Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Megoldás lehet az átkelő melletti terület

Hegyeshalom - A hegyeshalmi határátkelőnél esetenként kialakuló hatalmas torlódás kiküszöbölésére sokak szerint megoldást jelentene, ha a szomszédos – egyébként erre alkalmas – területen alakítanának ki minden szükséges szolgáltatást. A beruházás egyelőre nem indulhat, mivel még nincs engedély a szükséges sztrádalehajtósáv kiépítésére.
A hegyeshalmi határátkelőn az elmúlt hétvégéken kialakult hatalmas torlódással többször foglalkoztunk az elmúlt napokban. Az érintettek mindegyike úgy véli, hogy – a jelenleg zajló sztrádafelújítás mellett – a probléma legfőbb okozója a határátkelő nem megfelelő átalakítása. Mint ismeretes, tavaly decemberben, hazánk schengeni csatlakozása nyomán megszűnt az ellenőrzés az átkelőn, a forgalmi rendet betonterelőkkel alakították ki. Többen már akkor előrevetítették, hogy a nyári csúcsforgalomban gondot okoz majd a kis kapacitású parkoló és a különféle szolgáltatások hiánya. Ezek a félelmek beigazolódtak augusztus első két hétvégéjén, amikor esetenként több mint tíz kilométeres kocsisor araszolt azon az átkelőn, ahol elvileg megállás és ellenőrzés nélkül lehet tavaly december óta „átsuhanni".

A kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató célokra hasznosítható tizennégy hektáros terület iránt számos befektető érdeklődött már – mutatja Vincze Zoltán. Fotó: Méhes Ákos
A kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató célokra hasznosítható tizennégy hektáros terület iránt számos befektető érdeklődött már – mutatja Vincze Zoltán. Fotó: Méhes Ákos

Az M1-es autópálya közvetlenül az átkelőtől fizetős, magyar matricát azonban külföldön nem lehet kapni, ezért minden utazónak a határon kell beszereznie azt. Az elmúlt hétvégéken az átkelőre zúdult hatalmas forgalommal és matricavásárlókkal azonban nem bírt a kis parkoló és ez okozta az óriási torlódást. Az illetékesek és az érintett szolgáltatócégek is keresik a lehetséges megoldásokat. Abban mindenki egyetért, hogy hosszú távon tarthatatlan ez a helyzet. Sokak szerint az is bizonyos, hogy az egykori határátkelő területe formája és mérete miatt sem alkalmas erre a célra, ráadásul úgy tűnik, legalább három évig még nem is lesz pénz nagyobb átalakításra. Az utazóknak szükséges szolgáltatásokat viszont mindenképpen a határ térségében kell megoldani.

Éppen ezért többekben felmerült már, hogy az átkelő belépőoldalának közvetlen szomszédságában lévő, jelenleg üresen álló hatalmas területen megvalósítható lenne minden szükséges szolgáltatás, kulturált körülmények között.

Ez az összességében mintegy 14 hektáros terület jelenleg a Határ Kft. tulajdonában áll és a cég is régóta gondolkodik már hasonló hasznosításról.
Vincze Zoltán ügyvezető a Kisalföldnek elmondta: a terület Hegyeshalom rendezési terve szerint kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató célokra hasznosítható. Az elmúlt időszakban jelentős a befektetői érdeklődés erre a részre, ahol megoldható lenne egy benzinkút, éttermek és különböző szükséges kiszolgálólétesítmények megvalósítása, hogy az utazók Magyarországra érkezve kulturált körülmények között vehessenek igénybe minden szolgáltatást. A befektetők saját erőből, állami beavatkozás nélkül megvalósítanák a létesítményeket és a Határ Kft. is tervez itt fejlesztéseket. A terület megközelítéséhez csupán egy lehajtósávra lenne szükség, a sztrádára történő visszacsatlakozás megoldható a szomszédos, már meglévő csomópontban. Az egész beruházás megkezdését egyelőre hátráltatja, hogy még nem kapták meg a kihajtósávhoz szükséges engedélyeket.
Az ügyvezető hozzátette: sajnálatos egyes hivatalos szervek azon álláspontja, miszerint az egész matricaértékesítést, töltőállomást és kiszolgálólétesítményeket át kellene „tolni" Auszt-
riába. Szerinte ez csupán a probléma elkendőzése és csupán arra irányul, hogy az illetékeseknek ne kelljen foglalkozni az üggyel.

Vincze Zoltán szerint az sem lehet megoldás, hogy a sztrádát Mosonmagyaróvárig díjmentessé teszik, hiszen az ott lévő fizetőkapuk ugyancsak nem képesek ekkora forgalmat torlódás nélkül fogadni.

Olvasóink írták

 • 12. Sottomarina 2008. augusztus 26. 11:00
  „Megválasztotta a többség. Nem voltam közöttük, kisebbségben maradtam. Ezért nem veszem magamra az "Önök kérték, Önök választották" kitételt, bár a demokrácia szabályai szerint tán kéne. Mindegy, ettől függetlenül véleményem, hogy ex polgármester Úr, amikor tehetett volna valamit, nem tett, elfutott a tizenkét év. Most lehet ötletelni, reklamálni, kardoskodni, főleg úgy, ha az elsősorban a saját érdekeit szolgálja.
  Nagyobb baj, hogy jelenleg is állóvíz a falu, most sem mozdul, nem történik semmi, ami azt mutatná, hogy a jelenlegi önkormányzat elkötelezett a közösség érdekeit szolgáló fejlesztések kivitelezésében, támogatásában”
 • 11. magam 2008. augusztus 24. 12:50
  „A képen látható Úrnak a tizenkét év kevés volt, hogy mindent eladjon.
  Hála az égnek, hogy fejlődnek az emberek.
  Vagy a generécióváltás?
  Kínában örülnének neki.”
 • 10. Bukaresti 2008. augusztus 23. 21:13
  „Megint nem tetszik valami, Önök kérték, Önök választották, most meg önkritika nélkül fikázni tetszenek. Ez annyira magyar...”
 • 9. Sottomarina 2008. augusztus 23. 13:02
  „A képen látható "Úrnak" tizenkét év adatott meg arra, hogy olyan elképzeléseket valóra válthasson, vagy abban közreműködjön ani a térség javát szolgálta volna. Helyette csak "volt". Most milyen okos lett!”
 • 8. vvv 2008. augusztus 21. 10:48
  „Én nagyobb visszhangot vártam a cikkre itt az onlineon,úgy látszik mi..még mindíg lehajtott fejjel....tűrünk...,meg ugye ne felejtsük el,hogy mi választottuk a képen láthatót is.”
 • 7. Oki-Doki 2008. augusztus 20. 11:41
  „Sajnos a lottóhoz kevés,hogy nyitott szemmel járok”
 • 6. Hegyesi 2008. augusztus 20. 09:24
  „Telitalálat ! lottozzál biztosan nyersz.”
 • 5. Oki-Doki 2008. augusztus 20. 09:17
  „Azzal,hogy a Sanyival hova nyissanak utat ahol utódaik házakat építhetnek”
 • 4. Hegyesi 2008. augusztus 20. 09:01
  „És a mostani mivel foglalkozik ?”
 • 3. Oki-Doki 2008. augusztus 20. 06:44
  „Én is így gondolom, nem foglalkozot semmivel csak a hülye galambjaival meg azzal,hogy legyen minden eladva jó kis csuszópénzért.A triumvirátus(Vincze,Varga,Schmatovics belenyúltak a lecsóba csak nem tudták végig csinálni mert jöttek a választások.”
 • 2. hajaj 2008. augusztus 19. 19:58
  „Szerintem valami köze van hozzá,csak azért hogy a falunak jó legyen
  nem sokmindent tett.”
 • 1. Oki-Doki 2008. augusztus 19. 12:30
  „Szerintem ez már akkor is probléma volt amikor a képen látható úr volt a polgármester.Miért most kever mint a villanyszámlás,miért nem akkor amikor még a hivatalába volt.Vagy akkor még a kavicsbánya eladása és a szélkerekek fontosabbak voltak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeiek az ország legjobb vadászai

Mosonmagyaróvár - Megyénkbeli az ország két legeredményesebb hivatásos vadásza a napokban rendezett… Tovább olvasom