Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Megfelezhetik a vadászterületet

A tizenegyezer hektáros szigetközi rész feletti vadászatról és vadgazdálkodásról folyó egyezkedésben körvonalazódik a lehetséges megállapodás: megfeleznék a területet. A vita a határszakasz kijelöléséről, a bírósági per pedig a közgyűlések jogszerűségéről folyik.
Közgyűlés, ellenközgyűlés, per, viszontper. Nagyjából így foglalható össze a vadászati jog gyakorlásáért indult csata két társaság között a Szigetközben. Most viszont megegyezés születhet: legalábbis ezt remélik a szigetközi polgármesterek.

Lapunkban már többször beszámoltunk (2004. február 1., február 16. és március 11.) a vadászati jog gyakorlásáért folytatott vitáról. Először január végén a polgármesterek alapította Felső-szigetközi Vadászati Kft. – egy, a KAEG Rt. jogtalannak minősített földtulajdonosi közgyűlésén – szerezte meg a vadászati jog gyakorlását tizenegyezer hektár felett (51 százalékos többséggel).

A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. által aztán márciusban összehívott közgyűlésen – melynek összehívását a másik kft. tartotta jogtalannak – a vadászati jog eddigi gyakorlóját, a KAEG Rt.-t erősítették meg pozíciójában, szintén 51 százalékos szavazati aránnyal. Az ügy áprilisban a bíróságon folytatódott. Korábban a megyei földművelésügyi hivatal úgy nyilatkozott első fokon: a Felső-szigetközi Vadászati Kft.-t bejegyzi a jog gyakorlójaként. A KAEG a – szerintük jogtalan – határozat ellen fellebbezett. Azóta ezt a határozatot az FVM megyei hivatala felfüggesztette.

– Reménykeltőek az eddigi tárgyalások a vadgazdálkodásról, közel lehet a megegyezés – mondta Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere. – Igaz, időközben két per is folyik az ügyben: a januári közgyűlés összehívását és az ott hozott határozatokat a KAEG Rt., a márciusit mi tartjuk jogtalannak. Közben többfordulós tárgyalásokon egyeztettünk, s úgy érzem, közel állunk a megállapodáshoz.

Abból indulunk ki, hogy ennek a résznek több mint ötven százaléka magánterület, s csak 24 százalék van az erdőgazdaság tulajdonában. Így a fennmaradó rész is a tárgyalás alapját képezi. Az ötvenöt százalékos részarányt már elfogadhatónak találjuk: a Rajkától Dunaszigetig tartó részen vadászhatnánk és vadásztathatnánk. A vita most a terület határáról folyik: szeretnénk, ha az úgynevezett Jegenyés, a Derékerdő és a Lóvári erdő közül legalább kettő hozzánk tartozna.

Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója úgy véli: a tárgyalások folynak, annak végkimenetele csak a két félen múlik. Információink szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a KAEG-nek 2007-ig érvényes bérkilövési szerződései vannak a vitatott területeken, így megegyezés esetén a vadászati jog átruházásának időpontja is kétséges lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezreket kárpótolnának

Hamarosan a kormány elé kerülhet a második világháború után kitelepített felvidéki magyarok… Tovább olvasom