Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Megint alulmaradt a Klafszky

Érvek és ellenérvek ütköztek szerdán a jánossomorjai képviselő-testületi ülésen a Klafszky-tagiskola megtartásáról. A városvezetők végül öt-négy arányban a bezárás mellett határoztak. A sportcsarnok felújítására és a művelődési ház energiakorszerűsítésére pályázik a kisváros.
A szerdai testületi ülésen Jánossomorján tucatnyinál több helyi lakó is megjelent. A találkozó fő témáját a mosonszentpéteri városrészben található Klafszky Katalin-tagiskola jövője adta, ennek sorsáról kellett újabb döntést hoznia a testületnek. A képviselők, de a jelen levő érdeklődők véleménye is eltért ebben a kérdésben. („Aláírások a péteri iskola megmaradásáért", Kisalföld, 2011. márc. 29.)

A képviselők már tavaly februárban a tagiskola bezárása és a központi intézmény felújítása, bővítése mellett foglaltak állást tizenkét igennel és egy tartózkodással. Ezúttal a vitát követően öt-négy arányban ugyanez az eredmény született. Kurunczi Károly polgármester elmondta: a témát két bizottság is újból tárgyalta. Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke utalt a korábban elkészült szakértői anyagra, mely azt vizsgálta, hogy a mosonszentpéteri iskola felújítása vagy a központi intézmény bővítése, korszerűsítése lenne ésszerűbb. Az előbbi munkálatai egy tornaterem megépítésével 240 millió forintba kerülnének. A bizottsági elnök a módosító indítványt is ismertette. Eszerint garantálja az önkormányzat az alsósok iskolabusszal való szállítását, a német nemzetiségi nyelvoktatás megtartását, egy kerékpárút megépítését a két városrész között. Valamint, hogy az iskola épülete a város tulajdonában marad és közösségi célokra használják.

Bella Zsolt, a kulturális, oktatási és sportbizottság elnöke javasolta, hogy a központi iskolában az összevonást követően már első osztálytól lehessen választani a német nemzetiségi, a német és az angol nyelv között. Kifejtette: 496 gyermeket oktatnak a két intézményben. Az osztálylétszámok is különböznek, így egy péteri diák nevelése százezer forinttal „kerül" többe, mint egy jánosié.

Winkler László, a szociális bizottság elnöke a tagiskola megtartása mellett szólt, utalva arra, hogy „nem olyan szegény a város, hogy ezt az intézményt ne tudja fenntartani". Gotsch János képviselő is hasonlóan vélekedett, ám ő a döntés elhalasztását kérte. Ezt azzal indokolta, hogy még nem lehet tudni, milyen pályázatok nyílnak iskolafejlesztésre. Wennesz József Károly is a megtartás mellett foglalt állást.

A képviselők már tavaly a tagiskola bezárása és a központi intézmény felújítása mellett foglaltak állást. Ezúttal a vitát követően öt-négy arányban ugyanez az eredmény született.
A képviselők már tavaly a tagiskola bezárása és a központi intézmény felújítása mellett foglaltak állást. Ezúttal a vitát követően öt-négy arányban ugyanez az eredmény született.


Balsay Sándor és Lőrincz György a tagiskola bezárása mellett szólalt fel. Ő felvetette a jelzőlámpás gyalogátkelő kialakítását is, melyre Kurunczi Károly elmondta: a 86-os út felújítását követően az elkészülhet, az engedélyes tervek rendelkezésre állnak.

A jelenlevők érdeklődtek arról, hogy hol képzeli el az önkormányzat a kerékpárutat. Kurunczi Károly kifejtette: a tervek még nem készültek el, ám az utat a ciklus végéig megépítik. Elmondta: 3,5 milliót költöttek eddig a tervekre, 10,5 milliót ingatlanvásárlásra (a bővítéshez).

A képviselők határoztak arról is, hogy pályázatot írnak ki a helyi művészeti iskola intézményvezetői állására. Pályáznak továbbá a művelődési ház energetikai fejlesztésére és a sportcsarnok felújítására is.

A képviselők határoztak arról, hogy pályáznak a művelődési ház energetikai felújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konfliktuskezelés az iskolában

A konfliktusoktól a megoldásig címmel nyert támogatást projektjéhez a mosonmagyaróvári Haller-iskola… Tovább olvasom