Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Megérkezett a száguldó cirkusz

Napokkal ezelőtt megérkeztek már a csapatok felszereléseit és a versenyautókat szállító kamionok a hétvégi Forma–1 Magyar Nagydíj helyszínére. Az elegáns szállító járművek szinte kivétel nélkül Hegyeshalomnál lépték át a határt.
A hétvégi Forma–1 Magyar Nagydíjon részt vevő csapatok szinte összes felszerelése már a Hungaroringen van. Mivel a mogyoródi futam előtt háromhetes pihenőt tartott a „száguldó cirkusz", így a csapatok szállítókamionjai nem egyszerre indultak útnak Hockenheimből, az előző futam helyszínéről, hanem elszórtan „szállingóztak" az országba Hegyeshalomnál. A kiszolgálólétesítményeket és az autókat szállító kamionok mindegyike átlépte már a határt az elmúlt napokban, tegnap csupán néhány ilyen teherautó érkezett.

Miután májusban hazánk is csatlakozott az Európai Unióhoz, így idén először már nem kellett várakozniuk a Forma–1-es kamionoknak sem a határon. Ezek a szállítmányok ugyan korábban is elsőbbséget élveztek a többi kamionnal szemben, ám mégis meg kellett állniuk a különböző vámpapírok és szállítólevelek miatt. Ezúttal azonban már csak alig néhány percet töltöttek az átkelőn, amíg a határőrök a sofőr és kísérőjük úti okmányait ellenőrizték.

A legtöbb esetben egy csapat nem egyszerre jön: más-más időben hozzák az autókat, a gumikat és a többi alkatrészt. Minden évben összességében mintegy 400 ilyen kamion igyekszik a Hungaroringre.
A száguldó cirkusz „előfutára" minden évben a televíziós közvetítőstáb huszonnyolc elegáns egyenkamionja, amelyek elsőként lépik át a határt. A csapatok közel harminctonnányi felszerelését – szerszámokat, alkatrészeket és mindent, ami a szereléshez szükséges – istállónként húsz-harminc kamion szállítja a verseny helyszínére.

Ezek rejtik természetesen a versenyautókat is, amelyeket a szállítás során különös gonddal kezelnek és gondosan takargatnak a kíváncsi szemek elől. A csapatok szinte mindegyike már a múlt héten útnak indította kamionjait és napokkal ezelőtt meg is érkeztek a Hungaroringre. Tegnap lépték át a hegyeshalmi határt még az utolsó ilyen szállítmányok. Köztük például a Sauber Petronas egyik luxuskamionja. Az elegáns szállító járművel néhány nappal ezelőtt indultak el Svájcból.

A versenyautók már korábban megérkeztek a Hungaroringre, ez a kamion már csak a boksz különféle felszereléseit és szerszámokat szállított. Ugyancsak tegnap jött a Renault-csapat egyik, még úton lévő járműve, amelynek raktere az istálló üzemanyag-szállítójának felszereléseit rejtette.

A Forma–1 egyik gumiszállítójának kamionjai azonban már nem egyesével, hanem egymás után, konvojban érkeztek meg az átkelőre. A szintén luxuskivitelű járműóriások azokat a gumiabroncsokat szállították, amelyek a csapatok számára akár el is dönthetik a futam végeredményét.

Bár az idei pontverseny már nem olyan kiélezett, mint tavaly, így is sok szurkolót várnak a hétvégi futamra. A rajongók áradata azonban tegnap még nem volt érezhető a határátkelőn, ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján mától már számítani lehet a forgalomnövekedésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakancs, por és dübörgés

A Szigetre az edzettek, a Voltra a tömegkerülők, Dunakilitire főleg a motoros rockerek járnak… Tovább olvasom