Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Megerősítik az iskola vázszerkezetét

Rövid időn belül megkezdődhet az életveszélyes mosonmagyaróvári Bolyai-iskola felújítása.

A tervek már elkészültek, az engedélyek birtokában rövid időn belül megkezdődhet a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola nemrégiben életveszélyessé minősített épületének felújítása.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a múlt hónap elején le kellett zárni a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola udvari épületét. A statikus szakvéleményét az iskola vezetősége kérte, miután az épületen szemmel is látható hibákat észleltek. A szakember megállapította, hogy az emeleti könnyűszerkezeten és a tetőben olyan szabad szemmel nem látható rejtett hibák is vannak, amik miatt a tizenegy évvel ezelőtt felújított épület életveszélyes lehet. A napokban elkészültek a felújítás tervei, az előzetes költségkalkuláció, az engedélyek birtokában pedig rövid időn belül megkezdődhet a munka.

Suri Sándor, a hivatal városfejlesztési és fenntartási osztályának illetékese a Kisalföldnek elmondta: erős széllökések esetén az épületen szokatlan hangokat és mozgásokat észleltek az iskolában dolgozók.  Az épület korábbi tervezője jogosnak tartja, hogy mindezt ki kell vizsgálni, ám szerinte nem életveszélyes az állapot. A statikus által megadott kilengési értékek számítási módját nem vitatja, azt azonban igen, hogy a számításokat csak az acélszerkezetre vonatkoztatta, nem pedig az egész épületre. A tervező szerint ha a szakvéleményben leírt kilengések valóban jelentkeznek, az jelentősebb károkat okozott volna az épületben. Ez esetben kitörtek volna az ablakok és leesnek a burkolatok. A szakember úgy véli továbbá, hogy a fémszerkezet és az épület együtt mozgása nem teljesen tökéletes, emiatt jelentkeztek az észlelt mozgások és hangok. Ennek pontos kiderítésére azonban vissza kellene bontani az épület teljes burkolatát. Ez rendkívül költséges és sokáig is tartana, ezért – a statikus egyetértésével – a fémszerkezet megerősítése mellett döntöttek.

Az acél vázszerkezet megerősítését a burkolat kisebb bontásával el lehet végezni. Az épület sarki tantermeiben kell merevítőket beépíteni, valamint a hosszanti folyosón egy keretszerkezetű megerősítésre van szükség. A szakemberek szerint – ismerve a megoldási módot – biztos, hogy a szeptemberi iskolakezdésre kijavíthatók a hibák. A tervezői költségvetés alapján nem kell közbeszerzési pályázatot kiírni, mivel a költségek nem érik el a jogszabályi értékhatárt. A tervek szerint a váz megerősítése közel 3 millió forintba kerül, a helyreállítási költségekre egyelőre nincs kalkuláció. A javítást az intézmény idei felújítási keretéből finanszírozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti parkot szeretnének

Minden érintett térségfejlesztési társulás elnöke egyetért abban, hogy nemzeti parkot kell kialakítani a Szigetközben. Egységes álláspontjukat erősítheti az a nagyszabású augusztusi konferencia is, melyre már a nemzeti park megvalósíthatósági tanulmánya is elkészül. Az anyagból kihúzták a natúrparki fejezetet, mivel ezt a verziót nem tartják elfogadhatónak. Tovább olvasom