Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megosztott falvak az önkormányzati választásokon

Az önkormányzati voksoláskor több Mosonmagyaróvár környéki faluban is fej fej mellett haladtak a polgármesterjelöltek.

Feketeerdei plakátháború

Feketeerdőn járva, ahogy az emberektől érdeklődve megtudtuk: érezhető volt már az igény a változásra, így a legtöbben nem lepődtek meg azon, hogy 16 év után új polgármester került a falu élére. A kampány során mindkét jelölt részéről történtek olyan megmozdulások, amelyeket a másik fél sérelmezhetett. Novák András plakátját például állítólag egy, a korábbi polgármesterhez, Galambos Jenőnéhez közel álló ember letépte, ezt egy falubeli a telefonjával meg is örökítette. Találkoztunk olyanokkal is, akik azt mondták el, hogy a volt vezetőre vonatkozóan túlzottan negatív mondatok kerültek fel az ellenfele plakátjára. Ezek egyikén például az a tönkrement játszótér szerepelt, ami öt évvel ezelőtt a Széchenyi-terv keretében készült, a következő felirattal: „Önöknek épült, az önök pénzéből." A másik plakáton egy lapunkban megjelent idézet volt található Galambos Jenőnétől: „Igaz, hogy mi, öregek már nem tudunk olyan gyorsan futni, de ismerjük a rövidebb utat." Alatta az volt olvasható: „Én csak az egyenes utat ismerem. Novák András. Velem tart?"

Galambos Jenőné, a korábbi polgármester lapunknak azt nyilatkozta, hogy 16 évig állt a település élén, mely munkájának köszönhetően az egyik legjobban fejlődő megyei faluvá nőtte ki magát. Úgy véli: Novák András most mindent bevetett a győzelem érdekében, mivel kétszer már alulmaradt vele szemben a választásokkor. A rágalmazó plakátokban ő nem akart részt venni, úgy gondolta, a szolid szórólapjai és a községért tett munkája magukért beszélnek. Nem így történt, s bizony ezért érez némi csalódottságot. A mostani választásokon nem is akart indulni, a falugazdászban, Turner Zsoltban látta munkájának méltó utódját, ám ő nem indulhatott a törvényi szabályozás miatt, mivel nem lehetne a saját főnöke. A falubeliek azonban megkeresték és kérték, hogy jelöltesse magát, és ők ki is tartottak végig mellette. Galambos Jenőné közölte: Novák András plakátján a tőle kiragadott idézet egy görög mondás, és a rövidebb út nem azt je lenti, hogy az már görbe is, hanem azt, hogy egyszerűbben is oda lehet érni a célhoz a korábbi, már meglévő ismeretek alapján.

Novák András a Kisalföldnek azt nyilatkozta: nem érzi úgy, hogy a szoros választási eredmény megosztaná a falut, mert egy ilyen kicsi településen nincs helye a megosztottságnak. Az egymásra mutogatásban az új vezető nem hajlandó részt venni, korábban kétszer ő is elfogadta, amikor vesztett, egy szavazat különség vagy több, ugyanazt az eredményt hozza, ezt tudomásul kell venni, jelentette ki. Novák András hozzátette: megérti, hogy elődjének 16 év után nem könnyű megválni a posztjától, már csak egzisztenciális okokból is, hiszen ő ellentétben vele főállásban, nem pedig mellékállásban irányította Feketeerdőt.

Ásványráró: lemondott egy képviselő

Ásványrárón szeptemberben éles kampányba kezdett a két legesélyesebb polgármesterjelölt. Galba Béla volt a kihívó, aki választási programja és önmaga bemutatása mellett választási gyűlést is tartott a helyi sportcsarnokban. Ide meghívta ellenfelét, Böősy Imre polgármestert is, aki el is jött a rendezvényre, sőt, Pap János volt országgyűlési képviselőt is magával hozta. Igaz, az ott megfogalmazott kritikákra nem reagált. Pedig szó esett lendületvesztésről, az utak katasztrofális állapotáról, ázó, buszra váró emberekről, hiányzó falutévéről, zárt ülésekről, s a falu pénzügyi helyzetéről. Böősy helyett beszéltek szimpatizánsai, akik szerint „szégyellnie kellene magát annak, aki bántja a polgármestert". A településvezető egy héttel később mondta el választási beszédét, aminek egyetlen szépséghibája talán az volt, hogy kérdéseket nemigen lehetett feltenni neki, pedig többen szerették volna. Az éles kampányt éles verseny követte: mindössze kilenc szavazattal kapott többet Bőösy Imre ellenfelénél, összesen 526-ot, míg Galba Béla 517-et. Ez százalékosan nyolctizednyi különbség. A másik két jelölt kevés szavazatot kapott: Kovács Sándorné Leila Csilla 29-et, Pék Ottó 14-et. A referendum után a képviselőnek megválasztott Zalka Imre lemondott, helyére Horváth Balázs került. Ellenfele kritikáiból tanulva Böősy még a kampányidőszakban beindította a falutévét, ahol állítólag folyamatosan a felújított kálvária átadását sugározták. Sőt, a „helyi nyilvánosságban" is történt előrelépés: a hirdetőtáblák megteltek, sőt, már a tegnap esti alakuló testületi ülésre is meghívták a falu lakóit.

Kedden a Deák Ferenc utcában egy idős asszony söpörte portája előtt a leveleket. „A legnagyobb gond az utak minősége, bár az én utcámra nem lehet panasz. Emellett fedett buszmegállót is szeretnének az emberek. Engem a helyi ügyek már nemigen foglalkoztatnak, szavazni sem voltam, mindenesetre nem szerencsés, ha két »pártra« szakad a falu" – mondta. A Hédervári utcában két asszonytól annyit tudtunk meg: senki sem titkolja a faluban, melyik jelölt mellett állt, ám ebből ellenségeskedés még nem született. Rajos László szoros eredményre számított. Szerinte „pártválasztás" volt a faluban, az emberek nem személyekre szavaztak. „Pedig nem ennek kellett volna fő szempontnak lenni: olyan vezető szükségeltetik a falu élére, aki a település érdekeit képviseli" – állítja, majd így folytatja: „Én semleges vagyok, ám a község érdekeit tartom szem előtt."

Ismételt voksolás Mosonszentmiklóson

Mosonszentmiklóson az emberek a választások előtt nem sejtettek egyetlen „biztos befutót" sem. Öten indultak a polgármesteri posztért, Samodai Imre és Bedő Csaba ugyanis egyforma voksot kapott. A falubeliek szerint egyébként nehéz lenne megmondani, hogy kinek van nagyobb tábora, ráadásul még meglepetéseredmény is született, hiszen az új választásokon nem csak ők ketten indulhatnak, így akár egy harmadik jelölt is befutó lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélheti a bolha a telet

A helyfoglalások, parkolások kapcsán viszont gyakoriak a veszekedések: információink szerint néhány… Tovább olvasom