Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt a rektor

A törökbálinti pulmonológiai intézetben életének 64. évében csendesen elhunyt dr. Iváncsics János, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora. Július 1-jétől nevezték ki a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorává, csak nyolc napig állhatott az intézmény élén.

dr. Iváncsics János
Szerettei, barátai, kollégái, ismerősei és Mosonmagyaróvár polgárai július 17-én, szerdán vesznek tőle végső búcsút a magyaróvári temetőben. Személyében egy köztiszteletben álló, kiemelkedő szakmai munkát végző egyetemi tanárt, számos hazai és nemzetközi szervezetben munkálkodó szakembert és dicséretes családapát veszített el a város, az agrárszakma és a felsőoktatás. Kollégákat, barátokat egyaránt megrázott halálának híre.

Stipkovits Pál polgármester mint mondja, egykori tanítványként közvetlenebbül búcsúzik dr. Iváncsics Jánostól.
– Az akadémiai éveim alatt a professzor közel engedett magához és később is érzékeltette, hogy a kedvenc diákjai közé tartoztam. Nagyon tisztelem őt, mert saját erejéből, munkájával érte el azt a presztízst, amin keresztül élete csúcspontján rektorrá választották. Sajnálom, hogy betegsége miatt gyakorolni már nem tudta munkásságának erkölcsi megkoronázását. Tisztelem őt azért is, mert szakmai előmenetelét háttérbe helyezte a családjával szemben, szerettei nála mindig a középpontban álltak – emlékszik vissza a polgármester dr. Iváncsics Jánosra. Nagy tiszteletben álló, karizmatikus polgárától búcsúzik a város, amelynek közélete is szegényebb lett távozásával.
Dr. Tenk Antal rektorhelyettes még egyetemistaként kötött örök barátságot dr. Iváncsics Jánossal. Mint emlékszik, barátja biztatása is közrejátszott abban, hogy 1964-ben elfogadta a mosonmagyaróvári egyetem tanársegédi állását, s ettől kezdve sorsuk összefonódva, a munkában és magánéletben egymást segítve haladtak előre.

– Számtalan szakmai és baráti esemény szövi át több mint negyvenéves ismeretségünket és együttes tevékenységünket dr. Iváncsics Jánossal – emlékezett Dr. Tenk Antal rektorhelyettes. – Nemcsak irodánk volt szomszédos, sokáig lakásunk is. Gyermekeink szinte együtt nőttek fel. Nagyszerű ember és kolléga volt. Bár a szakterületeink nem voltak azonosak, munkánkat mégis a legnagyobb egyetértés jellemezte. Hiányozni fog mint barát, mint szakember s mint közéleti ember.
Dr. Pap János országgyűlési képviselő, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára így vélekedik a rektorról:
– Kétféle minőségben, tanítványként és kollégaként is nyilatkozhatok – kezdte Pap János. – Annak idején, az egyetem kapujának átlépésekor, diákéveink elején mint évfolyamfelelőssel, vele találkoztunk először. Évfolyamunk szerette őt, s úgy tudom, a mostani diákok is élvezték érdekes és tartalmas előadásait. A városban is szeretet vette körül, ami széles körű ismertségéből is fakadt.

Dr. Koloszár József prorektor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára:
– Közel egy évtizeddel ezelőtt, a mosonmagyaróvári és a soproni egyetem közötti együttműködés során ismerkedtem meg dr. Iváncsics Jánossal. A munkakapcsolat hamarosan barátsággá erősödött, és kitűnően lehetett vele együtt dolgozni. Másfél évvel ezelőtt kezdett panaszkodni egészségi állapotára, de amikor most, július elején meglátogattuk őt, intézményünk frissen kinevezett rektorát a kórházban, nem hittük volna, hogy néhány nap alatt utoléri a vég. Tudom, milyen nagy ambíciókkal látott volna a rektori megbízatás teljesítéséhez. Igazi jó barátot, kiváló kollégát veszítettünk.

Kitűnt tehetségével

Dr. Winkler András intézetigazgató egyetemi tanár, rektorhelyettes:
– Középiskolás korunk óta ismertük egymást, a soproni Berzsenyi-gimnáziumban tanultunk. Iváncsics János már akkor is kitűnt tehetségével, szorgalmával és akaraterejével. Később mint egyetemi oktatók többször találkoztunk tudományos intézményekben. Iváncsics professzor a kezdeményezője volt az úgynevezett Mosonmagyaróvár – Sopron – Bécs zöldszövetségnek, s ez az együttműködési forma mind a mai napig kitűnően működik. Egyébként hihetetlenül közkedvelt, jó kedélyű ember volt, rengeteg anekdotát ismert. Azok közé a nagyra hivatott emberek közé tartozik, akiket a sors idő előtt vett el tőlünk.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetésében bekövetkezett váratlan helyzettel kapcsolatban dr. Faragó Sándor, az intézmény általános rektorhelyettese elmondta, szerdán az Oktatási Minisztérium illetékeseivel folytatott megbeszélést, kérve a tárca vezetőjének tanácsát. Az új rektorválasztás kiírására az egyetemi tanács jogosult, ennek adminisztrációja és az eljárás lebonyolítása viszont legalább fél évet vesz igénybe. Amíg a megválasztott, s a köztársasági elnök által kinevezett új rektor nem lép hivatalba, addig egy, a miniszter által a közeli napokban megbízott személy látja el a rektori teendőket.

Életrajz:

Dr. Iváncsics János 1961-ben a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolán szerzett mezőgazdasági mérnöki oklevelet. Az intézmény kötelékébe 1963 óta tartozik. 1969-ben egyetemi adjunktusi, 1979-ben docensi, 1990-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 1987-től az állattenyésztési tanszéket vezette, 1995-ben az állattenyésztési intézet igazgatói feladataira, 1994-ben a kari dékáni teendők ellátására kapott megbízatást. 2000. január 5-től a Nyugat-Magyarországi Egyetem általános rektorhelyettese és ez év július 1-jétől haláláig, azaz csak nyolc napon át az intézmény rektora volt.
Szakmai közéleti tevékenységet folytatott a Mezőgazdasági Tanácsadók Nemzetközi Szervezete, az Alpok – Adria Munkaközösség, az MTA Agrártudományok Osztálya, az MTA Állattenyésztési Bizottsága, az Egyetemi Doktori (PhD) Bizottság, az Egyetemi Állattenyésztési Szakbizottság, az Egyetemi Habilitációs Bizottság tagjaként. Szakmai tudományos tevékenysége, a nemzetközi egyetemi kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkája elismeréseként a Bécsi Agrártudományi Egyetem tiszteletbeli doktorává fogadta 1994-ben.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengerpart helyett betonfalat néztek

A mosonmagyaróvári Győri János és családja horvátországi nyaralása nem teljesen úgy alakult, mint… Tovább olvasom