Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Megfogta a vár hangulata

Mosonmagyaróvár - A dimbes-dombos Zalából utolsó éves egyetemi hallgatóként járt először Mosonmagyaróváron. Kocsis Sándort már akkor ˝megfogta˝ a vár, bár még nem sejtette, itt ragad a Lajta-parti városban.

Mi az, ami itt tartotta, min változtatna, és mi az, amit soha nem tudott megszokni – erről beszélgetünk a városvédő egyesület elnökével.

Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron? – erről faggatja a Kisalföld Kocsis Sándort, a városvédő egyesület elnökét, akivel kedvenc helyén, a várban találkozunk. Elsőként dr. Rázsó Imre emléktáblájához irányít, majd hozzáteszi: ˝Az egykori egyetemi tanárom ajánlotta, hogy próbáljak szerencsét Mosonmagyaróváron.˝

– Utolsó éves gépészmérnök-hallgatóként jártam először Mosonmagyaróváron, akkor a Kühne-gyár mellett meglátogattam a várat is, melynek hangulata azonnal megfogott – emlékezik az ötven évvel ezelőtti sorsdöntő találkozásra a várossal Kocsis Sándor, aki Deák Ferenc szülőfalujából, a dimbes-dombos zalai Söjtörről származik. A városvédő egyesület vezetője úgy véli, a vár és környéke több odafigyelést, törődést érdemelne. Sok kihasználatlan adottsággal rendelkezik az egyetemnek otthont adó épületegyüttes, mely felbecsülhetetlen nemzeti érték. A vár ügyét egyébként felkarolja a városért tevékenykedő civil szervezet is.

Kocsis Sándor: ˝A vár sok kihasználatlan lehetőséggel rendelkezik.˝
Kocsis Sándor: ˝A vár sok kihasználatlan lehetőséggel rendelkezik.˝

– Mosonmagyaróvár első számú látványosságaként lehetne hasznosítani a várat, sok mindennek adhatna helyet úgy, hogy közben az egyetem is megmaradhatna benne. Bízom benne, hogy a jövő nemzedékei felismerik majd a lehetőségeket – teszi hozzá Kocsis Sándor, aki Mosonmagyaróváron szereti a várost körülölelő folyókat. Ám dombvidékiként nehéz volt megszoknia, hogy itt legfeljebb a következő házig lehet ellátni, s hogy nagy a forgalom. Nem tetszik neki az Ad Flexum bevásárlóközpont, mely nem hagyja érvényesülni a Bolyai-iskola szép épületét. Szerinte nemcsak a forgalom, az utak állapota, a közlekedési morál is kívánnivalót hagy maga után. Több figyelmet kellene fordítani vizeink, a partok környezetére, mert azok sok helyen elhanyagoltak. Az elnök szerint azt is jó lenne tudni, meddig terjeszkedhet a város, gomba módra épülnek a házak, hiányolja az átfogó városfejlesztési koncepciót.

– Szívügyem a sportcsarnok, mely ugyancsak elkelne egy ekkora városban – mondja továbbá egykori sportköri elnökként, aki aktívan sportol és focizott. Öröm látni, hogy a város sokat tesz a szépülő terekért, parkosítanak, virágosítanak, ám sokan – köztük az autóvezetők is – nem becsülik, nem védik a közterületeket.

Olvasóink írták

 • 2. kak-444 2009. július 14. 07:40
  „Abszolúte egyetértek, de:

  - ha valaki nyitott szemmel jár a városba, akkor magától is látja azt a mit a kedves a városvédő egyesület elnöke említ.
  - remélem, a felszólalása kapcsán lesz valamiféle fejlődés.
  - sportcsarnok, úgy tudom, hogy már az elöző polgármester is lobbizott érte, hány évet kell még várnunk rá?
  - tele vagyunk milliomosokkal ill. milliárdosokkal, az ő segítségük nélkül szerintem nem igazán lesz itt változás.”
 • 1. juhi 2009. július 13. 22:11
  „Mélyen egyetértek Kocsis Sándor úrral, hogy ennek a városnak a meghatározó része a vár kellene hogy legyen!
  Eredetileg pár évig az autópályán is a Mosonmagyaróvár feliratot a képe díszítette, míg sajnos valamilyen hülye ötlettől vezérelve lecserélték az óvári katolikus templomra. Az előbbiből az országban is csak kevés van és nem mellesleg a város névadója, az utóbbi egy a huszadrendű templomok közül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Pótszülők˝ vigyázzák az elhagyott sasfiókát

Hegyeshalom - Naponta etetik a helyi madarászok azt a parlagisas-fiókát, melyet a szülei… Tovább olvasom