám így is jó néhány szigetközi jár át a pozsonyi hipermarketbe. Néhányuknak nemrégiben kővel dobálták meg a kocsiját, másnak a parkolóban szúrták ki a kerekét.
Az utóbbi néhány hónapban a pozsonyi áruházi parkolóban több kocsit törtek fel vagy rongáltak meg.
A pozsony–ligetfalui hipermarket parkolójában leginkább hétvégeken s nagyobb ünnepek előtt látunk magyar rendszámú autókat. Egyes élelmiszerek olcsóbbak ott, mint nálunk, s egy tankolással a literenkénti kétszáz forintos benzinből további néhány ezrest spórolhatunk meg. Tavaly ősszel még átszámolva csak 170 forint volt az üzemanyag literje. A jövedéki adó emelése azóta több magyar „benzinturistát" visszatartott. Csak a közeli hipermarket akciós termékeinek keresésével együtt érdemes átruccanni Pozsonyba – persze vannak váratlan veszélyek is.

A parkolóra senki sem vigyáz

A ligetfalui „szocreál" panelházak rengetegében különböző bandák verődtek össze, s az utóbbi néhány hónapban az őrizetlen áruházi parkolóban több kocsit törtek fel vagy rongáltak meg. A magyar hipermarkettel ellentétben a szlovák főváros üzletének parkolóját sem biztonsági emberek, sem kamerarendszer nem őrzi. Igaz, az épületben már találkoztunk jó néhány fülhallgatós őrrel, ám ők leginkább az árut vigyázzák a tolvajok elől. Mivel a magyarok általában nagybevásárlásra érkeznek ide, ezért több órára őrizetlenek maradnak járműveik.

Ünnepek előtt sok a magyar

Amiért esetleg megéri átmenni

Mostani akciós árak Pozsonyban:
Tejszínes joghurt: 8,90 Sk (59 forint)
Ízesített sajt, 100 g: 22,90 Sk (152 forint)
Mélyhűtött csirkecombok, kg: 169,90 Sk (1129 forint)
Angolszalonna, 100 g: 13,90 Sk (92 forint)
Virsli, 100 g: 8,90 Sk (59 forint)
Fogkrémek: 29,90 Sk (198 forint)
Sampon, 200 ml: 83,90 Sk (557 forint)
Mosogatószer, 2x1 liter: 49,90 Sk (331 forint)
Mosópor, 12 kg: 799 Sk (5313 forint)
Tusfürdő, 250 ml: 39,90 Sk (265 forint)
A mosonszolnoki László Gábor már négy éve, havonta kétszer jár át bevásárolni Pozsonyba, ám eddig nem hallott az autófeltörésekről.
– A hipermarket karácsony előtt magyar szavaktól volt hangos – állítja a fiatalember. – Főleg üdítőket, mosóport és édességeket vásárolok, ezeket éri meg áthozni a határon. Ilyenkor természetesen tankolni is megyek: a legolcsóbb 95-ös oktánszámú 30,40 koronába (mintegy 202 forintba) kerül. Egy ilyen út során akár háromezer forintot is megspórolhatok. Egyébként ruhaneműkért Ausztriába járok át, jó minőségű árut ott viszonylag olcsón vehetek. Autófeltörésekről eddig nem hallottam, de a jövőben én is óvatosabb leszek – mondta László Gábor.

Megdobták a kocsit, tízezres kár

Egy névtelenséget kérő magyar „bevásárlóturista" azonban az utóbbi néhány hónapban több alkalommal is látott betört üvegű autók mellett helyszínelő rendőröket. Egy megyénkbeli család azonban ennél is rosszabbul járt: ismeretlenek megdobálták gépkocsijukat. Amint lapunk megtudta, éppen Pozsony felé tartottak néhány napos autójukkal a külvárosi részen, amikor egy csattanásra lettek figyelmesek. Először azt hitték, a kocsi aljára csapódott fel egy nagyobb kő, ám hamarosan kiderült: valakik megdobták a kocsit. Ezt bizonyította az autó ajtaján egy tojás nagyságú lyuk. Hazatérve aztán szerelőhöz kellett vinni a járművet, s tízezrekbe került a javíttatása. Azóta a család elkerüli a pozsonyi hipermarketet, mert mint elmondták, már amúgy sem nagyon érdemes kijárni. Információink szerint magyar autósok kerekeit is többször kilyukasztották már az áruház bejárata előtt.

Nálunk bűncselekménynek számít

Szabó József, a szlovákiai magyar konzulátus sajtóreferense lapunk érdeklődésére elmondta: hasonló bejelentés nem érkezett hozzájuk az utóbbi időben. Mint elmondta: ő is magyar rendszámú autóval jár, de nem volt része még ilyen atrocitásban.

Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitánytól megtudtuk, hogy Magyarországon a gépjárműdobálás a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek számít, s három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a dobás következményeként sérülés is történik, akkor az ítélet akár öt év fegyház is lehet.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat határsértő a platón

Huszonhat moldáv, török, illetve afgán állampolgárt akart illegálisan Ausztriába juttatni egy… Tovább olvasom