Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Megfontolt fejlesztések

A város gazdasági helyzetének stabilizálása az alapkoncepciója Mosonmagyaróvár jövő évi költségvetésének. Ennek érdekében az önkormányzat áttekinti az összes kötelező és önként vállalt feladatát és átszervezi az intézményhálózatot.
A város költségvetésének jövő évi koncepcióját tárgyalta legutóbbi ülésén a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. A tervezetből kiderül, hogy az állami támogatás mértéke 2003-hoz viszonyítva az idei évre 1,1 milliárd forinttal csökkent, miközben a helyi bevételek jelentősen nem növekedtek.

A stabilizáció a cél

A jövő évi költségvetés alapelve a város gazdasági helyzetének stabilizációja. Az önkormányzat nagyobb összegű folyószámlahitellel próbálja meg áthidalni a napi működési gondokat. A jövő év közepéig áttekintik az összes kötelező és önként vállalt feladatot és az intézményhálózatot, s ennek megfelelően átszervezik azt. A számítások szerint mindezek eredményeként kisebb mérvű javulás már a második félévtől várható. Az intézményi racionalizálásból pedig 2008-tól kezdődően érezhető javulás. A fejlesztéseknél csak a legszükségesebb, már elkötelezett és eredményt hozó beruházásokat tervezik.
A várható bevételek közül egyelőre csak a személyi jövedelemadó összegéről van ismerete az önkormányzatnak, ami a korábbihoz viszonyítva 74 milliós csökkentést jelent. A helyi adóknál csak az építményadónál számolnak növekedéssel. Iparűzési adóból 1,2 milliárd, idegenforgalmiból 12 millió, míg építményadóból 415 milliós bevételre számít az önkormányzat.

Alap létszámcsökkentésre

A nem kötelező pótlékokat az önkormányzat valamennyi intézményében megszüntetik a jövő évtől, a kötelező pótlékok pedig a rendeletben előírt alsó határig tervezhetők. A strukturális változás létszámcsökkentéséhez az egyszeri kiadásokra különítenek el pénzt a jövő évi büdzsében.
Az önkormányzat önként vállalt feladatait – beleértve a különböző alapokat és támogatásokat is – szűkíteni és csökkenteni szükséges. Felülvizsgálják a pályázati alapokról szóló önkormányzati rendeletet, különös tekintettel a pályázati célokra, az elszámolás rendjére, valamint új szabályozásként bevezetik az utólagos finanszírozást. Áttekintik a város kiemelt rendezvényeit is és szükség szerint döntenek a támogatások összegéről. A sporttámogatásoknál az elkötelezettségekre a költségvetés biztosít fedezetet.

Kevesebb felújítás

A fejlesztési és felújítási kiadásoknál elsőbbséget élveznek a támogatást nyert és folyamatban lévő beruházások. Az útfejlesztési programban az engedélyezési tervekkel rendelkező fejlesztések kapnak elsőbbséget. Ilyen a Marx és Kiserdő utcai körforgalom, a Flesch Károly és Liszt Ferenc utcai útépítés, a Mosonyi utcai útfelújítás és a Bástya utcai parkolóépítés.
A tervezett beruházások közt a koncepció kitér többek közt az ’56-os múzeum létesítésére az ipartelepi laktanyában, valamint új mentőállomás építésére is. A kiemelt célok közt szerepel a bölcsődék, óvodák felújítása, a Bolyai-iskola kettes épületén a rekonstrukció folytatása, a városháza tűzveszélyes elektromos hálózatának felújítása, óvóhelyek karbantartása és kitáblázása, valamint az intézmények gázfűtési rendszerének karbantartása. A tervek szerint inkább kevesebb intézményt újítanak fel, ám azokat teljes körűen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elpusztult halak a rapsicvarsákban

Tizenöt varsát, fenékhorgokat, drótcsapdákban elpusztult halakat és folyami rákokat szedtek ki a… Tovább olvasom