Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Mégis minden marad a régiben a szakképzésben?

Haller, Hunyadi, Bolyai – hasonló képzési palettával várják leendő diákjaikat az intézmények a következő tanévben, mint idén.
Úgy tűnik, eloszlottak a fellegek Mosonmagyaróvár szakképzésének egéről. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben (erről „Káosz várható a szakképzésben?" és „Mi lesz a városi szakképzés sorsa?" című cikkünkben írtunk néhány napja) mégis marad a régi felállás. Azaz lényegében hasonló képzési palettával várják leendő diákjaikat az intézmények, mint idén.

A mosonmagyaróvári Bolyai-iskola tájékoztatása szerint a szakmai felügyeletet ellátó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Győri Tankerülete az intézményben az alábbi szakközép-iskolai ágazatokban engedélyezte a 2014/2015-ös tanévben a beiskolázást: informatika, közgazdaság, ügyvitel, képző- és iparművészet ágazatok. A tanulók a szakmai érettségi vizsga megszerzését követően CAD/CAM informatikus, informatikai rendszergazda, pénzügyi-számviteli ügyintéző, irodai asszisztens, kiadványszerkesztő OKJ-s szakképesítéseket szerezhetnek.

Ez azt jelenti, hogy az iskola profiljának megfelelően valamennyi szakmai képzés elindulhat. Az érdeklődők az iskola kínálatát megtekinthetik az iskola honlapján (www.bolyai-oktatas.hu), illetve telefonon (578-152) is információt nyújtanak. November folyamán a város és környéke iskoláiban pályaválasztási bemutatókat is tartanak, ahol a 8. osztályosokat és szüleiket tájékoztatják a beiskolázási és jelentkezési feltételekről. Az iskola nyílt napja november 20-án 9 órától lesz.

A Bolyai-iskola hetedikesei, Bíró Evelin, Kurcsics Fanni és Tóth Anna (jobbról balra) gondolkodnak, hogy hol tanuljanak tovább, Pusztai Mercédesz (balszélen) Győrbe jelentkezne grafikusképzésre.
A Bolyai-iskola hetedikesei, Bíró Evelin, Kurcsics Fanni és Tóth Anna (jobbról balra) gondolkodnak, hogy hol tanuljanak tovább, Pusztai Mercédesz (balszélen) Győrbe jelentkezne grafikusképzésre.

Érdeklődtünk a mosonmagyaróvári Haller-iskolában is. Mint kiderült, a 2014/2015-ös tanévben ők is ugyanazokat a szakokat indítják, mint a korábbi évben. Így majd három szakmunkásosztályban (szakács, cukrász, pincér szakon), egy szakközép-iskolai osztályban (vendéglátás–turisztika szakmacsoportban) fogadják a mostani nyolcadikosokat. A szintén jövő tanévben induló érettségi utáni szakképzős osztályban vendéglátás-szervező, vendéglős szakon képzik tovább a fiatalokat.

Az intézményben november 19-én, kedden reggel 8 órától 12 óráig szerveznek nyílt napot. A tájékoztatót követően óralátogatásra, a szaktantermek, tanműhelyek látogatására nyílik lehetőségük az érdeklődő gyermekeknek, szülőknek.

A Hunyadi-iskolában a faipari szakközép-iskolai képzés kivételével (ezt a csökkenő igények miatt szüntetik meg) minden marad a régi. Szakközép-iskolai osztályba közlekedésgépész, kereskedelem és szépészet szakmacsoportba lehet jelentkezni. Az iskola elvégzése után belőlük autószerelők, kereskedők, illetve gyakorló kozmetikusok és fodrászok lesznek. Ezeket a szakmákat egyébként érettségi után is ki lehet tanulni kétéves képzés során.

A szakiskolai szakmacsoportok is bőséges kínálattal várják a leendő diákokat: a gépészet, vegyipar, faipar, kereskedelem–marketing, üzleti adminisztráció, építészet szakmacsoportok közül lehet választani. Az iskola tájékoztatása szerint azok a diákok, akik valamelyik hiányszakmát választják (mint az ipari gépész, gépi forgácsoló vagy a kőműves és hidegburkoló), még tanulmányi ösztöndíjat is kaphatnak. (Az iskolában nemrégiben tartottak nyílt napot.)

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. justitia18 2013. november 16. 21:39
  „Sajnos a Klik nem más mint egy fityiszes politikai klikk....::))
  Ennél mér csak a MFKB a nagyobb lúzer....egyetlen épkézláb pedagógus nélkül...
  A politika ilyen szintre történő lesüllyedése sajnos teljesen alkalmatlanná, működésképtelenné tette a köz-, és szakoktatást...
  hát ezt hozta a hoffmanni sikertörténet...”
 • 32. amivarosunk 2013. november 14. 20:21
  „31. Eddig a te hozzászólásod viszi hülyeségben a prímet!
  Ezért az idióta szövegért kár volt a gépedet bekapcsolni.”
 • 31. hegeri 2013. november 14. 15:07
  „amivarosunk

  Hülyeséget beszélsz, nem volt semmilyen megszüntetésre ítélt szak a Bolyaiban. A honlapján pedig azért nem szerepeltek azok a bizonyos szakok, mert frissítették a leírásukat!!!”
 • 30. amivarosunk 2013. november 12. 20:51
  „29.
  1.Szerintem az oktatás bármely területén eszközölt legkisebb változtatásért is valaki felelős.
  2.Ha megkérdezték volna mondjuk a Bolyais nyolcadikosokat,azok elmondták volna,hogy az iskola már hetekkel ezelőtt közölte,hogy mi nem indul a következő tanévben.
  3. A Bolyai honlapján először a megszüntetésre ítélt szakok már nem is szerepeltek.
  3. Nem hiszem, hogy a névvel megszólaló Hunyadis kolléga bármelyik "kórus" tagjaként szólalt volna meg.
  4. A városi tévében nyilatkozó Hunyadis igazgató is elmondta,hogy mit terveztek az iskola szakközepes részével.

  Az említett politikus és pártja nem érdekel. De a másik kettő nagyon is, ugyanis ők hozzák a döntéseket.
  S ha rosszat, az az egész városnak árt. Benne a továbbtanulás előtt állóknak is.”
 • 29. Abrafax 2013. november 12. 18:24
  „Bűnbakkeresés még nem volt. Ki a felelős a hitelrontásért? Huszonhetes, a témát Te feldobtad, Kovács Tamás és a választási sakálkórus felfújta, a Kisalföld pedig feltálalta. A Klik nem üzenget a sajtón keresztül és a városvezetés sem nyilatkozott a "folyamatban lévő ügyről", talán éppen ezért.”
 • 28. justitia18 2013. november 12. 11:19
  „27 !
  Nagyon jók a kérdéseid !
  A megyei KLIK, a polgármester, vagy valaki felelős megválaszolhatná...”
 • 27. amivarosunk 2013. november 12. 11:06
  „Az utálatos az,hogy megpróbálták Mosonmagyaróvár szakközépiskolai képzési rendszerét szétverni.
  Most ugyan marad minden a régiben, de nem biztos, hogy azok a gyerekek, akik eredetileg a város valamelyik szakközépiskolájában folytatták volna tanulmányaikat, ezután a merénylet után beadják-e a jelentkezésüket.
  A károkozás így is úgy is megtörtént. Hol a felelős döntés? Hol a felelős szakmai irányítás? Kik a döntéshozók Mosonmagyaróvár szakközépiskolai képzési rendszerét illetően?”
 • 26. Abrafax 2013. november 10. 23:31
  „Utálatos, ahogy a balosok fényezik magukat, mert nem történt meg az, aminek szerintük be kellett volna következni. Amíg ők a maguk pecsenyéjét sütögetik, sem a városvezetés, sem a fideszes képviselő nem veri a mellét, hogy ő intézte el. A politikai részvétel ezek szerint mégsem zárja ki a normális , emberi viselkedést, csak egyeseknél.”
 • 25. pancser 2013. november 10. 20:45
  „24. abszurdisztán 2013.11.10. 18:39
  23. embertelen 2013.11.10. 15:53
  Árnyékra vetődés történt, még szebben, Kovács Tamás lufikat eregetett szokáshoz híven
  "Kovács Tamás elmondta: Mosonmagyaróváron jelenleg három állami fenntartású szakképző és szakközépiskola működik. Nem tudható, hogy a következő tanévtől a vegyes iskolák - Bolyai, Haller - miként működnek majd."
  Ki hazudik? Egy előző cikkből vettem az idézetet, szerinte sem történt döntés.
  Ha ilyen nem, volt miről kellett visszakozni?
  Kovács Tamás ismét próbálkozott.......... nem jött be!
  Mosonmagyaróváron van baloldal? Lassan csak a főnök marad, nem csodálom ezek után.”
 • 24. abszurdisztán 2013. november 10. 18:39
  „Pancser, elég sokan látjuk a betegségedet. Meg persze a rendszer betegségeit. Zöldike, így van, a Fidesz valóban visszakozott a nagy felháborodás miatt. Ennyire elhibázott ez a központosított rendszer, szerencsére ezúttal belátták , hogy diákok százait nem lehet Győrbe kényszeríteni. Örülök, hogy maradnak a régi szakok, ez megkönnyíti a helyiek életét. Örülök, hogy a baloldal határozottan és bátran kiállt a helyiek érdeke mellett ! Embertelen és Juhi : egyetértek a véleményetekkel.”
 • 23. embertelen 2013. november 10. 15:53
  „Pancser, amúgy lelkileg minden rendben? Csak azt tudnám, hogyan tud egy "emberbe" ennyi gyűlölet szorulni? Fideszes barátaid biztosan szégyenkeznek miattad, mert lejáratod nem csak magadat, hanem őket is. Vagy talán éppen ez a célod?”
 • 22. pancser 2013. november 10. 12:31
  „21. zöldike 2013.11.10. 11:37
  A személyeskedésről bővebben tájékozódhatsz, ha "abszurdisztán" írásait olvasod.”
 • 21. zöldike 2013. november 10. 11:37
  „A Fidesz valószínűleg felismerte, hogy öngyilkosságot követ el, ha a választások előtti hónapokban szünteti meg egy 30 ezres lakosú város és vonzáskörzetének szakközépiskolai képzését.
  (A fürjpecsenyét magába tömködő kövér és gazdag embereknek az éhezőkkel való együttérzéséről a mai Vasárnapi hírek c. újság ír egy "szép" példát: 100%-os rokkantat ítéltek munkaképesnek!)

  18.juhi
  Önmagát minősíti az a vitapartner, amelyik nem érvel, nem cáfol, nem a tényekkel vitatkozik, hanem minősíti, gyalázza a másikat, és személyeskedik.”
 • 20. pancser 2013. november 10. 10:29
  „19. abszurdisztán 2013.11.10. 06:07
  Semmi nem örök, még a gránit sziklák sem.
  Kubatov úrnak semmi köze a városhoz. A város első számú vezetőjét akit megválasztottak dr. Nagy Istvánnak hívják. A tisztsége folytán megilleti a Polgármester úr megszólítás, amire tőled még egyszer sem telt. Tiszteletlen vagy vele és rajta keresztül a választók többsége irányában is. Tán az motivál, hogy a helyi MSZP vezérnek csak a szavazatok morzsái jutottak? A düh, az irigység, a rosszindulat, a hatalomvágy a gyenge jellemeknél alig kontrolláltan bugyog, a testületi ülések napirend előtti szólózásától a sajtótájékoztatókig. De nem hoz, hanem visz, és taszít.
  Hiába papol nyomorról az akinek szépen jutott a javakból, hiteltelen, mint a fürjpecsenyét magába tömködő kövér és gazdag ember együttérzése az éhezőkkel.”
 • 19. abszurdisztán 2013. november 10. 06:07
  „A döntések egyébként még nem véglegesek, hogy teljes legyen a zűrzavar, ezt jó tudni. A 2014/15-ös tanév teljesen képlékeny. Pancser, ne felejtsd el, hogy csak a felháborodás hatására módosítottak, amúgy teljesen logikátlanul osztották le a képzéseket. A központosítás ezt szüli, gondolj csak a régi ötéves tervekre, amelyek teljesítése közben sztahanovista érmeidet szerezted. Most is megkapod, narancssárga kivitelben. Pancser, te a városod ellen szólsz.Az egyetemet nem akarod becsukatni ? Én annak örülnék, ha a stadionok helyett újabb iskolákat ajánlana a Fidesz az iskolának. Mellesleg gratulálok a főnöködnek, Kubatovnak. Sikerült egy olyan törvényjavaslatot alkotnia a zsebszerződésekkel kapcsolatban, amit még Áder is ellentétesnek ítélt az európai joggal és az alkotmánnyal. Bőven elég, ha Pesta a gombokat nyomogatja a parlamentben, az megy neki. Más nem. Ennyire vagytok ti képesek. Hazudni a népnek, éjjel-nappal nyomni a rezsicsökkentést, közben meg nyomorba taszítani az ország felét. Orbán az esztergapad mellett dobta össze a vagyonát ? Rogán tanyát fejleszt Bp belvárosában ? stb... stb... Minden hétre jut valami újabb szégyenletes ügy....Hónapok kellettek, hogy a komondoros-szalonnás képviselőtök eltakarodjon a parlamentből...gratulálok még egyszer.”
 • 18. juhi 2013. november 09. 23:10
  „Pancser!
  Forduljál orvoshoz, neked Kovács Tamás fóbiád van! Ez gyógyítható, azért szólok.
  Valószínű, te sosem utaztál Győrbe tanulni, így nem tudod, mi az, csak beszélsz a levegőbe.
  Veled érdemben vitázni nem lehet, te csak gyűlöletből fröcsögsz, ezért a veled folytatott "vitát" lezártnak tekintem.”
 • 17. pancser 2013. november 09. 20:04
  „16. abszurdisztán 2013.11.09. 18:52
  Nem történt semmilyen döntés, következésképpen nem kellett semmi visszavonni, megváltoztatni. Kovács Tamás félrevezetett sok mindenkit a rémhíreivel. Így herdálja el azt a kevés bizalmat is ami még megvolt irányában. Százak kényszeres utaztatásáról értekezett szalagcímben, amiről szó sem volt. Szédíteni próbált, hogy a tanulásért, jó iskolákért, magas szintű képzésért Győrbe utazni az Isten csapása lenne. Nem az, ezt nagyon sokan tudják, akik a múltban és manapság is a megyeszékhely iskoláiban alapozzák jövőjüket.”
 • 16. abszurdisztán 2013. november 09. 18:52
  „14 : Így igaz. Undorító ez az egész propaganda gépezet, még a szenteste is a rezsicsökkentésről és a magyarok megvédéséről fog szólni.”
 • 15. juhi 2013. november 09. 15:03
  „Pancsernál, a mosonudvari hivatásos bomlasztónál csak a szín számít! Nem veszed észre, hogy nemcsak szín/narancs/ vak vagy?”
 • 14. lakatosborbála 2013. november 09. 13:25
  „Kovács Tamás nagyon is jól értelmezte az egész oktatáspolitikát.A Fidesz átmenetileg behúzta a féket.De csak átmenetileg...Még halottak napján is azt kellett hallgatnom a rádióban,hogy rezsicsökkentés,és milyen jól teljesítettünk...Szánalmasak ezek a "kötelező körök" a napi hírekben! Ezt hívják agymosásnak. Aki pedig meginog a Fideszben azt kivégzik .Aki "jól" teljesít az milliárdos lesz.A polgármester úr sem megerősíteni,sem cáfolni nem tudta az oktatással kapcsolatos anomáliákat,ezidáig...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre javíthatját az úthibákat

Olvasónk SMS-ben jelezte, hogy Ásványrárón az egy éve leaszfaltozott három önkormányzati utca… Tovább olvasom