Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Megépülhetnek a silótornyok

Megszavazták a gabonasilók építését és a Lajta-spicc besorolásának módosítását.

Engedély nélkül építkezett?

Szabó Miklós (MDF) a csütörtöki tanácskozáson napirend előtti felszólalásában azt tudakolta Szentkuti Károly alpolgármestertől, igaz-e, hogy engedély nélkül építkezett a Mosoni-Duna partján. A képviselő szerint egy városvezetőtől és rendeletalkotótól elvárható, hogy betartsa a törvényeket. Felszólította továbbá az alpolgármestert, hogy amennyiben nem tudja magát tisztázni a vádak alól, úgy mondjon le. Szentkuti Károly elmondta: sem ingatlannal, sem pedig bérelt területtel nem rendelkezik a Mosoni-Duna partján. Csupán egy horgászstég van a birtokában az ahhoz szükséges engedélyekkel együtt. A vitatott faház nem az övé, ahhoz csak kulccsal rendelkezik. Az építmény engedélyeztetési eljárása pedig folyamatban van.

Pap János (Fidesz) azt kifogásolta, hogy a Haller-iskola az önkormányzati döntés ellenére a megengedettnél eggyel több első osztályt indított. Ez amellett, hogy lényeges többletköltséggel jár, igazságtalan a többi iskolával szemben, ahol nem bonthatták meg a csoportot, így nagyobb létszámú osztályt kellett indítaniuk. Stipkovits Pál elmondta: az oktatási törvény szerint legfeljebb huszonhat tanuló lehet egy osztályban, így az iskolába felvett ötvennyolc elsőst nem lehetett két csoportra osztani.

Lemaradás a fejlesztésekben

A napirendek sorában tárgyalta a képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének első féléves végrehajtását. A beszámolóból kiderül, hogy az előirányzathoz viszonyítva a bevételek 46,7, a kiadások pedig 45,2 százalékra teljesültek. Árvay István (Fidesz) szerint jelentős a lemaradás a fejlesztések terén. A képviselő kiemelte, hogy a beszámoló alapján közel 100 millióval kevesebb iparűzésiadó-bevétellel számolhat idén az önkormányzat. Ennek okait meg kellene vizsgálni és a jövő évi költségvetés tervezésekor ezt a csökkenést figyelembe venni. Csorba Dezső (MKDSZ) úgy véli, az önkormányzat gazdálkodása messze elmarad az elvárásoktól és félő, hogy a második félév még nehezebb helyzetbe hozza a várost, az eladósodás pedig tovább növekszik. Szabó Miklós hangsúlyozta: míg a kiadások közel ötven százalékra teljesültek, addig a tervezett beruházások csupán huszonöt százalékra, a felújítások pedig még a csökkentett előirányzathoz képest is mindössze 6,4 százalékra. Pap János a költségvetés kritikus pontjára, a betervezett és meg nem valósult ingatlaneladásokra hívta fel a figyelmet. Kovács Gergely alpolgármester elmondta: az első féléves beszámolóból nem szabad különösebb következtetéseket levonni. A gazdálkodás megfelelően folyt, nem vettek igénybe folyószámlahitelt és az intézmények is jól működtek. Az alpolgármester szerint az ingatlanértékesítések terén van még sok feladatuk. Stipkovits Pál elmondta: a tervezett beruházásokat túl fogják teljesíteni az év végére. A koordinált városfejlesztési alap segít majd átvészelni a nehéz időszakot.

A lakókat nem kérdezték meg

Nagy vitát váltott ki a képviselők közt a Fertő sor és környéke szabályozási tervének módosítása. Az úgynevezett lengyár épületegyüttese egy részének tulajdonosa négy darab 45 méter magas gabonasilót kíván felépíteni az ingatlanján. Az eddigi szabályozás azonban legfeljebb 7,5 méteres magasságot engedélyez az övezetben, ennek feloldását kérte a tulajdonos. Szabó Miklós szerint amellett, hogy a tervezett építmények jelentősen torzítanák a városképet, lényegesen megnőne a környező utcák teherforgalma. Erről az érintett lakók véleményét is ki kellett volna kérni. A képviselő úgy véli: az önkormányzat folyamatosan kicsinyes alkura kényszerül a vállalkozásokkal, mivel nincs már olyan ipari területe, amit felajánlhatna eladásra. Árvay István szerint alkalmas ez a terület a silók megépítésére, nem rontanák a városképet, hiszen a közelben már vannak hasonló építmények. Pandur Imre (MSZP), a terület képviselője azt javasolta : az építési engedély kiadását kössék ahhoz, hogy a vállalkozó építse meg az útösszeköttetést a 86-os főúttal. Így nem okozna problémát a forgalomnövekedés. Pap János szerint a lőporgyár rendkívül értékes épületegyüttes, amit jól lehetne hasznosítani idegenforgalmi és egyéb közfunkciókra. Stipkovits Pál szerint az épületegyüttes jelenlegi tulajdonszerkezetével enyészetre van ítélve. Szentkuti Károly illúziónak tartja, hogy az ingatlant egyben lehetne hasznosítani. Szerinte ez a városrész hagyományosan ipari övezet, így nem lesz ott idegen a gabonasiló. Nagy Sándor lakossági fórum összehívását javasolta a kérdésben. A testület végül megszavazta a módosítást, azzal a kikötéssel, hogy a vállalkozó megépíti az összeköttetést a 86-os úttal.

Maradnak stratégiai területek

A testület ismét döntött a Lajta-spicc övezeti besorolásának módosításáról, amit ezúttal már másodszor tárgyaltak, mivel a korábbi döntésre a közigazgatási hivatal törvényességi észrevételt tett (lapunkban korábban több alkalommal foglalkoztunk már az üggyel). A szükséges egyeztetések lefolytatása után a területi főépítész továbbra is fenntartja korábbi állásfoglalását, miszerint nem javasolja a besorolás módosítását. Szakvéleménye szerint a terület évszázadok óta beépítetlen, elődeinknek eszébe sem jutott az ilyen jellegű hasznosítás. A beépítetlenség nem jelenti a terület pusztulását, így ha a Lajta-spicc még néhány évig beépítetlen marad, később a szomszédos sport- és szabadidő-területhez méltó és a közérdek számára hasznosabb módon lehetne felhasználni.
Szeredi Ádám (MVE) a terület tulajdonosaként elfogultságot jelentett be, ezért nem szavazott a kérdésben. Elmondta azonban: a terület mindenki számára átjárható marad, szabad fürdőzési lehetőséget és csónakkikötőt is biztosítanak majd a vízparton. Szabó Miklós továbbra is úgy gondolja, hogy ezzel a város elveszti egy stratégiai területét. Németh Sándor szerint a tulajdonos nem kegyet gyakorol azzal, hogy átjárhatóvá teszi a vízpartot, hiszen ez törvényi kötelezettség. Javasolta, hogy kötelező tervtanács-egyeztetést írjanak elő a tulajdonosnak a tervek készítésekor. Stipkovits Pál elmondta: számos stratégiai területe van még a városnak, ez az egyhektárnyi nem fog hiányozni a víziturizmus-fejlesztésből. A polgármester szerint nincs szükség tervtanács-egyeztetésre, az csak felesleges pénzkidobás.
A tanácskozás további témáiról lapunkban a későbbiekben beszámolunk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rotary az autistákért

Autistaalapítványnak gyűjtöttek és adtak át adományokat a mosonmagyaróvári Rotary Klub tagjai. Tovább olvasom