Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Meghajló rendszámtábla, rendőrségi ellenőrzések

Egyeztetni kezd a mosonmagyaróvári kistérségi társulás a motorosokkal, s közösen jelölnének ki használható területeket.
A Kisalföldben korábban már beszámoltunk (2005. október 17.) az „amatőr terepmotorosok" és a természetféltők gondjairól. Sokan közülük a jó idő beálltával a Halászi és Máriakálnok közötti Agg-erdő és a Bordács–Szúnyogvár-dűlő védett területeire igyekeztek. Tavaly ősszel a helyiek arról panaszkodtak, hogy a búzatáblákon is keresztülhajtanak, kárt okozva ezzel a gazdáknak. Próbálták már bekeríteni, elfogni őket, ám gyakran megállíthatatlanok.

A mosonmagyaróvári kapitányság 125 köbcentiméteres motorja sokszor nem tudja felvenni a versenyt a 750 köbcentis járművekkel. A Belügyminisztérium a helyzet megoldását a nemzeti parkok igazgatóságaira bízta. Csakhogy ott nagyon kevés a természetőr, nincs meg a szükséges apparátus s az anyagi fedezet.

Egyelőre nincs jogszabály-változtatás

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén ismét szó esett a motorosokról. Széles Sándor máriakálnoki polgármester azt kérdezte: kaptak-e választ a belügyminisztertől a fél évvel ezelőtti kérésükre, miszerint jogszabály-változtatásra lenne szükség a kérdésben. Stipkovits Pál elnök elmondta: írásban nem, szóban azonban megtudták, hogy – bár volt a tárcánál is ilyen elképzelés – erre egyelőre nincs lehetőség.

Az elnök hozzátette: nemrégiben találkozott a helyi motorosok néhány képviselőjével, s megállapodtak, hogy egyeztetnek a kérdésben. „Ki kell alakítani a játékszabályokat, közösen megtalálni azokat a helyeket, ahol hódolhatnak szenvedélyüknek. Ezt minél előbb, lehetőleg még májusban rendezni kell" – mondta. Széles Sándor azt kérte: a társulás ennek ellenére tartsa magát továbbra is korábbi álláspontjához, s a megalakuló új parlament figyelmét is hívja fel erre a gondra.

Ügyeskednek a rendszámtáblákkal

Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány elmondta: fellépnek a közlekedési szabálysértést elkövető motorosok ellen, de csak a jogszabályi kereteken belül.

– A motorosok, qaudosok egy része betartja a szabályokat, megfelelő sebességgel, műszaki papírokkal közlekedik – kezdte. – Egyesek azonban nem az utakat, hanem a réteket, erdőket választják motorozásuk színhelyéül: ellenük természetesen eljárunk. Az igazi megoldás számukra szerintünk is egy pálya kijelölése lenne, ezt támogatjuk.
„ Hasonló a gondjuk a motorosoknak, mint a jet-skiseknek: évről évre többen vannak, s egy kijelölt pályára lenne szükségük. Jó példa erre a pozsony-ligetfalui szeméttelep, ahol krosszpályát alakítottak ki."
Gergó Gábor alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője hozzátette: néhány motoros a rendszámtáblájával is ügyeskedik, hogy a traffipax, vagy a rendőr ne tudja azt leolvasni.

– Korábban több olyan eset is akadt, amikor a tulajdonos „megtörte" a rendszámtábláját. A legújabban pedig egy bowden segítségével egész egyszerűen felhúzza azt a motoros, amikor rendőrt vagy sebességmérő készüléket lát. A jogszabály világosan kimondja: „e célra kialakított helyre, az előírt hatósági jelzést feltüntető rendszámtáblát kell felszerelni". Azt is meghatározza a jogszabály, hogy a motorkerékpáron pontosan hol, s milyen helyzetben kell ezt rögzíteni.

Máshol is gond

Térképet kapnak a terepmotorosok a túrkevei természetvédőktől, hogy jobban kiismerjék magukat a természetvédelmi területeken, és ne tegyenek kárt a védett növényekben. A speciális térképen jól látható, hogy hol tilos a motorozás. A természetvédők szerint egyre több a terepmotoros, akik szinte felszántják a talajt, és így kipusztulnak az őshonos növények. Azt szeretnék, ha a motorosok elkerülnék a védett területeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mecséri felsősök Héderváron folytathatják

Módosította költségvetését a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Pedagógiai… Tovább olvasom