Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Meghalt egy hét közmunka után

Úgy érzi egy mosonmagyaróvári asszony, volt élettársának betegsége ellenére kellett közmunkában részt vennie, ám egy hét után meghalt.

Az orvosi vizsgálaton előzőleg alkalmasnak találták a férfit a karbantartói állásra. A városháza tapasztalatai szerint a segélyezettek közel fele egészségügyi okokból kimarad a városi közmunkaprogramból.

Élettársa szerint nem szabadott volna dolgoznia annak a 49 éves férfinek, aki egy hét közmunka után halt meg még tavaly. B.-né Kerkai Éva azért fordult lapunkhoz, mert úgy véli: igazságtalan, hogy míg sokan különféle orvosi papírokkal kibújnak a közmunka végzése alól, addig volt élettársa betegsége ellenére is dolgozni akart és – az asszony szerint – végül ez az életébe került.

B.-né Kerkai Éva portálunknak elmondta: élettársát már évekkel ezelőtt leszázalékolták epilepsziája miatt. Erről természetesen orvosi papírjai voltak, a munkanélküli-könyvében is szerepelt, hogy ezért nem kiközvetíthető. Ennek ellenére örömmel fogadta, hogy részt vehet az önkormányzat közmunkaprogramjában: a Hunyadi-iskolában foglalkoztatták karbantartóként. A munkába állás előtt alkalmassági vizsgálatra küldték, ahol az orvosok alkalmasnak találták ugyan a munkavégzésre, ám epilepsziája miatt korlátozásokkal. Így egyedül nem dolgozhatott és öt kilónál nehezebbet nem emelhetett.

A férfi egy hetet dolgozott az iskolában, amikor az egyik délelőtt rosszullétre panaszkodott, ezért hazaküldték. A tünetek alapján élettársa szívrohamra gyanakodott, ezért azonnal hívta a mentőket. A férfi állapota addigra súlyosbodott, a mentők otthon újraélesztették, majd beszállították a kórházba, ahol azonban alig egy órán belül életét vesztette. Kiderült, szívinfarktus vezetett a férfi halálához. Kerkai Éva nem állítja, hogy élettársa a közmunkába halt bele, de úgy véli, összefüggés lehet a történések között. Az asszony, mint mondja, nem akar kártérítést vagy pereskedést, csupán azt szeretné kideríteni, jogosan dolgoztatták-e a férfit, hiszen nem volt egészséges.

Portálunk érdeklődésére az esetről a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán Tóth Adrienn szociálpolitikai előadó elmondta: a jogszabály szerint a munkaügyi központ biztosította a férfi alkalmassági orvosi vizsgálatát, ahol alkalmasnak találták a karbantartói munka végzésére. Ennek alapján foglalkoztatták az iskolában, ahol sajnálatos módon csupán egy hetet tudott dolgozni. Halála nem a munkavégzés miatt következett be, ezt az orvosi vélemény sem állapította meg.

Az előadó hozzátette: a közfoglalkoztatási programban részt vevők a munkába állás előtt minden esetben egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. Ennek nyomán akik az orvosi vélemény szerint alkalmatlanok a munkavégzésre, mentesülnek a közfoglalkoztatási program alól és továbbra is részesülnek a szociális segélyben. A tapasztalatok szerint sajnos sokan nem tudnak emiatt munkába állni. Az elmúlt évben mintegy 80 ember minősült egészségügyileg alkalmatlannak a közfoglalkoztatásra, miközben 85-en vettek részt a közmunkaprogramban.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Goldmund 2010. február 02. 12:16
  „Van itt némi ellentmondás!
  A cím alatti szövegben:
  "Úgy érzi egy mosonmagyaróvári asszony, volt élettársának betegsége ellenére kellett (!!!) közmunkában részt vennie"
  A főszövegben:
  a férfi "örömmel fogadta, hogy részt vehet az önkormányzat közmunkaprogramjában"

  A kedves élettárs egy kissé szarkeverőnek tűnik.”
 • 50. pancser 2010. február 01. 17:42
  „"Zotius"-nak! Emlékeztetlek, hogy rendszeres és alapos orvosi ellenőrzés alatt álló élsportolóknál is előfordulnak szívhalál katasztrófák. A halottat meg kell gyászolni, de a mindenáron történő bűnbakkeresést elítélem. Az emberi szervezet nem gép, hanem igen bonyolult mechanizmus sok még ismeretlen titokkal.”
 • 49. Zotius 2010. február 01. 13:33
  „Az infarktus - sajnos - nem szokta előre jelezni érkezését... :( Ettől függetlenül elgondolkodtató, hogy az epilepszián kvül miért nem tűnt fel a munka-alkalmassági igazolást kiállító orvosnak a nem tökéletes szívműködés? EKG-t nem csinálnak ilyenkor?
  Mellesleg a cikk címében semmi "bulvárosat" nem érzek. Tényt közöl, és nem prejudikál.
  Így áll a cikkben: "Az asszony, mint mondja, nem akar kártérítést vagy pereskedést, csupán azt szeretné kideríteni, jogosan dolgoztatták-e a férfit, hiszen nem volt egészséges." Szerintem, ha kiderül, hogy az orvosi igazolás elkészítése nm volt körültekintő, amúgy sem a munkáltatót kell perelni. Bár ez a történtek után már édesmindegy...”
 • 48. lolita 2010. január 31. 19:58
  „Pontosan elöttem hozzaszolonak igaza van!Az asszonynak az a problemaja elettarsa halala utan ,hogy jogosan dolgoztattak-e?Hiszen orvosi igazolasa volt neki,de miert nem akkor erdeklödött ezutan mikor meg elt? Akkor nem zavarta ez a tema? Persze hogy nem.”
 • 47. RickCartman 2010. január 31. 14:43
  „44--hez: ha a család maga keresi a nyilvánosságot, és ilyen cirkuszt csinálnak maguk körül, akkor egyrészt kegyeletsértőek, másrészt meg is érdemlik a sorsukat. A gyász,véleményem szerint magánügy, semmilyen formában nem tartozik a nyilvánosságra, főleg nem az efféle bulváros hangvételű főcímek között semmi keresnivalója nincs.”
 • 46. pok 2010. január 31. 10:00
  „minden okoskodó, gondolja magát a család helyébe...”
 • 45. Mankapunka 2010. január 31. 01:49
  „pancser igazad van, a munka nemesít.”
 • 44. pancser 2010. január 30. 21:45
  „43-hoz! Aki szelet vet vihart arat. Manapság elég gyakori jelenség, az a felfogás, hogy a munka árt, holott bizonyított tény, hogy ebbe nem szoktak belehalni. Az infarktusnak, vszleg semmi köze ennek a szerencsétlen embernek a halálához. Viszont biztos vagyok abban, hogy van több tucatnyi városlakó, no nem azok akik reggel munkába mennek, úgy gondolja, milyen embertelen a társadalom, a beteg embereket is munkára hajszolják, holott nem így van. Vannak olyanok akik folyton a bajukat, vagy a volt bajukat panaszolják, ha a kisújjukat kell ,mozdítani a megélhetésért. Elvárják, mert nekik ugye természetes, hogy a többiek pénzéből segélyezzék, holott számtalan embernek magas a vérnyomása, operálták, epeköve van és mégis teszi a dolgát. Még egyszer mondom, egészséges lelkű ember szégyennek tartja, ha nem tudja a saját megélhetését biztosítani és mindent elkövet, hogy ne szoruljon más kenyerére. Nem mindenki ilyen, hanem még köszönet helyett, vádaskodni is képes!”
 • 43. RickCartman 2010. január 30. 20:44
  „gondolom, a családnak, bárkik is ők, igen jól esik ez a sok okos észrevétel”
 • 42. vonLichthofen 2010. január 30. 17:05
  „39/41
  micsoda Jobbikos hangvételű hozzászólás ez?”
 • 41. pancser 2010. január 30. 15:37
  „40-hez! nézz körül: A dolgozni nem akarókat. Dolgozni minden ember tud, csak egyre többen nem akarnak, ezért vagy azért. Az éhség viszont nagy úr nem kellen ilyen liberális segélyezési politikát folytatni, mindjárt lenne kedvük dolgozni vagy meghalnak éhen. Az ember magáról való gondoskodást már az iskolában tanítani kéne és bele kéne nevelni az ifjúságba, hogy a segély szégyen mindenkinek akinek van keze és lába, lát és hall, tud beszélni. Ezzel nagyjából be is határoltam hol a határ!”
 • 40. knifemaster 2010. január 30. 12:12
  „39.
  Ki az a mindenki? Meséld már el.”
 • 39. pancser 2010. január 30. 10:03
  „Dolgoztatták? Már a kifejezés is rossz. Szóval nekünk meg kötelességünk eltartani mindenkit!”
 • 38. t-a-ibi 2010. január 30. 08:37
  „34. hozzászólás reszegenisjozan

  Teljesen egyértelmű, hogy nem a karbantartói munkába halt bele.

  Az írásomban nem is állítottam ilyent, a cikk "komolyságához" igazodtam.
  Ezt írtam:.....aki karbantartói munkába belehal,......
  Na ez az a munkakör, amibe nem jellemző a "belehal" a munkájába.
  Tudod mindennek van határa, ez a cikk a határtalan hülyeség mintapéldája!”
 • 37. atika61 2010. január 30. 06:46
  „Enyhülés???

  Jön a TAVASZ!!!

  Az a baj, hogy minden marhaságot megírnak a firkászok. Valóban a Kisalföld kezd bulvárlappá válni.
  Ez egy teljesen hétköznapi hír, teljességében az ÉLET forgatókönyve alapján. A halál oka természetesen a születés. Ez az élet velejárója.
  Élünk és meghalunk. Ki így, ki úgy................”
 • 36. KoPi 2010. január 30. 04:13
  „Bravó Kisalföld! Így kell bulvárosodni, ilyen címmel.”
 • 35. reszegenisjozan 2010. január 30. 00:46
  „31. hozzászólás rivotril2mg 2010.01.29. 22:11

  Enyhén szólva kegyeletsértő a hozzászólásod. De nemcsak kegyeletsértő, hanem iszonyatosan rosszindulatú is.
  Mindenki magából indul ki.

  Lehet a hölgy nem pénzt, hanem enyhülést keres a fájdalmaira.”
 • 34. reszegenisjozan 2010. január 30. 00:43
  „29. hozzászólás t-a-ibi 2010.01.29. 18:47
  Teljesen egyértelmű, hogy nem a karbantartói munkába halt bele.”
 • 33. hovatovabb 2010. január 29. 23:58
  „Sajnos az orvosi vélemény néha....... pénz vagy erőszak kérdése :(”
 • 32. hovatovabb 2010. január 29. 23:55
  „31 .... ha valaki (Bárholis) dolgozik és ha meghal akkor a Munkahelye a felelös? ?”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

110. évforduló – Ébren tartják az érdeklődést Fekete István művei iránt

A mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolában a névadó születésének 110. évfordulója… Tovább olvasom