Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megnyílik a Habsburg kripta Mosonmagyaróváron

Idén először a Habsburg kriptát őrző mosonmagyaróvári Szent Gotthárd plébániatemplom is bekapcsolódik a múzeumok éjszakája programsorozatába, szombaton a Hansági Múzeumban pedig az egyiptomi kiállításhoz kötődő rendezvényekre várják az érdeklődőket.
A mosonmagyaróvári Szent Gotthárd barokk plébániatemplom altemplomában található Habsburg kriptát szombat este 9 órától vasárnap hajnali 1 óráig látogathatják az érdeklődők - mondta Szentkuti Károly múzeumigazgató kedden az MTI-nek.

A kriptában található Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Izabella főhercegasszony érckoporsója. A főherceg 1920-tól 1936-ban bekövetkezett haláláig Mosonmagyaróváron élt, emlékére a sétálóutcában néhány évvel ezelőtt köztéri alkotást állítottak, amely a padon ülő főherceget ábrázolja. A templom éjféli koncertnek is helyet ad, a szokatlan, de talán éppen emiatt vonzó időpontban a Pax Humana ének- és zenekar muzsikál.

A Hansági Múzeumban a budapesti Szépművészetei Múzeum egyiptomi gyűjteményéből látható kiállítás köré szervezték a múzeumok éjszakája programjait. Az ősi kultúra iránt érdeklődőket muzeológus vezeti be az ókori egyiptomi orvoslás titkaiba, emellett szó lesz különféle ókori ételekről és italokról is. A keleti különlegességek kóstolására ugyancsak lehetőség nyílik az egyik kávéház jóvoltából.

A több ezer éves egyiptomi hitvilágról és a temetkezési szokásokról képet adó kiállításon tárlatvezetést tartanak. A múlt mellett a jelent is felvillantják az éjszaka folyamán, az egyiptomi mindennapok hangulatát hastáncosok fellépésével teremtik meg. Hasonló céllal állítanak sátrat a múzeum udvarán, ahol a vízipipázást próbálhatják ki a vendégek.

Szentkuti Károly szólt arról, hogy ezúttal először adják át a Múzeumi díjat, Kelemen Benő kisplasztikáját annak a múzeumbarátnak, aki hosszabb ideje önkéntesen támogatja a közgyűjtemény tevékenységét. A díjjal idén Németh Alajos magángyűjtő múzeum iránti elkötelezettségét ismerik el.

Olvasóink írták

  • 3. szekelyse50 2012. június 13. 09:42
    „Erre büszkék lehetnek a helyiek. Mi csak gratulálni tudunk.”
  • 2. RickCartman 2012. június 12. 23:12
    „nagyon jó program, ráadásul országos napilapokban is lehet róla olvasni végre!”
  • 1. kenderice 2012. június 12. 21:11
    „Akit érdekel a temetésről készült film, az itt megnézheti. http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=2137”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ladikos Fesztivál Mecséren - fotók

Szombaton ismét megdobbant Szigetköz piciny szíve: a Ladikos Fesztivál nyüzsgése immáron hetedik… Tovább olvasom