Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Megmaradhat az Aqua önállósága

A napokban elfogadott új víziközműtörvénynek eleget tesz, így megőrizheti önállóságát a mosonmagyaróvári székhelyű Aqua kft., amely 2011-ben kistérségi víziközműcéggé fejlődött.
- Hogyan befolyásolja az Aqua kft. jövőjét a napokban elfogadott új víziközműtörvény? – kérdeztük Leitner Lászlót, a cég ügyvezetőjét.

– Örülök, hogy a törvény megszületett, mert az elmúlt években a víziközmű-szolgáltatás privatizációja nemkívánatos módon megindult. A törvény többek között ezt a folyamatot állítja meg. Maximálisan támogatjuk azt a törekvést, hogy e vagyon a magyar emberek, az önkormányzatok tulajdonában maradjon. A térség polgármesterei és az Aqua kft. elképzelései számos ponton kapcsolódnak, ezért elébe mentünk a változásoknak. Az elmúlt másfél évben több önkormányzat is csatlakozott cégünk szolgáltatási területéhez, és együtt a korábbinál jobb helyzetet teremtettünk a fogyasztóinknak.

– Az új törvény értelmében a százötvenezer felhasználói egyenértéknél nagyobb cégek őrizhetik meg az önállóságukat. Ennek hogyan felel meg az ön által vezetett cég?

– A törvény előkészítése során sok szám és kifejezés – fogyasztói egyenérték, felhasználói egyenérték, bekötési szám – látott napvilágot. A törvényalkotó figyelembe vette azt, hogy a lakossági fogyasztók mellett közületi és intézményi felhasználók is léteznek. Az elmúlt időszak területi növekedésével és a január 1-jétől hozzánk csatlakozó négy észak-szigetközi faluval az Aqua Szolgáltató Kft. 23 településen szolgáltat, így több mint 175 ezer felhasználói egyenértékű szolgáltatást nyújtva önállóan tudja teljesíteni a törvényi előírásokat. Így önállóságunk megőrzéséhez nincs szükségünk további bővülésre, de nyitottak maradunk a további megkeresésekre.

– Mire számíthatnak a január 1-jétől az kft.-hez csatlakozó észak-szigetközi települések: Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Feketeerdő? Bezenyéről mit lehet tudni?

– Az év elején csatlakozók területén megállítottuk a díjnövekedést. Az Aqua további szolgáltatási területén pedig a törvény értelmében az önkormányzatok döntésétől függetlenül 4,2 százalékkal emelkedik a szolgáltatási díj. Kivétel ez alól Mosonmagyaróvár, Máriakálnok, Halászi, Mosonudvar és Levél szennyvízdíja. Itt az öt települést kiszolgáló mosonmagyaróvári szennyvíztelep fejlesztése érdekében már korábban megkötött támogatási szerződés előre meghatározza a szennyvízdíjakat. Bezenye önkormányzata mérlegeli az Aquához való csatlakozás lehetőségét, de egyelőre még nem döntött.

– Jánossomorja – továbbá Újrónafő, Várbalog és Mosonszolnok – 2010-ben döntött az Aqua mellett. Sikerült rendezni az új törvény által a víziközművagyon sorsát?

– A jánossomorjai és környéki víziközművagyon átadása a korábbi üzemeltető, a Pannon-Víz és az önkormányzatok közti tárgyalások alakulásától függ. Ezekben az Aqua kft. közvetlenül nem vesz részt. Az új törvény iránymutatást ad a víziközművagyon önkormányzatoknak történő visszaadásával kapcsolatban, a végrehajtási rendelkezésre azonban még várni kell. Mi üzemeltetünk és bízunk abban, hogy a két fél gyorsan meg tud egyezni egymással.

– Hol tart a szennyvíztisztító-korszerűsítés pályázata?

– Mintegy hárommilliárd forintból korszerűsítjük a mosonmagyaróvári szennyvíztisztítót. A beruházáshoz 2,5 milliárd forint pályázati forrás társul. A fejlesztés azért vált szükségessé, hogy a kibocsátott szennyvíz megfeleljen az uniós csatlakozásunkkor Magyarország által bevállalt határértékeknek, továbbá a kapacitásbővítést is megcéloztuk. A projekthez tartozó öt közbeszerzés folyamatban van, az eljárás hosszabbnak ígérkezik, mint azt terveztük, így egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor hirdetnek majd eredményt. Természetesen, amint eredmény születik, tájékoztatjuk a fejleményekről a lakosságot.

Olvasóink írták

 • 5. linus6 2012. január 13. 07:28
  „Azt kérdezném meg Leitner úrtól, hogy lehet az, hogy november óta már negyedszer olvassák le a vízóránkat. Eddig az évi egy alkalom is elég volt.Halászin lakom, s nem gondolnám hogy az ott dolgozó munkásokkal lenne baj, hiszen eddig is ezek az emberek olvasták le, így gondolom nem felejtették el a számokat a csatlakozás óta.Azt hozzátenném még, hogy a hibákat is gyorsan, megbízhatóan, hétvégén is félórán belül orvosolják. De akkor hol a baj? Egy szinttel fejlebb!? Nem beszélve arról, hogy miért nem kérhetem vissza a túlfizetésem összegét, amit eddig megtehettem(hisz átalányt számolnak), most azt a választ kapom, hogy pénzt nem adunk ki fogyasztónak. Miért nem? Az Eon-nál stb. lehet?”
 • 4. Csipetke 2012. január 12. 06:45
  „Itt Mosonmagyaróváron kitűnő a víz minősége! A víz a legnagyobb kincsünk, és jó kezek őrzik e kincset!”
 • 3. 01010 2012. január 11. 21:25
  „2. LeitnerLászló 2012.01.11. 16:41
  Gratulálok
  Még egy olyan vezető aki figyeli az észrevételeket. :)”
 • 2. LeitnerLászló 2012. január 11. 16:41
  „Kedves zolizozo,
  Mióta az AQUA Kft. szolgáltat Újrónafőn, egyszer sem fertőtlenítettük a vizet, így az nem lehet klóros. Kérem, jelezze a problémát, és adja meg elérhetőségeit az AQUA központi ügyfélszolgálatán (Tel.: 96/577-460, titkarsag1@aquakft.hu), hogy kivizsgálhassuk, mi okozza Önnél a jelzett problémát!
  Leitner László”
 • 1. zolizozo 2012. január 10. 17:43
  „Megkérdezném Leitner urat,meddig lesz még klóros a víz,Újrónafőn? Ugyanis,sem inni,sem fürödni lehetetlen, az erős klórszagtól,nem beszélve a bőr kiszáradásától!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Déli harangszó Darnózseliből

„Sej, haj, Darnózselin megkondult a nagyharang..." – így szól egy szigetközi népdal. Tovább olvasom