Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Megmentették a rétisasfiókát

Jánossomorja - Egy néhány hónapos, legyengült rétisasfiókára találtak kedden a Kisalföldi Erdőgazdaság munkatársai. A fokozottan védett madarat néhány napi megfigyelés után szabadon engedték, viszont nem boldogult magában: a továbbiakban a budapesti állatkertben szakemberek felügyelik.
Az ornitológusok megyénkben hat pár rétisast tartanak számon, többségük a Hanságban fészkel, de kedvelt helyük a Szigetköz is. Jánossomorja határában kedden, a fészek közelében egy legyengült fiókát találtak a Kisalföldi Erdőgazdaság munkatársai. A fiatal madarat május 10-én gyűrűzték meg a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

– A fészekből kiesett vagy frissen kirepült fióka könnyen elpusztulhat. Csak akkor kell őket összeszedni, ha közvetlen veszély fenyegeti őket – magyarázza Váczi Miklós, a nemzeti park őrszolgálatának vezetője. Aki ilyen fiatal madarat talál, bejelentheti a 30/3966-965-ös mobilszámon.

A rétisas Európa legnagyobb testű fészkelő ragadozó madara, szárnyainak fesztávolsága a 2,5 métert is elérheti.

Váczi Miklós a legyengült rétisasfiókával, aki tekintélyes mérete ellenére még nem tud magáról önállóan gondoskodni.
Váczi Miklós a legyengült rétisasfiókával, aki tekintélyes mérete ellenére még nem tud magáról önállóan gondoskodni.

Így nem csoda, hogy a Jánossomorja határában talált körülbelül ötkilós fióka tekintélyes mérete ellenére csak alig néhány hónapos, még nem tud magáról önállóan gondoskodni.

A szülők általában nyár végéig etetik fiókáikat, melyből évente kettő kel ki. A tél folyamán viszont a megfigyelések szerint a még gyenge, ügyetlen fiatalok fele elpusztul. Az öregebb egyedek a fészek körül mozognak, az ifjabbak messzebb kóborolnak. Ötéves korukban válnak ivaréretté és „alapítanak" családot. Az országban százötven párt tartanak számon a többnyire barna testű, feltűnően széles szárnyakkal, tekintélyt parancsoló sárga, horgas csőrrel rendelkező madárból.

A legyengült jánossomorjai madarat néhány napi megfigyelés után visszavitték „otthonába", viszont látszólag nem tudott mit kezdeni szabadságával. Ezért a továbbiakban a budapesti állatkert munkatársai gondoskodnak a fokozottan védett madárról.

Olvasóink írták

 • 5. bácsbokodembrió 2008. június 23. 08:35
  „3. hozzászóláshoz
  A sasfiókák helyét ill. az öreg madarak fészkét nem nagyon szokták dobra verni, mert sokan szakosodnak arra, hogy kilopják a tojást és eladják. Az ilyen madaraknak nemcsak az eszmei, hanem a feketepiaci ára is magas
  4. hozzászólás
  Sajnos a kis sas, a sasfiók bármilyen nagyra nő, még korai a kiröpülés ilyenkor, és bizony még nem képes röpülni. Lehet, hogy már próbálkozik, egy -két métert már átröpül, de igazán röpülni még nem tud. Amúgy gyönyörű a madár, reméljük, egyszer még szabadon repülhet”
 • 4. tollas 2008. június 21. 13:46
  „A sorozatos mérgezések lehetséges áldozata ez a fiatal sas.
  A felnőtt madarak szervezetébe felhalmozódott méregből még az
  utódokba is juthatott.
  Röpképtelenség egy sasnál ?”
 • 3. drnő 2008. június 21. 11:21
  „A rétisasfióka szülei hol vannak arrol nem irt egy sort sem Mészely Réka vagy az márt nem hír.”
 • 2. Lizsu 2008. június 21. 09:05
  „gyönyörű madár :-)”
 • 1. Belhidai Peter 2008. június 21. 02:13
  „Jo nagy fioka :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája a reneszánsz jegyében

Mosonmagyaróvár - A Hansági Múzeumban idén is megrendezik a Múzeumok éjszakáját a Szent Iván-éjhez… Tovább olvasom