Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Mégis bővíthetik a Gondozóházat

Újra bírálatra vár a mosonmagyaróvári Gondozóház felújítására és bővítésére beadott pályázat, melyet korábban elutasítottak. Ez lehetne a 27 települést összefogó Mosonmagyaróvár Térségi Társulás idei legnagyobb beruházása.

2013 a változások éve volt a 27 települést összefogó Mosonmagyaróvár Térségi Társulás számára. Évértékelésre kértük Botos Gábor kistérségi koordinátort, akit 2014-es terveikről is kérdeztünk.

– A tavalyi év számos változást hozott a társulás életében. Így 2013 januárjától megszűnt a munkaszervezet, feladatait Mosonmagyaróvár önkormányzata vállalta át. Tevékenységi körünk is csökkent, hiszen a pedagógiai szakszolgálat és a mozgókönyvtári szolgáltatás is elkerült tőlünk, és a belső ellenőrzésben is csak a koordináció hárul ránk. További újdonság, hogy tavaly júliustól pénzügyi feladatainkat is a gesztor város látja el. Úgy gondolom, hogy ez a váltás korrekten, zökkenőmentesen alakult – osztotta meg véleményét Botos Gábor.

Szintén tavaly júliusban a településeknek dönteniük kellett arról, hogy mely feladatokat vállalják közösen, társulásban. A kistérségi koordinátor szerint a társulás eddigi jó működését is jelzi, hogy valamennyi önkormányzat továbbra is együtt képzeli el a kötelező feladatok ellátását. Míg a nem kötelező szolgáltatások közül tulajdonképpen a bentlakásos ellátás kivételével szintén valamennyihez csatlakoztak.

Botos Gábor: Idén 690 millió forintos költségvetéssel számol a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás.
Botos Gábor: Idén 690 millió forintos költségvetéssel számol a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás.

– A Mosonmagyaróvár környékbeli települések közül nyolcan jelezték, hogy továbbra is igénylik az Aranykor Idősek Otthona és a Gondozóház szolgáltatásait. Tehát csak erről a nyolc településről tudunk felvenni új ellátottakat. Jelenleg a bentlakók mintegy kétharmada mosonmagyaróvári, a többi a kistérség településeiről érkezett. Ez egy igen drága ellátás, mindemellett egyre nagyobb igény mutatkozik rá. Az otthonközeli gondozás gazdaságosabb, ezért is a házi segítségnyújtást szeretnénk erősíteni. Az időskori gondozásba egy pályázat által önkénteseket, családtagokat vonunk be és vezetünk be a teendőkbe – magyarázta a kistérségi koordinátor.

Ottjártunkkor érkezett a hír, hogy a mosonmagyaróvári Gondozóház (mely egy évig fogadja az időseket) felújítására és bővítésére korábban benyújtott és elutasított pályázatot mégis befogadták. Botos Gábor reméli, hogy még idén támogatást nyer a tíz férőhelyes bővüléssel, átalakítással járó fejlesztés.

– Idén 690 millió forintos költségvetéssel számolunk, melynek részleteiről februári ülésünkön egyeztetünk. Kérdés, hogy mivel tud majd hozzájárulni a kistérségi intézmények működéséhez Mosonmagyaróvár. Továbbra is megéri társulásban működtetni az intézményeinket, hiszen míg tavaly ez 70 milliós, idén 56 milliós többletforrással jár. Tulajdonképpen a csökkenést a gyermekjóléti szolgáltatások finanszírozásának átalakítása jelenti – avatott be a számokba Botos Gábor, aki szerint éppen ezen utóbbi változtatás miatt várhatóan a településeknek is a korábbi lakosonkénti 45 forint helyett többet kell majd befizetniük, illetve a társulás tartalékait is át kell majd tekinteniük.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi-új igazgató a könyvtár élén

Még a múlt év végén írt ki pályázatot az önkormányzat a Huszár Gál Városi Könyvtár igazgatói… Tovább olvasom