Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Megint sorompót akarnak az osztrák politikusok

A határellenőrzés visszaállítása időről időre felmerül Burgenlandban a schengeni térség bővítése óta. Így történt ez a napokban is. A helyiek ezt nem támogatnák és az Európai Unió szabályai is szigorúak.

Hans Niessl szociáldemokrata politikus, Burgenland tartomány kormányzója beszélt a napokban arról, hogy a burgenlandi Osztrák Szociáldemokrata Párt támogatja az ideiglenes határellenőrzés bevezetését. A lépés a csempészet és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemhez járulna hozzá. Hangsúlyozta: az intézkedéstervezet nem a menekültek ellen szólna.

Hét éve nincsenek sorompók a hegyeshalmi átkelőn, osztrák politikusok most újra szeretnének.

Hét éve nincsenek sorompók a hegyeshalmi átkelőn, osztrák politikusok most újra szeretnének.
Hét éve nincsenek sorompók a hegyeshalmi átkelőn, osztrák politikusok most újra szeretnének.

Alig egy hónappal ezelőtt azonban a burgenlandi tartományfőnök még azt mondta: az embercsempészet és a menekültek növekvő száma miatt kell ideiglenesen visszaállítani a határ őrzését. Hans Niessl elégedetlen a schengeni övezet külső határának védelmével. Meglátása szerint Ausztria keleti határán mindaddig vissza kellene állítani az ellenőrzést, amíg az Európai Unió megoldást talál a problémára.

A már korábban is felmerült kezdeményezésről az Osztrák Néppárt (ÖVP) biztonságpolitikai kabinetjének szóvivője, Rudolf Strommer úgy nyilatkozott az osztrák sajtónak, hogy a határellenőrzés bevezetése csupán egy utolsó eszköz és ideiglenes megoldás lehetne, amely csak az uniós jogokkal összhangban és a kormány beleegyezésével történhetne. A politikus ugyanakkor óvott a megalapozatlan és elhamarkodott „populista" lépésektől.

A Kisalföld megkérdezte a határ menti osztrák falvakban élők véleményét is az egyre gyakrabban emlegetett újbóli sorompóleengedésről. Szerintük a folyamatos rendőri jelenlétre igen, ám határsorompókra nincs szükség.

A régi nickelsdorfi átkelőt már elbontották az osztrákok. Most újra sorompók lehetnek?
A régi nickelsdorfi átkelőt már elbontották az osztrákok. Most újra sorompók lehetnek?

„Olyan biztos, nem lesz, mint régebben volt, hiszen már az átkelőt is elbontották" – mondja Nickelsdorf (Miklóshalma) egyik lakója. A férfi szerint nincs is szükség ilyen intézkedésekre. Hasonlóan vélekedett Fink Andreas is, aki azt tartaná elképzelhetőnek, hogy időnként néhány órára felállítanának ellenőrző pontokat az átkelőkön a rendőrök. Hozzátette: ezt egyébként jelenleg is folyamatosan végzik az osztrák és a magyar hatóságok egyaránt. Ő rendszeresen találkozik egyenruhásokkal az átkelők közelében.

„Nincs több bűncselekmény a környéken, mint korábban, a határnyitás előtt volt" – állítja Gindl Karl. A férfi szerint a folyamatos határellenőrzés idején is több volt a lopás ebben a térségben, mint az ország belsőbb tartományaiban. „Ez a térség határ menti jellegéből fakad. Sok az idegen és az átutazó erre. Ezen a határellenőrzés visszaállítása sem segítene" – vélekedett.

Csak a migráció nem lehet okAz Európai Parlament az elmúlt évben szavazta meg a schengeni rendszer reformját tartalmazó rendeletet, amiben egyebek mellett lefektették a határellenőrzések ideiglenes visszaállítására vonatkozó közös szabályokat. A módosításban pontosították ennek feltételeit. Ezt akkor engedélyezik, amikor komoly veszély fenyegeti a közrendet vagy a belső biztonságot. A módosítások nyomatékosítják, hogy a belső határellenőrzést csak kivételes és végső esetben, a tagállamok és az Európai Bizottság előzetes értesítése után lehet visszaállítani, szigorúan körülhatárolt hatállyal és időszakra, objektív okokból. Fenntartásának szükségességét az Európai Unió ellenőrzi.
A belső határellenőrzés egy döntéssel legfeljebb 30 napra állítható vissza és az intézkedés a meghosszabbításokkal sem tartható fenn fél évnél tovább. Fontos kitétel a szabályozásban, hogy önmagában a migráció nem jelent veszélyt a közbiztonságra.

Foci EB és Világgazdasági FórumA határellenőrzés visszaállítása egyébként nem példa nélküli az unió történetében. Korábban – általában európai vagy világszintű sporteseményekhez kapcsolódóan – más országok is éltek már a lehetőséggel. Ausztria legutóbb 2008 júniusában, a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan, 2011 júniusában pedig a Világgazdasági Fórum biztonságos lebonyolítása érdekében vezetett be ideiglenes korlátozásokat a határon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz miatt szünetelt a tanítás a Hallerban

Rövidzárlat miatt egy világítótest égett ki. A lángokat a gondnok porral oltóval megfékezte. Az intézményben szerdára tanítás nélküli munkanapot rendeltek el. Tovább olvasom