Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Mégis nemzeti park kellene

Széles Sándor máriakálnoki polgármester nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc megyei MSZP-elnök, ifjúsági és sportminiszterhez. Ebben a miniszter közbenjárását kéri, hogy mégis megvalósulhasson a Szigetközben a nemzeti park.

A miniszter érdeklődésünkre elmondta: egyelőre tájékozódik az ügyben.

„ A Szigetköz településeinek életében nagyon fontos fejlődési lépésnek tűnt a nemzeti park kialakítása. A Medgyessy-kormány ennek kialakítását támogatandó létrehozta a Nemzeti Park Előkészítő Bizottságot. A térség szakemberei, önkormányzatai, civil szervezetei, országgyűlési képviselői, pártjai is támogatták a park létrehozását.
Az ön pártalapszervezete, az MSZP Mosonmagyaróvári Szervezete, valamint Mosonmagyaróvár önkormányzati MSZP-frakciója szintén egyhangúlag támogatta a nemzeti park létrehozását, mint az itt élő emberek természetes igényét. Sőt, Mosonmagyaróvár még arról is határozott, hogy a kialakítandó nemzeti park központja a városban legyen, fejlesztendő a konferenciaturizmust. A térségben élők véleményét, mint a fenti felsorolás mutatja, a Medgyessy-kormány figyelmen kívül hagyta, és egy olyan jogállású intézményt szeretne itt kialakítani, ami a hazai jogrendszerben jogi fogalomként nem szerepel.
Kérem közbenjárását, hogy az alábbi szempontok miatt, képviselve a térség érdekeit, érje el, hogy a kormány a nemzeti park kialakítását prioritásként kezelje.
Az EU-s joggyakorlat alapján a natúrpark jelentős hátrányt jelent a nemzeti parkkal szemben. A natúrpark finanszírozását tagdíjakkal, támogatásokkal vagy pályázatokkal kell megoldani, központi költségvetési támogatása nincs. Elsősorban lakosszámarány alapján önkormányzati pénzekből finanszírozott. A natúrparkok pályázati támogatottsága alacsonyabb, mint a nemzeti parkoké. Kutatás itt általában nincs, így ennek finanszírozása sem biztosított. A natúrpark nem rendelkezik hatósági jogosítványokkal sem. Az önkormányzatoknak kell a szabályozást kialakítaniuk.
Ebből látható, hogy a Szigetköz természetvédelmi problémáinak megoldására, az ökoturizmus fejlesztésére, a rehabilitációs tevékenység felgyorsítására csak komoly, eltökélt kormányzati munkával van lehetőség.
Kérem, hogy a Szigetközi Nemzeti Park kialakításának érdekében az itt élő emberek, polgármesterek, környezetvédelmi és vízügyi szakemberek véleményét, elvárásait és szándékait figyelembe véve keressük közösen a mielőbbi megoldást!" – áll a Széles Sándor jegyezte nyílt levélben.
Gyurcsány Ferenc megyei pártelnök, sportminiszter lapunk megkeresésére elmondta: a polgármester levelét megkapta. Egyelőre tájékozódik az ügyben, sőt, már fel is vette a kapcsolatot az illetékes szaktárcával. Hamarosan pedig érdemi választ is ad Széles Sándor indítványára."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lionok a bécsi ENSZ-székházban

A Lions-mozgalom szerepéről tanácskoztak nemrégiben a bécsi Cosmopolitan Lions Club meghívására az… Tovább olvasom