Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Meglátogatta a madjar törzset - egyedül, motorral

Tízezer-hétszáz kilométert utazott egyedül motorral az a mosonmagyaróvári fiatalember, aki a Kazahsztánban élő madjar törzs meglátogatását tűzte ki úti célul.

A mosonmagyaróvári Vígh János nem mindennapi kalandra vállalkozott: egyedül indult útnak Kazahsztánba a madjar törzs felkutatására. Több ezer kilométer várt rá Ukrajnán, Oroszországon keresztül Kazahsztánig. Indulásánál is ott volt portálunk, de útja során is hírt adott magáról az egyébként Veszprémben kétszáz fős céget vezető mérnök. Vígh János szombaton lépte át a magyar–ukrán határt. Mi is faggattuk kalandos útjáról, és természetesen a jövőbeli terveiről is.

– Az előzetesen tervezett 12 ezer kilométer helyett 10.700 kilométert tettem meg, ennek egyik oka többek közt, hogy az egyik lábam megsérült – meséli a mosonmagyaróvári fiatalember.
Vígh János tíz nap motorozás után érkezett el végcéljához, a madjar törzshöz. A kaland Ukrajnában indult, amikor a rend őrei ˝lemeszelték˝ gyorshajtásért. Az ország másik végében egy újabb ellenőrzésbe futott, de ott már rutinosan járt el és pár ezer forintnak megfelelő hrivnyát fizetett csak ki. Oroszországban kellemesen csalódott: felüdülés az ország Ukrajna után – mondta. Május 6-án lépte át ˝különös érzésekkel˝ az orosz–kazah határt. Mint megtudta: a kazahok rokon népnek tartanak bennünket. Ötezer kilométer megtétele után érkezett a Mosonmagyaróvár méretű Arkalik nevű kisvárosba.

Tízezer-hétszáz kilométert utazott Vígh János motorral, egyedül.
Tízezer-hétszáz kilométert utazott Vígh János motorral, egyedül.

– Az ottani villamos művek vezetőjénél szálltam meg, aki egyébként ugyancsak a madjar törzsből való. A kisvárosban sok segítőkész emberrel találkoztam, gondoskodtak a szállásról, ételről, de arról is, hogy a motoromat biztonságba helyezhessem. Másnap indultam a Saga nevű településre, ahol sok madjar él – magyarázta a mérnök, majd hozzátette: a madjar törzs 1500 lelkes, többségük Sagában él. Egyébként kazahul beszélnek, mohamedánok, és valószínű genetikai hasonlóság van köztük és a Kárpát-medencében élő magyarok között.

Kalandja során vendégszerető családokkal találkozott. Következő úti célja is Ázsiába vezeti.
Kalandja során vendégszerető családokkal találkozott. Következő úti célja is Ázsiába vezeti.

– A madjarok hisznek benne, hogy rokon népek vagyunk, csak ők nem vándoroltak el. (...) A szovjet érában megpróbálták identitásukat elnyomni, a családfavezetést is tiltották – mesélte Vígh János. Sagában egyébként a magyarországi magyarok építettek egy mecsetet is a rokonságunk tiszteletére – tudatta. A mosonmagyaróvári motoros itt még megtekintette a helyi iskolát is. Míg az intézmény számítógéptermében lapmonitorokon tanultak a gyerekek, otthonaik minimális bútorzattal felszereltek. A televízión és a hűtőn kívül más műszaki cikket nem használnak.

– Sajnos az itt hagyományos italt, a kumiszt nem sikerült megkóstolnom, viszont ettem főtt lóhúst – árulta még el Vígh János. Hazafelé indulva egy esés következtében megsérült a lába, a baleset megváltoztatta további terveit. Találkozott még egy Athyrauban élő magyarral, s kazah üzletemberekkel is vacsorázott.

A közeljövő egyik úti célja ugyancsak Ázsiába, mégpedig Közép-Ázsiába vezetne – tudtuk meg Vígh Jánostól.

Olvasóink írták

 • 18. meir 2010. június 01. 15:24
  „17-Foldi!!!
  igy van!!!
  egyszeruen mint "erteket" vittek el oket,es vagy hasznaltak a sajat celjaikra,mint rabszolgakat,vagy egyszeruen eladtak mindet!”
 • 17. Földi 2010. május 30. 12:10
  „16./ Természetesen nem értettelek félre, a Vikingekröl elég sokat hallottam, no meg a "kiszabaditás" eszembe sem jutott.

  Az egyik hires Viking vezér halálát emlitette meg egy kötábla, melyröl 15.-ben irtam. A magyarokéhoz valamelyest "hasonló "rovásirást használtak. Ezt nem olyan régen fejtették meg, erröl olvastam, de nem emlékszem, hogy magyar, német. vagy svéd web-oldalon. Szerintem magyaron lehetett és magyar nö fejtette meg az irást. Na és itt tettek a vezér mellett emlitést egy szolga, vagy kiséröröl, aki magyar lehetett. A külseje miatt nevezték "tyrk"-nek. AVikingek minden ázsiai kinézetö embert tyrk-nek neveztek.

  En ugy képzelem az elvitt öseinket, ugy "értékesitették" a Vikingek, mint késöbb a történelem során a gályarabokat.”
 • 16. meir 2010. május 29. 17:51
  „15/Foldi!!
  ne erts felre kerlek!!! azokat a Magyeri-kat-(akkoriban ugyanis a Magyar torzseket kulfoldon vagy ugyhivtak; Unger-ok,vagy ugy; Magor-ok,vagy ugy; Magyeri-ak!)-Hadizsakmanykent vittek el a Vikingek,es nem kiszabaditandokat!!!
  igy joreszuk,mint rabszolga elpusztult nevtelenul!!!”
 • 15. Földi 2010. május 29. 11:44
  „14./ Ez most komoly? Arról az egyröl egy kö sir(?)emléken álló szövegben tettek emlitést. Öt ott "tyrk"-nek nevezték. (Svédül: török ).

  Ha tudsz erröl a témáról esetleges forrást, vagy több részletet, akkor megköszönném.”
 • 14. meir 2010. május 28. 16:56
  „13-as/Foldi !!
  nem csak egy,tobb is!! hiszen a Magyar vereseg utan nem sokkal a Vikingek is megjelentek csatazni,csak azok nyertek!!
  az akkori bayor hercegtol az osszes Magyar foglyot elvittek!!!”
 • 13. Földi 2010. május 28. 11:38
  „11./ Köszi! Utólag nekem is gyanús volt a helységnév. De látom, értetted miröl volt szó. Valamikor 900 után történt.

  Nem ide tartozik, mármint a cikkhez, de elméláztam, amikor nem rég olvastam, vagy hallottam, hogy a Vikingek!! közé csatlakozott egy valószinüleg magyar férfi. Ez is a 900-as évekhez kapcsolódik. Ausburg után talán odakeveredett? Minden esetre érdekesnak tartom.”
 • 12. invektus 2010. május 27. 18:29
  „:P
  Ha lenne munkám és pénzem én is utazgatnák

  bár a yutubon keresgéltem de semmi”
 • 11. meir 2010. május 27. 17:58
  „Kedves Foldi !!
  az a csata ahol a Magyarok elbuktak,az Augsburg-nal volt,es nem a Napoleoni csatateren Austerlitz-nel !!!
  csak ennyit szeretnek hozzafuzni javitaskent!-a tobbivel 100%-ig egyetertek!! jo olvasni azt hogy van meg esz ervekkel ertelmesen vitazo valaki a forumon!”
 • 10. Ing.Böck 2010. május 27. 17:39
  „Még mindig nem világos, mire volt jói ez az ostoba túra ???”
 • 9. Földi 2010. május 27. 16:11
  „Hááát igen. ?n is meglepödtem a sok, enyhén szólva érdektelen és érdemtelen hozzászóláson! Ami engem illet, vártam a motoros hazaérkezését és beszámolóját. Minden kis apró részlet adalék ahhoz, amit az iskolában tanultunk öseinkröl. Nem ismerem a motoros illetöt, de ebben az esetben nem is fontos. Szerintem nagy dolog amit megtett, bármi is volt az inditéka. Olyan területeken motorozni, ahová régen még engedéllyel is csak kiválsztottak utazhattak. Ez aztán nem semmi!!!

  A magyarok genetikájáról irogattak már itt- ott. Azt valahol nagyon régen olavastam, hogy Austerlich után, ha jól tudom, csak hirmondónak tért haza magyar férfi. Az évszázadok során biztosan volt alapos keveredés több népcsoporttal. De ez nem is olyan fontos ma, több, mint ezer év után.

  A fontos az, hogy egymással civilizált módon kommunikáljunk, véleményt cseréljünk. Mindezeket úgy, hogy tekintettel vagyunk mások különbözöségére akár megygyözödést, akár külsöt tekintve.”
 • 8. meir 2010. május 27. 14:09
  „van egy ilen mondas;-"aki letagadja a multjat - a jovojet sem erdemli meg!!"-
  ez ratok a bejegyzeseitek utan itelve kulonosen igaz!!!! gyalazatosak vagytok!!!”
 • 7. meir 2010. május 27. 14:06
  „Mondhatom szep dolog... olvasni itt a sok <moderálva> okoskodasat!!!!
  szepen leszerepeltetek!!!! Igy nyilatkozni a Kozvetlen Oseitek leszarmazottairol!!!
  nem paradox egy kisse???- Magyarorszagon divik az Os-Magyarsag hosies felvallalasa,hitenek-(saman,taltos)-hirdetese,gyakorlasa!!
  itt meg mit olvasni?
  marhasag,hulyeseg,kit erdekekel ez,stb-stb!!!
  marpedig teszik vagy sem ,; Almos,Elod,Kund,Ond,Tass,Huba, Tohotum, ugyanilyen "vagott" szemu volt!!!
  gyalazatosan leszerepeltetek!!!!
  ezekutan mar semmin sem tudok meglepodni!!szegyelljetek magatokat!!!!
  -es meg ti metreszeltek olyanokat irni ide hogy ki a "magyargyulolo"?????!!!??? az ilyen hozzaszolasaitokkal ti gyulolitek legjobban a sajat fajtatokat,oseiteket!!!!!”
 • 6. janika 2010. május 27. 13:34
  „Hát, ahogy elnézem a fotót róluk, lehet, hogy valamelyik ősük húzta a vont! No meg nem kell félniük,hogy leesnek a székről,ha berúgnak az a sztalnál,mely alá isszák magukat.”
 • 5. Hókuszpóka 2010. május 27. 13:28
  „Akit nem érdekel, ne olvassa.
  Én azért szorítottam hogy épségben hazaérjen.”
 • 4. deadcode 2010. május 27. 13:06
  „ááá 3ik cikk”
 • 3. Tomen 2010. május 27. 06:42
  „"valószínű genetikai hasonlóság van köztük és a Kárpát-medencében élő magyarok között" NEM VALÓSZÍNŰ SŐT VALÓSZÍNŰTLEN.”
 • 2. Tanko 2010. május 26. 19:27
  „Most őszintén, ki kíváncsi erre a sok baromságra!???
  Oké, hogy egyszer-kétszer írnak róla, de hogy egy héten 3X, az már tényleg sok!
  Ráadásul marhaságok tömkelegét:
  -ha tudta hova, megy, hol élnek, kik azok, akkor mi <moderálva> volt ezen "A MADJAR TÖRZS FELKUTATÁSA"???
  -ha csak Tv és hűtő van otthon műszaki cikk, akkor a képen a szekrényen mi van? Fából faragott hangfal? Vagy ez egy hűtő madjar kondenzátora??? :-D
  -elárulta, hogy evett főtt lóhúst. Itthon rengetegen ettek/esznek nyers lóhúst lókolbász formájában...

  Tele van már a tö...nk Vígh Jánossal!!!”
 • 1. janika 2010. május 26. 19:05
  „Hát Boratot meg a legszebb kurtizánt meg sem említi? No meg most zsidó,vagy keresztény üldözés van ott?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísért a múlt Újrónafőn

A megindult vakolat és mészrétegek eltávolításával elkezdődött Újrónafőn a valaha vadászkastélyként… Tovább olvasom