Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Megnyerték a pénzt a határbuszra

Pozsony, Rajka - Háromszázharminchétezer eurót (nagyjából 98 millió forintot) nyert Pozsony és Rajka a szlovák fővárosi buszjáratok határon való „áthúzására". Most már minden feltétel adott, így akár idén elindulhat a 801-es városi járat a nemzeti színháztól a magyar határ felé.
Még januárban döntött a pozsonyi önkormányzat, hogy – megunva a magyar és szlovák tömegközlekedési vállalatok huzavonáit – húszezer eurót szán a városi buszok „kihúzására" a magyar határon át. Emellett a további közel 380 ezer eurós összeget uniós pályázatból és az állami költségvetésből kívánta fedezni. A szlovák főváros közlekedési vállalata korábban kiterjesztette Ausztria felé városi járatait. Wolfstahl és Hainburg felé már közlekedik busz: ezen a két településen ugyanis rengeteg pozsonyi vásárolt az évezredforduló után ingatlant. Rajkán most már hasonló a helyzet, így megérett az idő erre a lépésre. Bár nemzetközi járatról van szó, a gyakorlatban az új – a tervek szerint 801-es számot viselő – buszjárat a pozsonyi városi tömegközlekedési hálózat szerves részét képezheti. Az autóbusz a pozsonyi új nemzeti színház épületétől indulhat, végállomása a rajkai vasútállomáson lesz. A menetjegy tervezett ára 60 eurócent (mintegy 174 forint). A pozsonyi döntés szerint az egész napos közlekedést két autóbusszal lehetne megoldani.

Pozsonyi járat: Megvan a pénz, hamarosan indulhatnak a városi buszok a szlovák fővárosból Rajka felé. Fotó: Cséfalvay Attila
Pozsonyi járat: Megvan a pénz, hamarosan indulhatnak a városi buszok a szlovák fővárosból Rajka felé. Fotó: Cséfalvay Attila

Pozsony és Rajka végül közösen – szlovák vezetőpartnerséggel – határon átnyúló interreges pályázatot adott be nemrégiben, összesen 337 ezer euróra. A közlekedési projekt szerint a járatok óránként jönnének a határszéli magyar településre. A pályázat indoklása szerint a Rajkán élők munkába járását, a szlovák főváros könnyebb megközelíthetőségét, valamint turisztikai célokat is szolgálna ez a busz. A magyar–szlovák szakmai bírálóbizottság két hete ült össze, s mostanra nyilvános lett a döntés: a kért 337 ezer eurós összeget elnyerte ez a pályázat. Ezzel úgy tűnik, minden feltétel adott a busz beindítására. Rajkának egyébként már közel ötszáz Szlovákiából érkezett lakója van.


Ötezer embert érintene

Tavaly nyáron a Rajkán letelepedett szlovákok petíciót írtak az ottani közlekedési hatóságnak, hogy javítson a közlekedési viszonyokon Rajka (vagy még inkább Mosonmagyaróvár) és Pozsony között. Szerintük ötezer embert érintene a tömegközlekedés ezen fejlesztése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óracsere lehetőség, nem kötelező

Mosonmagyaróvár - Számos távfűtéses lakásban már tízévesnél is régebbiek a melegvíz-mérő órák,… Tovább olvasom