Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Megmenekülhet a két tannyelvű és a gyermekétkeztetés

Komoly megszorításokat tervez jövő évre a kormány, mely minden területet: így az oktatást és a szociális szférát is érintené.

Ez ellen emelték fel hangjukat az oktatáspolitikusok, szakszervezetek, szakmai és civil szervezetek.

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő több oktatáspolitikussal együtt módosítási javaslatokat nyújtott be a Tisztelt Háznak a tervezett megszorítások kapcsán.

– Tisztában vagyunk a 7,5 százalékos gazdasági csökkenéssel. Azonban azzal nem értünk egyet, hogy a jövő évi költségvetés kidolgozásánál a Pénzügyminisztérium nem egyeztetett a szakmával – hangsúlyozza a szocialista országgyűlési képviselő.

A jövő évi költségvetés-tervezet szerint a két tannyelvű képzésre járó kiegészítő normatíva januártól 64 ezer forintra csökkent volna és szeptembertől szűnt volna meg – ezzel egyébként 280 millió forintot takarított volna meg az állam. Tavaly ez az összeg 74 ezer, idén 68 ezer forint volt.

– Kiállunk amellett, hogy a kiegészítő támogatás a 64 ezer forintos normatívával továbbra is megmaradjon– szögezte le a képviselő.

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő
Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő

Kifejtette: ˝A szocialista frakciót is felháborította a Pénzügyminisztérium gyermekétkeztetésre vonatkozó terve.˝ Az egyeztetések szerint várhatóan megmarad az erre a célra szánt 17 milliárd forint, sőt, egy évfolyammal kiegészül, ugyanis míg idén a 6. osztályosokig vehették igénybe a szolgáltatást, jövő évben már a rászoruló 7. évfolyamosok is ingyen étkezhetnek. Visszaállíthatják továbbá a minősített művészeti oktatási intézmények támogatását, melynek teljes összege 908 millió forint. A nem minősített intézmények pályázhatnak támogatásra, ez a keret 900 millióról 400 millióra csökkent.

A közoktatás színvonalának javítását célozza meg Tóth Tiborné dr. szerint a teljesítménymotivációs pályázat, amely a pedagógusok kiemelkedő teljesítményéhez rendel 1,1 milliárd forintot. Az intézményvezetők kiválasztását 40 százalékos támogatottsághoz kötnék. Mindkettőre törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be, valamennyi javaslatot várhatóan két héten belül tárgyalja meg az Országgyűlés.

Olvasóink írták

  • 1. gina 2009. október 15. 13:36
    „Ettől a nőtől hideglelésem van, és hányingerem egyszerre.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégmunkások a határon

Az Ausztriában dolgozó és Jánossomorján élő mintegy háromszáz vendégmunkás életvezetését néhány… Tovább olvasom