Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Megkezdték a búza aratását a járásban

Idén korábban, már június közepén megkezdődtek az aratási munkálatok. A szakemberek jó termést várnak. A növények behozták azt a lemaradást, amit a tavaszi hideg időszak miatt szenvedtek el.

Idén szerencséjük volt a gazdáknak, hiszen az időjárás kedvezően alakult, leszámítva a tavaszi belvizet. A nagy forróság után jól jött a lehűlés is, mert így a kalászban nem szorulnak meg a szemek.
„Idén az eddigi évekhez képest korábban, már június közepén el tudtuk kezdeni az aratást. A munka az őszi árpa és a repce betakarításával indult.

Ezekből közepesen jó termés lett" – tudtuk meg dr. Tóth Lászlótól, a Darnózseli Agrár Zrt. elnökétől. Hozzátette, a mérések alapján egy-két napon belül megkezdődhet a búza aratása is.

„A búza aratása körülbelül egy hetet csúszott, a napokban kezdjük. Az elmúlt évekénél lényegesen nagyobb hozam várható. Az idei csapadékmennyiség kedvezett a növény fejlődésének. A nyári munkák egyharmadán vagyunk túl eddig, most jön a zöme" – számolt be dr. Tóth László.

Miholics Tamás gépével a 18 hektáros búzatáblát 8–9 óra alatt tudja betakarítani.
Miholics Tamás gépével a 18 hektáros búzatáblát 8–9 óra alatt tudja betakarítani.

A darnózseli termelőszövetkezet szerencsés helyzetben van. Az árvíz nem érintette a területeiket. „A belvíz okozott kisebb problémákat, de már száradnak ki a növények. Most jól jönne még egy kis csapadék" – mondta a szövetkezet vezetője.

Határjárásunk során azt tapasztaltuk, hogy Mosonudvar határában már tegnap is vágták a búzát.

A hanságligeti Miholics Tamás tizenöt éve dolgozik a mezőgazdaságban. „16 éves korom körül kezdtem ilyen munkákat végezni. Édesapám is traktorosként dolgozott negyven évig, tőle megtanultam az alapokat. Most a Gelbmann Kft. alkalmazottja vagyok" – mondta. „Reggel hét órakor a gépek karbantartásával kezdem a munkát. Ez elengedhetetlen, mindennapos feladat, ami akár három órát is igénybe vehet. Aztán elindulok. Ha minden simán megy, és nem lesz például probléma a géppel, akkor ez a 18 hektáros búzatábla körülbelül 8–9 óra alatt megvan" – mutatja a parcellát a mosonudvari határban.

Tamás szerint az idei időjárás részben kedvező volt, részben pedig nem. „A hideg miatt csak később lehetett rámenni a földekre. A cukorrépát, napraforgót, kukoricát például csak a szokásosnál később tudtuk elvetni. Aztán a nagy meleget követő csapadék viszont jót tett a növényeknek" – véli.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. július 18. 16:51
    „Jó aratást!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldiek a vonaton

A mosonmagyaróvári határrendészek az osztrák rendőrökkel közösen ellenőrizték a Budapest–Bécs… Tovább olvasom