Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Meggyűlt a bajuk a Natura 2000-rel

Várbalog az ausztriai határ melletti község, erdők, mezők veszik körül, ideális mindazoknak, akik szeretik a nyugodt környezetet.
Várbalog teljes külterülete a Natura 2000 elnevezésű európai közösségi jelentőségű természetvédelmi területek hálózatához tartozik. Az önkormányzat ezen a külterületen szeretett volna átminősíttetni egy ingatlant, ami így lehetővé tenné az ipari tevékenységet. Ez azonban nem sikerült, mert sem a Fertő–Hanság Nemzeti Park, sem a győri környezetvédelmi felügyelőség nem járult hozzá, valamint Illés Zoltán környezetügyi államtitkár sem támogatta az ötletet.

Várbalog teljes külterülete a Natura 2000 elnevezésű európai közösségi jelentőségű természetvédelmi területek hálózatához tartozik.
Várbalog teljes külterülete a Natura 2000 elnevezésű európai közösségi jelentőségű természetvédelmi területek hálózatához tartozik.


– Ez egy fájó döntés számunkra, mivel ezzel alaposan korlátozzák a lehetőségeinket – mondta Némethné Járdán Krisztina, a falu polgármestere.
Az önkormányzat azóta kezdeményezte az ügy felülvizsgálatát. A négyszáz lelkes falu számára nagyon sokat jelente, ha bevételt tudnának teremteni, hiszen nincsenek könnyű helyzetben.

A településvezető hangsúlyozta: nincsenek a környezetvédelem ellen, ám kompromisszumos megoldást szeretnének. Megfelelő eredményre juthatnának, ha egy független szakértő felülvizsgálná, hogy hol jogosult valóban a védelem, és hol lehet beruházásra alkalmas területet kialakítani.
A helyi lakosok, így Dömös Mónika, a helyi tagóvoda vezetője is szereti a nyugodt falut. Ám úgy gondolja, mindenki számára jól érzékelhető, mennyire kevés támogatást kap a község.

„Mindössze egy szélerőműre lenne szükség, és fellendülne a falu" – véli.
Mivel az iskola évek óta megszűnt, így a fiatalok a környező településekre járnak át, de munka- és egyéb lehetőség híján dolgozni, bevásárolni is messze kell menniük a helyieknek.

Dudásné Marics Éva gyermekkora óta Várbalogon él. Sajnálattal tapasztalja, hogy egyre többen költöznek el tőlük. „Én szerencsésnek érzem magam, mert élhető körülményeim vannak. Van munkám, viszont a
fiataloknak nincsenek lehetőségeik" – mondta el véleményét. Hozzátette: örül annak, hogy az önkormányzat mindent megtesz községük fellendítéséért.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2013. január 07. 09:48
    „A legfőbb érték az ember, papíron! Mi fene van Várbalog határában amit védeni kell? Túzok amire évente milliárdnyi adóforint megy el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyesen megsérült a gázkonvektorát oltó férfi Mosonszentmiklóson - videó

A lakásban kora délután lángra kapó gázkonvektort próbálta meg eloltani a férfi, ekkor sérült meg… Tovább olvasom