Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megérte összefogni a településeknek

Júliustól Mosonmagyaróvári Térségi Társulásként folytatja működését a korábbi többcélú kistérség. A huszonhét települést összefogó szervezet feladata jelenleg két nagy szociális intézmény fenntartása, melyre a 702 millió forintos költségvetés nagyját fordítják. Év végére a tagtelepülések felülvizsgálják a társulás létét.
A tavalyi év végéhez képest jelentős átalakuláson esett át az egykori Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Mára a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás nevet viselő, huszonhét települést tömörítő szervezet elsődleges feladata a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) és a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ fenntartása.

– A 172 kistérségi társulás mintegy tizede szűnt meg a közelmúltban, sokan már tavaly év végén meghozták ezt a döntést. Mosonmagyaróváron és környékén a települések egyhangúlag támogatták ezt a formát és kinyilvánították, hogy a megmaradt szolgáltatásaink többségét is igénylik. Ami az alapszolgáltatást – mint az étkezés, házi gondozás vagy a jelzőrendszeres segítségnyújtás – illeti, nem sok változás történt – magyarázza Botos Gábor térségi koordinátor. A változások közt említette, hogy Mosonszentmiklóson (mely közben a Győri járáshoz csatlakozott) megszűnt az idősek klubja június végén. A 14 idős ember ellátásáról gondoskodtak. Továbbá a falu visszavette az étkeztetést is.

Botos Gábor decemberig megbízással látja el teendőit.
Botos Gábor decemberig megbízással látja el teendőit.

Mint ismeretes, a közoktatás, a pedagógiai szakszolgálat, a mozgókönyvtárak, a belső ellenőrzés is a kistérségi társulás feladatai közé tartozott. Botos Gábor tudatta: a kistelepüléseken működő könyvtárak szakmai felügyeletét a megyei könyvtár vette át, majd a feladatokat átadta a Huszár Gál Városi Könyvtárnak. Továbbá a települések 80 százaléka kért segítséget a társulástól a belső ellenőrzés teendőinek szervezésében.

– Idén 702 millió forintból gazdálkodunk, melyből 130 millió forintot a családsegítő szolgálatra, 560 milliót a KESZI-re fordítunk. Júliustól változás, hogy a normatívát a gesztor település, azaz Mosonmagyaróvár hívja le, és ő is számol el vele. A szociális intézmények társulási formában való működtetése hetvenmillió forint többletforrással jár, azaz jelen pillanatban megérte összefogni a településeknek – szögezte le a térségi koordinátor, aki decemberig szerződéssel látja el feladatait.

– Egyre több funkciót vettek el a társulástól, így annak létét év végére felül kell vizsgálnunk. Ha megtalálja új szerepét, kérdés, milyen szakmai, személyi segítséget kell hozzárendelni. Ha azonban Mosonmagyaróvár „jól el tudja magát adni", a környékbeli települések is szívesen fogadják térségi központtá válását, felhatalmazhatják a két nagy szociális intézmény fenntartására – válaszolta Botos Gábor azon kérdésünkre, hogyan látja a jövőt.

Utak és szúnyogok. Szeptember 26-án újból találkoznak a térség polgármesterei, akik az idei költségvetés első félévéről hallhatnak beszámolót, egyeztetnek az új szervezeti és működési szabályzatról. Továbbá átfogó képet kapnak a szociális szolgáltatásokról, és megvitatják az Éltes-iskola további működtetését. A kistérség útjai és a szúnyoggyérítés is a témák közt szerepel. Utóbbiról Botos Gábor azt nyilatkozta, hogy a 31 szigetközi település 7 millió forintos állami támogatáshoz jutott. Ebből az összegből egy gyérítést végeztek 10 millió forintból (ennek felét az önkormányzatok által befizetett önrész tette ki).


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszámot rajzolt magának

Maga rajzolt rendszámtáblát autójára egy férfi, amivel aztán az M1-es sztrádán állították meg a… Tovább olvasom