Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Mégis helyben marad az alsó tagozat Mecséren

A település jövőjéért megtartjuk az általános iskola alsó tagozatát – hangoztatta Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere.

Az utóbbi időben valamennyi testületi ülésen szóba került az oktatási intézmény bezárása, legutóbb viszont a megtartása mellett foglaltak állást.


A szűkös anyagi lehetőségek ellenére is megtartják a helyi általános iskola alsó tagozatát. Erről határozott a mecséri képviselő-testület legutóbbi ülésén.

– A május 14-i testületi ülésen határoztunk arról, hogy az alsó tagozatot tovább működtetjük a faluban. Nemcsak fiskális szemmel kell nézni a kérdéskört, ennek a társadalmi hozadéka meghatározó a jövőt illetően a 620 lelket számláló településen – hangsúlyozza Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere. Elmondta: a tagintézmény fenntartása négymillió forintjukba kerül. Ezt ugyan egyéb célokra, fejlesztésekre is költhették volna, de ennyivel értéktelenebb is lett volna a település. Mecsér jövőjéért szavaztak május 14-én, amikor az iskolamegtartás mellett adták le a voksukat. A téma egyébként az utóbbi időben valamennyi ülésen felvetődött. A polgármester abban bizakodik, hogy az oktatási intézmények finanszírozása is javul és lépések történnek az oktatás újjászervezésére.

A mecséri iskola üres szárnyát nyáron turisztikai célokra használnák, az alsó tagozat maradna jövőre is a községben.
A mecséri iskola üres szárnyát nyáron turisztikai célokra használnák, az alsó tagozat maradna jövőre is a községben.

– Az alsós gyermek személyiségfejlődése legfontosabb időszakában nem hiszem, hogy az a jó, hogy naponta korán reggel több tíz kilométert utazik, kiszakítva a megszokott környezetből. Az elvárható tudásszint biztosítható a tagiskolában, ahol a nevelés, munkára szoktatás, megbízhatóság elérése a fő cél. Többet is tudnak foglalkozni a pedagógusok a gyermekekkel, amit a továbbtanulók helytállása is bizonyít – mondta el Csaplár Zoltán.

– Ahhoz, hogy az iskola jövője hosszú távon is biztosított legyen, arra is szükség van, hogy a szülők ide írassák be a gyermekeiket. Jelenleg ugyan négy elsős kezdi meg szeptembertől a tanulmányait a hat iskoláskorú mecséri gyerekből, jövőre már 10 tanköteles kisgyerekünk lesz. Bízunk benne, sokan választják közülük majd iskolánkat – tette hozzá a településvezető. Portálunk megtudta azt is, hogy a tervezett alapítványi iskola a jövő tanévtől még nem indul.


Gyarapodik a település

A helyi iskola egyébként nemrég 13 új számítógéppel is gyarapodott. Az óvoda a nyár folyamán közel tizenkétmillió forintból szépül meg: a kerítését már kicserélték, de lesz tetőcsere és homlokzatfelújítás is. Az üres iskolai szárnyat a nyár folyamán turisztikai célokra hasznosítanák. A LEADER-programba befogadták pályázataikat: a templom tetőzetére 5 millió forintra, a ravatalozó felújítására pedig 2 millió forintra pályáztak. A szeptemberben alakult polgárőrség jól működik a faluban, és két településőr is tevékenykedik február óta a mecsériek biztonságáért.

 

Olvasóink írták

  • 1. pirki 2010. május 28. 06:53
    „Igen, marad!:)
    Az iskolánkban 2 kiválóan képzett több diplomás pedagógus okítja, neveli gyermekeinket.Van gyógypedagógusunk, logopédusunk, Sindelar-terapeutánk, van táncfoglalkozásunk, színjátszókörünk.Idegen nyelvet kiemelt óraszámban tanulnak a gyermekek.Interneten keresztül sok információhoz jutnak az iskolában, hiszen használják a gyerekek és tanórákon is kiegészül a tananyag a világháló nyújtotta anyagokkal.Ezen kívül a kisiskolás egyéb különfoglalkozásra is járhat.Mivel alacsony a létszám, egyéni szempontok szerint foglalkoznak gyermekeinkkel a pedagógusok, maximálisan figyelembe véve a napi problémákat,egyéni adottságokat.Itt biztonságban, szeretetteljes légkörben cseperednek a gyerekek, nem egy üres divathullám hátán repültek ki a falu közösségéből egyéb iskolákba, ahol az "elvándorolt gyerekek " 28-35 fős osztályokban bizonyíthatják napi 1-1,5 órás utazás mellett tehetségüket.
    Örülök, hogy a vezetés ki mert állni ilyen gazdasági helyzetben is a kisiskola mellett, és a gyermekeink helyben tanulhatnak, köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérek, autósok, kamionosok verekedtek - erőszakos hét Mosonmagyaróvár térségében

Több alkalommal is kellett garázdaság miatt intézkedniük a mosonmagyaróvári rendőröknek az elmúlt… Tovább olvasom