Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megrogyott a hegyeshalmi átkelő vasszerkezete

Hegyeshalom - Szemmel láthatóan rossz állapotban van hegyeshalmi egykori kishatár: az objektum egyik, az út felett húzódó fém tetőszerkezete megdőlt. Állapotfelmérésre és az esetleges hibaelhárításra még várni kell, míg hivatalosan is kijelölik az átkelők új „gazdáját".
Olvasóink hívták fel szerkesztőségünk figyelmét a hegyeshalmi régi határátkelő leromlott állapotára: a létesítmény egyes részei szemmel láthatóan életveszélyesnek tűnnek.

Az objektumhoz tartozó vasszerkezet alatt halad át naponta több ezer autós, akiknek olvasóink szerint fogalma sincs, hogy milyen veszélynek vannak kitéve. A szerkezet valóban rendkívül korrodált, ráadásul az egyik oldala erősen megrogyott. Az illesztéseknél a méretes – már rozsdás – csavarok közül több félig kiszakadt, a tartóoszlopok a tetőszerkezet egyik felén meggörbültek.

Elhajlott: A rozsdás tartóelem lábainál is jól látható a probléma oka.
Elhajlott: A rozsdás tartóelem lábainál is jól látható a probléma oka.

A hegyeshalmi régi átkelő hazánk schengeni csatlakozása óta gazdátlannak tűnik. Az objektumon áthaladó útszakaszt ugyan még az elmúlt évben felújították, ám az – akkor még a vám- és pénzügyőrség (VPOP) kezelésében lévő – épületek és egyéb, az átkelőhöz tartozó létesítmények állapota azóta is egyre romlik. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a közelmúltban döntött arról, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezelésébe kerül vissza 48 egykori, tavaly december óta funkcióját vesztett határátkelő. A tanács egyúttal felhatalmazta az MNV vezérigazgatóját, hogy kössön üzemeltetési és karbantartási szerződést az átvett ingatlanok jelenleg nem útként nyilvántartott, de útként használt ingatlanrészeinek üzemeltetésére.

Miután a funkciójukat vesztett átkelők az MNV Zrt. kezelésébe kerülnek, lapunk azt tudakolta a társaságnál, hogy felmérték-e már az objektumok állapotát, illetve ki végzi el a munkálatokat az esetleges veszélyek elhárítására. A Kisalföld érdeklődésére Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője elmondta: előreláthatólag ezen a héten megtörténik a határátkelők átvételéről szóló szerződés aláírása az MNV Zrt. és a VPOP között. Az aláírást követő két-három héten belül pedig megtörténik az ingatlanok birtokba vétele is.

Szemmel láthatóan is meglehetősen rossz állapotban van a hegyeshalmi egykori kishatár. A megrogyott vasszerkezet alatt számos autó halad el naponta.
Szemmel láthatóan is meglehetősen rossz állapotban van a hegyeshalmi egykori kishatár. A megrogyott vasszerkezet alatt számos autó halad el naponta.

– Az átvétellel egyidejűleg az MNV Zrt. kezdeményezi a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnál a határátkelőkön átmenő, útként funkcionáló területeken a nyomvonal kijelölését és a közúti hálózatba történő felvételét. Ezt követően kívánjuk a közlekedésért és építésért felelős állami szervezeteknek a szükséges munkák elvégzése érdekében a határátkelőhelyeket – köztük a hegyeshalmi „régi" átkelőt is – vagyonkezelésbe adni – mondta a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 3. lolita 2008. szeptember 30. 23:21
  „Nemtudom menyire veszelyes de meg kell varni mig valakire,valamire ra nem szakad ugyebar!Hat erre varnak az intezkedök!”
 • 2. titike 2008. szeptember 29. 11:06
  „Na újságírókám!
  Az nem korrodált,hanem valami barom nekiment nagy géppel,vagy nagy autóval.
  Ami korrodált az az Árpád-híd,meg a Halászi régi híd.De az hány éves is volt? Valamint víz felett állnak pár évtizede.
  Ha ez a rohadástól rogyott volna, akkor a talaj állítja meg!!!!!!!!
  Amúgy valóban le kellene bontani.”
 • 1. T. 2008. szeptember 24. 22:46
  „Vasból van??? Lesz annak hamarosan gazdája.....:) Leszerelik a "svéd"ek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MoWinpark: Projektnyitó előadást tartottak

Mosonmagyaróvár - A hamarosan elkészülő, MoWinpark elnevezésű innovációs és kereskedelmi park… Tovább olvasom