Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megoldásokat sürget, nem kibúvókat

A mosonmagyaróvári Bartók-iskola megszüntetése kapcsán fordult a miniszterelnökhöz, a belügyminiszterhez, valamint az oktatási miniszterhez dr. Pap János országgyűlési képviselő.
A fideszes honatya „Milyen jövő elé nézünk iskolabezárásokkal?" című kérdéssorára Magyar Bálint reagált, ám a képviselő szerint az oktatási tárca vezetője nem adott választ a felvetéseire. Dr. Pap János a miniszternek írt levelében hangsúlyozta: a Bartók-iskola bezárását kizárólag a költségvetési hiány indokolja.

Az önkormányzat ezzel a döntésével azonban háromszázhatvan iskolás gyerek és szüleik életét nehezíti meg, illetve egy egész városrészt hoz hátrányos helyzetbe. A honatya a helyzet megoldása és az iskola megmentése érdekében tizenöt pontban foglalta össze kérdéseit. A képviselő arra volt kíváncsi többek közt, bezárható-e az iskola hatástanulmány és alapos felmérés nélkül, csupán költségvetési hiány miatt, illetve úgy, hogy egyetlen mutató sem igazolja a szükségességét, valamint, hogy ezzel egy egész városrész kerül hátrányos helyzetbe. Dr. Pap János azzal fordult továbbá a miniszterhez, hogy egyenértékű megoldásnak tartja-e az iskolabezárást az intézményracionalizálással, valamint tud, illetve akar-e tenni valamit a Bartók-iskola megszüntetése ellen.

A fideszes honatya felvetéseire Magyar Bálint írásban reagált. Az oktatási tárca vezetője azzal érvelt, hogy az alkotmány rendelkezése alapján a helyi önkormányzatokat a kötelezően ellátandó feladatok körében is megilleti az önálló igazgatás joga. A törvényi szabályozás elegendő mozgásteret kell hogy biztosítson az önkormányzatnak ahhoz, hogy ilyen feladatok tekintetében is szabadon dönthessen az ellátás módjáról. Az oktatási miniszternek a jogszabályok nem adnak felhatalmazást arra, hogy felülbírálja vagy megváltoztassa a képviselő-testületek döntéseit. A miniszter szerint így a honatya tévedésből címezte hozzá a kérdéseit. Válaszában Magyar Bálint kifejtette, hogy nem zárható ki, hogy költségvetési hiány, vagy egyéb okok miatt az önkormányzatok iskolát zárjanak be, mivel feladatellátási és nem intézmény fenntartási kötelezettségük van.

Dr. Pap János szerint az oktatási tárca vezetője nem értette meg, miről is van szó, így ismét kérdéseivel fordult a miniszterhez. A honatya úgy véli, a miniszterelnök, a belügyminiszter és az oktatási miniszter felelőssége elsősorban az iskolabezárási hullám, és nem az önkormányzatoké. A képviselő ismételt felvetéseiben az iskola megmentésére és nem a kibúvók keresésére kérte a minisztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt torlódás a határokon

A Hungaroringről érkező osztrák és német szurkolók nem okoztak nagyobb torlódást vasárnap este… Tovább olvasom