Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Megint bántották Petőfit

A hét végén a jórészt magyarok lakta szlovákiai Somorján egy barokk műalkotásban, majd nem sokkal később a pozsonyi Petőfi–szoborban tettek kárt ismeretlenek. Az anyagi mellett az erkölcsi kár is jelentős.
A felújított szobor: Most Petőfi kardjának markolatát törték le a vandálok.
Ismét megrongálták Petőfi Sándor pozsonyi emlékművét. Ezúttal a tavaly felújított szobor kezében levő kard markolatát törték le. A pozsonyi sétatéren 1911-ben felállított, majd tíz év múltán lebontott szobor évtizedekig egy istállóban hevert. A második világháború után ismét felállították, de olyan lakatlan helyen, ahol ki volt szolgáltatva a nacionalista és vandál indulatoknak: rendszeresen meggyalázták, összetörték.

A pozsonyi magyarok néhány éve emlékbizottságot alakítottak és immár a védettebb Medikus-kertben találtak helyet az emlékműnek, egymillió koronából újították fel tavaly márciusra a szobrot a magyar és a szlovák kormány anyagi segítségéből és közadakozásból.

Petőfi pozsonyi szobrát azóta itt is háromszor rongálták meg. Tavaly októberben a kard markolatát törték le, akárcsak most. A legújabb pusztítást Miklósi Péter, a szoborbizottság tagja fedezte fel, miután a Somorján történtek után rossz érzéssel elment megnézni, vajon a Petőfi-szobornak nem esett-e bántódása. Így derült ki, hogy a másfél éve felállított alakról valaki ismét letörte a kardmarkolatot. A bizottság nevében ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.


A szlovákiai Somorján ismeretlenek vasárnapra virradóra okoztak jelentős kárt a Mária mennybemenetele című barokk műalkotásban. A főtéren álló szakrális jellegű barokk szoborcsoportról három fejet letörtek, egy szobrot teljesen összezúztak. Somorján több magánszemély és vállalkozó is pénzt ajánlott fel a megrongált műalkotás helyrehozatalára. Döntés született arról, hogy gyűjtést szerveznek a becslések szerint félmillió koronás, mintegy hárommillió forintos helyreállítási munkálatok finanszírozására.

A megrongált szobordarabokat összegyűjtötték és egy raktárban helyezték el. A Pozsony melletti Somorján a lakosság 65 százaléka magyar nemzetiségű, a városban eddig nem voltak nemzetiségi villongások.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1: elmaradt táblák, bosszankodó autósok

Nem kevés bosszúságot okozott a Budapest felől Mosonmagyaróvár felé az M1-es sztrádán, hogy az… Tovább olvasom